9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye

Borítókép: 9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye Forrás: ThinkStock
Legyen fiú vagy lány, 2 vagy 12 éves, ha az alábbi jelekkel találkozol, nem kizárt, hogy gyermeked egy nap programozó, webfejlesztő, szoftverfejlesztő, vagy más hasonló, IT területen dolgozó szakember lesz. És valószínűleg nagyon jó is!

Manapság nem is olyan meglepő az a feltevés, amely szerint a következő generációk érdeklődésének középpontjában sok esetben a digitális média és az ahhoz kapcsolódó szakmák állnak. Mi magunk is óránként többször ránézünk az okostelefonunkra – vannak, akik kis túlzással percenként teszik meg ugyanezt –, folyamatos digitális készültségben élünk, non-stop elérhetőek vagyunk legyen szó gyerekről vagy szülőről.

A világ rohamos léptékű digitalizációjának persze rengeteg előnye is van a felgyorsult ügyintézéstől a lehető legkönnyebb, országhatárokat átszelő kapcsolattartásig. Nyilvánvaló, hogy ez a trend a gyerekeink mindennapjaiban is meghatározó szerepkörrel bír és ez nagy valószínűséggel még sokáig így is marad így elkerülhetetlen, hogy egyes lurkók olthatatlan vágyat érezzenek a digitális világ eszközei és a bennük rejlő lehetőségek iránt.

Azok a gyerekek, akik a Z-generáció tagjaiként jöttek a világra, gyakorlatilg már az anyatejjel szívták magukba a digitális jelenlétet. A fenti tényállás pozitív-negatív pólusairól több száz oldalt is teleírhatnánk, de álljunk meg rögtön a legelején: melyek azok az egyértelmű jelek, amelyek arra utalnak, hogy gyerkőcünknek a digitális szakmában lenne a helye?

1. Míg más gyerekek plüssállatkákkal térnek nyugovóra, ő inkább a tablet mellett érzi magát komfortosan. Mindegy, hogy mese vagy interaktív játék, számára így tökéletes és kerek a nap lezárása.

2. Ugyan felelősségteljes, tudatosan nevelő szülőként folyamatosan próbálod csökkenteni a kütyüzéssel töltött időt, az energiabefektetés hasztalannak bizonyul: a lurkót szinte lehetetlen leválasztani az aktuális kedvencről.

3. Hamarabb ismerte meg a Youtube legapróbb funkcióinak használatát, mint a TV távirányító gombjait. Idő kérdése, és ő fog neked kiselőadást tartani a vloggerek és bloggerek közötti fogalmi különbségekről.

4. Ugyan próbálod, mégsem tudod rávenni arra, hogy programozás, pötyögés vagy szerkesztés helyett inkább fára másszon a többiekkel.

5. Ha épp nem valamilyen technikai kütyüt nyomkod, akkor leginkább apróbb alkatrészekből állít össze valamilyen működőképes rendszert. Ez egy határozott jele lehet annak, hogy a későbbiekben a programozói szakma például feküdne neki, mivel valószínűleg később is könnyedén tervezne meg és állítana össze működőképes dolgokat.

6. Évek óta minden nagybetűs ünnepre kütyüt kér és kap ajándékba a rokonoktól legyen az okostelefon, tablet, notebook vagy kindle.

7. Sok esetben a social csatornáiról – hiszen neki már Instagram, Twitter, Snapchat profilja és saját YouTube csatornája is van, amelyeket mind ő kezel és lát el tartalommal - hamarabb értesülsz az iskolai történésekről, rossz jegyekről mintsem a gyerkőc hazaérne az iskolából.

8. Mi tagadás: már 10 éves korában gyorsabban gépelt a billentyűzeten, mint te valaha is fogsz (és titkon erre nagyon büszke vagy).

9. Noha sosem készült tudatosan erre a pályára, a digitális képszerkesztés, retusálás, videóvágás, valamint a programozás egyes területei már most a kisujjában vannak.