A gyerekbarátságok 4+1 nagy mérföldköve

családom,kölyök,gyerek,barátság
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Robert Selman amerikai pszichológus, a gyermekkori szociális fejlődés szakértője, egy ötfokozatú keretrendszert állított össze, amely alapján jobban megérthetjük a gyerekbarátság fejlődéslélektanát.

A cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

A különböző gyerekkorosztályok egészen másképp élik meg a baráti viszonyt. Az a tény, hogy egyre inkább képesek lesznek a sajátjuk mellett mások szempontjait is átlátni és elfogadni, egyre nagyobb mélységekkel gazdagítja kapcsolódásaikat. Az életkorok között az egyes szakaszokban akadnak átfedések, aminek az az oka, hogy a gyermekek nem egyformán érnek, habitusuk, otthonról hozott mintáik, környezetük erősen hatással van a kapcsolódásaik minőségére.

Már egy hat hónapos gyereket is felvillanyoz, ha meglát egy vele egykorú társat. Mosolyog, gügyög, felhívja magára a másik baba figyelmét. Akár azzal is próbálkozhat, hogy közelebb másszon hozzá, általában azonban felfedezendő játékszerként tekint rá.

Ideiglenes játszótársak / „Én így akarom” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 3–6 éves

A gyerekek ebben a szakaszban alkalom szülte társakkal jönnek össze, a barátság pedig a közös játékról szól. Választásuk során az az elsődleges szempont, ki tartózkodik a közelükben adott pillanatban, illetve szeretne-e a másik ugyanazzal a dologgal foglalkozni, mint ők. Ezen a szinten a gyerekek csak erősen korlátozott mértékben képesek mások szempontjaival azonosulni. Azt hiszik, hogy mindenki hozzájuk hasonlóan gondolkodik, ezért rendszerint felzaklatja őket, amikor kiderül, hogy valamelyik játszótárs véleménye eltér a sajátjuktól. Az „én így akarom” szakaszban a gyerekek egyes társaikat egyértelműen jobban kedvelik a többieknél, a lojalitás azonban nem erősségük. Egy hároméves például minden további nélkül kijelenti: „Ma nem vagy a barátom!”, és ehhez csupán annyi kell, hogy másik valamiben ne értsen egyet vele.

Habár napról napra vagy akár pillanatról pillanatra változhat, mennyire ragaszkodnak egy-egy társukhoz, az óvodáskorú gyerekek az idő előrehaladtával mégis mutatnak bizonyos következetességet a barátkozás terén. Selman arra jutott, hogy azoknak az óvodásoknak, akik egymást a barátjuknak mondták, hatvan százaléka még fél év elteltével is jóban volt egymással.

Egyoldalú támogatás / „Mi a hasznom nekem ebből?” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 5-9 éves

Ebben a szakaszban a gyerekek már megértik, hogy a barátság túlmutat a pillanatnyi érdekeken, ám még mindig gyakorlatias szempontok vezérlik őket. Barátjuknak tartják azokat, akik kedvesek hozzájuk – például osztoznak velük az édességen, helyet foglalnak számukra a buszon, vagy ajándékokkal lepik meg őket. Az is barát, akinek a révén be lehet kerülni egy társaságba, részt lehet venni a jó játékokban. Ebben a szakaszban már fontosak az egykorú társak. Akár egy kevésbé kedves személyiségű gyerek szeszélyei is elviselhetőek, ha ez az ára, hogy ne kelljen egyedül maradni. Előfordul, hogy a barátságot alkualap: „Ha ezt megcsinálod nekem, a barátod leszek!”, vagy „Ha nem csinálod meg, nem leszek a barátod!”

2. Kétirányú, de csak a jó dolgokban osztozó együttműködés / „Tartsd magad a szabályokhoz” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 7–12 éves

A hét–tizenkét éves gyerekek a sajátjukon kívül már a barátjuk szempontjait is képesek figyelembe venni, de többnyire csak akkor, ha erre nem egy időben van szükség. Amennyiben a szempontok egymással ütköznek, azt a felek a személyük ellen irányuló támadásnak élik meg, mert az árnyalatoknak még alig jut hely a másik megítélésében. Ebben a szakaszban a gyerekek fókuszában az igazságosság és a kölcsönösség áll, ám ezekről rendkívül merev, „valamit valamiért” felfogásban gondolkodnak. Ha valami jót tesznek a barátjukért, elvárják a viszonzást. Ha ez nem történik meg, a barátságnak könnyen vége szakad. A „tarts magad a szabályokhoz” szakaszban a gyerekek hajlamosak az ítélkezésre mind önmaguk, mind mások felett. Szésőségesen kritikusak tudnak lenni önmagukkal szemben, és meggyőződésük, hogy a külvilág is ugyanilyen szigorúan ítéli meg őket. Például: „Senkinek sem fogok tetszeni, mert ronda a hajam!” Könnyen elkapja őket az irigykedés, és a beilleszkedés fontos feltételének tartják, hogy pontosan ugyanolyanok legyenek, mint a társaik. Ebben a szakaszban a gyerekek gyakran „klubokat” alapítanak, melyekben a tagság feltétele különféle szabályok betartása, és a nem klubtagokkal való távolságtartás. Ezek szövetségek azonban rendszerint rövid életűek.

A két-három évesek időnként meghatóan kedvesek egymáshoz. Például amikor sírni látják valamelyik pajtásukat, vigaszként mondjuk odanyújtják neki kedvenc takarójukat, ami bizonyítja, hogy képesek a saját érdekeiken kívül másokét is felfedezni.

3. Bensőséges, kölcsönös kapcsolat. /„Törődés és osztozkodás” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 8–15 éves

család,kölyök,gyerek,barátság
forrás: Getty images

Ebben a szakaszban a barátok segítenek megoldani egymás problémáit, megosztják a legmélyebb gondolataikat és érzéseiket, amelyekről senki másnak nem beszélnek. Tudják, hogyan kössenek kompromisszumot az összetartozás érdekében, és anélkül tesznek szívességeket egymásnak, hogy számon tartanák a „tartozást”. Őszintén fontos számukra a másik boldogsága. Ebben a szakaszban nem ritka, hogy a barátok annyira ragaszkodnak egymáshoz, mintha „összenőttek” volna – bár inkább a lányokra, mint a fiúkra jellemző ez a fajta kizárólagosság. Ebből következően képesek mélységesen megbántódni, ha a legjobb barátjuk egy másik gyerek társaságát választja.

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod.


És azt tudod, hogy milyen jelek utalnak a mérgező barátságra?

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
Mérgező barátság? 11 gyanús érzés, amely erre utal
Tovább olvasok
A mozgásszervi betegségek komplex gyógyítása

Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában, vagy akár hosszú távon is a nyakfájás, hátfájás, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök) kínjait.

Otthonunk védelme biztonsági ajtóval

Otthonunk, családunk és értékeink védelme elsődleges az életünkben. Szeretnénk ezt a nyugalmat és biztonságot akkor is érezni, ha lakásunkban tartózkodunk és akkor is, ha távol járunk lakóhelyünktől.

Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

És csak az őszinte válaszok segítenek.

Stresszesen, de létezem!

A boldogság, kiegyensúlyozottság csak a stressz és a szorongás felszámolásával lehet teljes. Ahány stresszes ember, annyiféle stresszkezelési módszer létezik; van, aki a testmozgásra, míg mások a relaxációs gyakorlatokra esküdnek.

Napi horoszkóp szeptember 17.: az Ikrek az őszinte utat választják, a Halak lejjebb adnak a terheikből

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem