A gyerekbarátságok 4+1 nagy mérföldköve

családom,kölyök,gyerek,barátság
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Robert Selman amerikai pszichológus, a gyermekkori szociális fejlődés szakértője, egy ötfokozatú keretrendszert állított össze, amely alapján jobban megérthetjük a gyerekbarátság fejlődéslélektanát.

A cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

A különböző gyerekkorosztályok egészen másképp élik meg a baráti viszonyt. Az a tény, hogy egyre inkább képesek lesznek a sajátjuk mellett mások szempontjait is átlátni és elfogadni, egyre nagyobb mélységekkel gazdagítja kapcsolódásaikat. Az életkorok között az egyes szakaszokban akadnak átfedések, aminek az az oka, hogy a gyermekek nem egyformán érnek, habitusuk, otthonról hozott mintáik, környezetük erősen hatással van a kapcsolódásaik minőségére.

Már egy hat hónapos gyereket is felvillanyoz, ha meglát egy vele egykorú társat. Mosolyog, gügyög, felhívja magára a másik baba figyelmét. Akár azzal is próbálkozhat, hogy közelebb másszon hozzá, általában azonban felfedezendő játékszerként tekint rá.

Ideiglenes játszótársak / „Én így akarom” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 3–6 éves

A gyerekek ebben a szakaszban alkalom szülte társakkal jönnek össze, a barátság pedig a közös játékról szól. Választásuk során az az elsődleges szempont, ki tartózkodik a közelükben adott pillanatban, illetve szeretne-e a másik ugyanazzal a dologgal foglalkozni, mint ők. Ezen a szinten a gyerekek csak erősen korlátozott mértékben képesek mások szempontjaival azonosulni. Azt hiszik, hogy mindenki hozzájuk hasonlóan gondolkodik, ezért rendszerint felzaklatja őket, amikor kiderül, hogy valamelyik játszótárs véleménye eltér a sajátjuktól. Az „én így akarom” szakaszban a gyerekek egyes társaikat egyértelműen jobban kedvelik a többieknél, a lojalitás azonban nem erősségük. Egy hároméves például minden további nélkül kijelenti: „Ma nem vagy a barátom!”, és ehhez csupán annyi kell, hogy másik valamiben ne értsen egyet vele.

Habár napról napra vagy akár pillanatról pillanatra változhat, mennyire ragaszkodnak egy-egy társukhoz, az óvodáskorú gyerekek az idő előrehaladtával mégis mutatnak bizonyos következetességet a barátkozás terén. Selman arra jutott, hogy azoknak az óvodásoknak, akik egymást a barátjuknak mondták, hatvan százaléka még fél év elteltével is jóban volt egymással.

Egyoldalú támogatás / „Mi a hasznom nekem ebből?” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 5-9 éves

Ebben a szakaszban a gyerekek már megértik, hogy a barátság túlmutat a pillanatnyi érdekeken, ám még mindig gyakorlatias szempontok vezérlik őket. Barátjuknak tartják azokat, akik kedvesek hozzájuk – például osztoznak velük az édességen, helyet foglalnak számukra a buszon, vagy ajándékokkal lepik meg őket. Az is barát, akinek a révén be lehet kerülni egy társaságba, részt lehet venni a jó játékokban. Ebben a szakaszban már fontosak az egykorú társak. Akár egy kevésbé kedves személyiségű gyerek szeszélyei is elviselhetőek, ha ez az ára, hogy ne kelljen egyedül maradni. Előfordul, hogy a barátságot alkualap: „Ha ezt megcsinálod nekem, a barátod leszek!”, vagy „Ha nem csinálod meg, nem leszek a barátod!”

2. Kétirányú, de csak a jó dolgokban osztozó együttműködés / „Tartsd magad a szabályokhoz” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 7–12 éves

A hét–tizenkét éves gyerekek a sajátjukon kívül már a barátjuk szempontjait is képesek figyelembe venni, de többnyire csak akkor, ha erre nem egy időben van szükség. Amennyiben a szempontok egymással ütköznek, azt a felek a személyük ellen irányuló támadásnak élik meg, mert az árnyalatoknak még alig jut hely a másik megítélésében. Ebben a szakaszban a gyerekek fókuszában az igazságosság és a kölcsönösség áll, ám ezekről rendkívül merev, „valamit valamiért” felfogásban gondolkodnak. Ha valami jót tesznek a barátjukért, elvárják a viszonzást. Ha ez nem történik meg, a barátságnak könnyen vége szakad. A „tarts magad a szabályokhoz” szakaszban a gyerekek hajlamosak az ítélkezésre mind önmaguk, mind mások felett. Szésőségesen kritikusak tudnak lenni önmagukkal szemben, és meggyőződésük, hogy a külvilág is ugyanilyen szigorúan ítéli meg őket. Például: „Senkinek sem fogok tetszeni, mert ronda a hajam!” Könnyen elkapja őket az irigykedés, és a beilleszkedés fontos feltételének tartják, hogy pontosan ugyanolyanok legyenek, mint a társaik. Ebben a szakaszban a gyerekek gyakran „klubokat” alapítanak, melyekben a tagság feltétele különféle szabályok betartása, és a nem klubtagokkal való távolságtartás. Ezek szövetségek azonban rendszerint rövid életűek.

A két-három évesek időnként meghatóan kedvesek egymáshoz. Például amikor sírni látják valamelyik pajtásukat, vigaszként mondjuk odanyújtják neki kedvenc takarójukat, ami bizonyítja, hogy képesek a saját érdekeiken kívül másokét is felfedezni.

3. Bensőséges, kölcsönös kapcsolat. /„Törődés és osztozkodás” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 8–15 éves

család,kölyök,gyerek,barátság
forrás: Getty images

Ebben a szakaszban a barátok segítenek megoldani egymás problémáit, megosztják a legmélyebb gondolataikat és érzéseiket, amelyekről senki másnak nem beszélnek. Tudják, hogyan kössenek kompromisszumot az összetartozás érdekében, és anélkül tesznek szívességeket egymásnak, hogy számon tartanák a „tartozást”. Őszintén fontos számukra a másik boldogsága. Ebben a szakaszban nem ritka, hogy a barátok annyira ragaszkodnak egymáshoz, mintha „összenőttek” volna – bár inkább a lányokra, mint a fiúkra jellemző ez a fajta kizárólagosság. Ebből következően képesek mélységesen megbántódni, ha a legjobb barátjuk egy másik gyerek társaságát választja.

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod.


És azt tudod, hogy milyen jelek utalnak a mérgező barátságra?

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
Mérgező barátság? 11 gyanús érzés, amely erre utal
Tovább olvasok
Ezeket az ételeket inkább ne tedd be a kosaradba

Olyan könnyű levenni a polcról egy kész fűszerkeveréket, mégis sokkal finomabb lesz az étel, ha egyenként szórod rá a kiválasztott ízesítőket. Azért mert valami gluténmentes, automatikusan elhisszük, hogy egészséges is, pedig egyszerűen csak a glutént hagyták ki belőle, minden más adalékanyag, térfogatnövelő, ízesítő belekerült. Mutatunk néhány nagyon gyakran vásárolt ételt, amit egészségesebb lenne kerülnöd.

Meghan hercegné nem híve a szülés utáni fogyóúrának (bezzeg Katalin hercegné)

A sussexi hercegné nem sieti el, hogy formába jöjjön a szülés után, az internet pedig ünnepli ezért.

Hollywoodi csillagok, akiknek ugyancsak bejött Magyarország

Annyi bajunk van a szülőhazánkkal, hogy folyton elfelejtjük, milyen jó hely. Sophie Turnernek és Luke Evansnek kell emlékeztetnie minket erre.

3 jegeskávé recept, ami kiváltja a desszertet

A jegeskávéban nem csak az a jó, hogy remekül felfrissít, de kiválthatod vele az édességet is, mikor napközben rádtör az éhségroham. Mutatunk három receptet, egyik sem bonyolult, de garantáltan feldobják a hangulatod.

Napi horoszkóp július 15.: a Bikák végre bátran hallathatják a hangjukat, a Halak váratlan helyzetbe kerülnek

A hét első munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

A párom lelépett az exével, aki a lánya lehetne

Arra számítottam, hogy megkéri a kezem, erre két nap múlva eltűnt.

A 14 legkínosabb hollywoodi pillanat az internet népe szerint

Celebbotrányok jönnek-mennek, többségük nem is marad a reflektorfényben néhány napnál tovább – utána jön a következő. De azért van egy-két híresség, aki csak nem bírja elfeledtetni a múltat.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem