A gyerekbarátságok 4+1 nagy mérföldköve

családom,kölyök,gyerek,barátság
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Robert Selman amerikai pszichológus, a gyermekkori szociális fejlődés szakértője, egy ötfokozatú keretrendszert állított össze, amely alapján jobban megérthetjük a gyerekbarátság fejlődéslélektanát.

A cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

A különböző gyerekkorosztályok egészen másképp élik meg a baráti viszonyt. Az a tény, hogy egyre inkább képesek lesznek a sajátjuk mellett mások szempontjait is átlátni és elfogadni, egyre nagyobb mélységekkel gazdagítja kapcsolódásaikat. Az életkorok között az egyes szakaszokban akadnak átfedések, aminek az az oka, hogy a gyermekek nem egyformán érnek, habitusuk, otthonról hozott mintáik, környezetük erősen hatással van a kapcsolódásaik minőségére.

Már egy hat hónapos gyereket is felvillanyoz, ha meglát egy vele egykorú társat. Mosolyog, gügyög, felhívja magára a másik baba figyelmét. Akár azzal is próbálkozhat, hogy közelebb másszon hozzá, általában azonban felfedezendő játékszerként tekint rá.

Ideiglenes játszótársak / „Én így akarom” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 3–6 éves

A gyerekek ebben a szakaszban alkalom szülte társakkal jönnek össze, a barátság pedig a közös játékról szól. Választásuk során az az elsődleges szempont, ki tartózkodik a közelükben adott pillanatban, illetve szeretne-e a másik ugyanazzal a dologgal foglalkozni, mint ők. Ezen a szinten a gyerekek csak erősen korlátozott mértékben képesek mások szempontjaival azonosulni. Azt hiszik, hogy mindenki hozzájuk hasonlóan gondolkodik, ezért rendszerint felzaklatja őket, amikor kiderül, hogy valamelyik játszótárs véleménye eltér a sajátjuktól. Az „én így akarom” szakaszban a gyerekek egyes társaikat egyértelműen jobban kedvelik a többieknél, a lojalitás azonban nem erősségük. Egy hároméves például minden további nélkül kijelenti: „Ma nem vagy a barátom!”, és ehhez csupán annyi kell, hogy másik valamiben ne értsen egyet vele.

Habár napról napra vagy akár pillanatról pillanatra változhat, mennyire ragaszkodnak egy-egy társukhoz, az óvodáskorú gyerekek az idő előrehaladtával mégis mutatnak bizonyos következetességet a barátkozás terén. Selman arra jutott, hogy azoknak az óvodásoknak, akik egymást a barátjuknak mondták, hatvan százaléka még fél év elteltével is jóban volt egymással.

Egyoldalú támogatás / „Mi a hasznom nekem ebből?” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 5-9 éves

Ebben a szakaszban a gyerekek már megértik, hogy a barátság túlmutat a pillanatnyi érdekeken, ám még mindig gyakorlatias szempontok vezérlik őket. Barátjuknak tartják azokat, akik kedvesek hozzájuk – például osztoznak velük az édességen, helyet foglalnak számukra a buszon, vagy ajándékokkal lepik meg őket. Az is barát, akinek a révén be lehet kerülni egy társaságba, részt lehet venni a jó játékokban. Ebben a szakaszban már fontosak az egykorú társak. Akár egy kevésbé kedves személyiségű gyerek szeszélyei is elviselhetőek, ha ez az ára, hogy ne kelljen egyedül maradni. Előfordul, hogy a barátságot alkualap: „Ha ezt megcsinálod nekem, a barátod leszek!”, vagy „Ha nem csinálod meg, nem leszek a barátod!”

2. Kétirányú, de csak a jó dolgokban osztozó együttműködés / „Tartsd magad a szabályokhoz” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 7–12 éves

A hét–tizenkét éves gyerekek a sajátjukon kívül már a barátjuk szempontjait is képesek figyelembe venni, de többnyire csak akkor, ha erre nem egy időben van szükség. Amennyiben a szempontok egymással ütköznek, azt a felek a személyük ellen irányuló támadásnak élik meg, mert az árnyalatoknak még alig jut hely a másik megítélésében. Ebben a szakaszban a gyerekek fókuszában az igazságosság és a kölcsönösség áll, ám ezekről rendkívül merev, „valamit valamiért” felfogásban gondolkodnak. Ha valami jót tesznek a barátjukért, elvárják a viszonzást. Ha ez nem történik meg, a barátságnak könnyen vége szakad. A „tarts magad a szabályokhoz” szakaszban a gyerekek hajlamosak az ítélkezésre mind önmaguk, mind mások felett. Szésőségesen kritikusak tudnak lenni önmagukkal szemben, és meggyőződésük, hogy a külvilág is ugyanilyen szigorúan ítéli meg őket. Például: „Senkinek sem fogok tetszeni, mert ronda a hajam!” Könnyen elkapja őket az irigykedés, és a beilleszkedés fontos feltételének tartják, hogy pontosan ugyanolyanok legyenek, mint a társaik. Ebben a szakaszban a gyerekek gyakran „klubokat” alapítanak, melyekben a tagság feltétele különféle szabályok betartása, és a nem klubtagokkal való távolságtartás. Ezek szövetségek azonban rendszerint rövid életűek.

A két-három évesek időnként meghatóan kedvesek egymáshoz. Például amikor sírni látják valamelyik pajtásukat, vigaszként mondjuk odanyújtják neki kedvenc takarójukat, ami bizonyítja, hogy képesek a saját érdekeiken kívül másokét is felfedezni.

3. Bensőséges, kölcsönös kapcsolat. /„Törődés és osztozkodás” szakasz

Hozzávetőleges életkor: 8–15 éves

család,kölyök,gyerek,barátság
forrás: Getty images

Ebben a szakaszban a barátok segítenek megoldani egymás problémáit, megosztják a legmélyebb gondolataikat és érzéseiket, amelyekről senki másnak nem beszélnek. Tudják, hogyan kössenek kompromisszumot az összetartozás érdekében, és anélkül tesznek szívességeket egymásnak, hogy számon tartanák a „tartozást”. Őszintén fontos számukra a másik boldogsága. Ebben a szakaszban nem ritka, hogy a barátok annyira ragaszkodnak egymáshoz, mintha „összenőttek” volna – bár inkább a lányokra, mint a fiúkra jellemző ez a fajta kizárólagosság. Ebből következően képesek mélységesen megbántódni, ha a legjobb barátjuk egy másik gyerek társaságát választja.

A cikk további részét a famiily.hu oldalon olvashatod.


És azt tudod, hogy milyen jelek utalnak a mérgező barátságra?

Nézd meg a galériánkat>11 kép
Mérgező barátság? 11 gyanús érzés, amely erre utal
Tovább olvasok
Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kép
Napi horoszkóp november 23.: a Skorpiók sodródnak az árral, a Nyilasok szeretik betartani az ígéretüket

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Kép
Mire jó a rágózás? Meglepő érdekességek, amiket nem sokan tudnak

A rágógumi cukormentes változata több szempontból is jó hatással lehet a szervezetedre; persze csak ha ésszel fogyasztod. Ha viszont rendszeres gyomorbántalmaid vannak, nem árt az óvatosság.

Kép
Ne utáld annyira! 5 ok, amiért időnként érdemes kelbimbót enned!

Nagyon sokan az elég erőteljes íze miatt teszik tiltólistára a kelbimbót, pedig jól elkészítve és a megfelelő dolgokkal kombinálva csodás kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem