Idén a gyerek első telefonja kerül a fa alá? Ezekre érdemes figyelned!

Borítókép: Idén a gyerek első telefonja kerül a fa alá? Ezekre érdemes figyelned! Forrás: unsplash.com
Elég idős lett ahhoz, hogy legyen saját telefonja? Karácsonyi ajándéknak tökéletes lehet.

10 éves kora felett a gyerekek 90%-ának már van saját telefonja. Ez persze valóban hasznos lehet és nagyban megkönnyítheti a család kommunikációját, ugyanakkor számos veszélyt is rejt magában. Ha te is épp most készülsz telefont venni, ezeket a szempontokat mindenképp gondold át alaposan!

Mennyi legyen az annyi?

Okostelefon áraknál határ a csillagos ég, de első telefonnak közel sem kell csúcskategóriás készüléket választanod. Bár fontos a megbízhatóság és nyilván a legjobbat szánod a gyerekednek, (ő pedig valószínűleg pont a legmenőbb modellért van oda), nem kell beadnod a derekad, hiszen ha minőségben megfelelő, pont olyan boldoggá teszi majd, mint egy méregdrága telefon. Mivel ilyen idősen még nem tud vigyázni a dolgokra, könnyen lehet, hogy elveszíti, összetöri vagy egyéb baleset áldozata lesz.

Milyen szabályokat vezetsz be?

Az első telefon nagy lépés, nem szabad meggondolatlanul beleugrani. Ha nem húzod meg a határokat már az elején, később sokkal nehezebb lesz korlátozásokat bevezetni. Tisztázzátok előre, hogy a telefon egy használati eszköz és beszéljétek át együtt, hogy milyen célokra használható. Legyen szó feltöltő kártyás vagy előfizetéses csomagról, azt is fixáljátok előre, hogy az alapvető fontosságú dolgokon kívül (azaz, hogy mindig elérjétek egymást) hány percet telefonálhat és hány SMS-t küldhet a barátainak, osztálytársainak, milyen oldalakat nézegethet az interneten.

Óvintézkedések

Az előre lefektetett szabályokon kívül érdemes felkészülnöd pár olyan applikációval, ami a segítségedre lehet, hogy nyomon követhesd a gyereked online tevékenységét. Mivel az adatforgalmi keretet nagyon könnyű átlépni, ezt mindenképp érdemes figyelned. Mindenképp szemezgess a gyerekfelügyeleti szoftverek kínálatában, így kivédheted, hogy felnőtt tartalmakba fusson bele. Végül pedig a helymeghatározás se maradjon ki, így láthatod mikor merre jár.