Minden szőnyegen esett foltra van természetes ellenszer

szőnyeg,foltok,foltisztítás,tippek,takarítás,tisztítás,martha stewart Forrás: unsplash
Ha vannak gyerekeid, háziállataid és vendégek is sűrűn megfordulnak nálatok, akkor jól ismered azokat a baleseteket, amelyek csúnya foltokat eredményeznek a szőnyegeken. Szerencsénkre azonban számtalan módon megszabadulhatunk tőlük!

A folteltávolító tippek egyik legnagyobb mestere Martha Stewart. Martha az évek során számos tippet osztott meg az olvasóival arról, milyen foltot mivel, és hogyan érdemes eltávolítani, mi pedig összegyűjtöttük közülük a leghasznosabb tippeket!

Legyen egy mentőkészleted

Ezekre a folteltávolító csodaszerekre lesz szükséged:

  • fehér rongy és papírtörlő
  • sima és szappanos víz spray palackban
  • ecet
  • alkohol
  • 3% -os hidrogén-peroxid és hígított ammóniaoldat
  • körömlakklemosó
  • pamut rongy és vatta
  • fogkefe
  • vajkés (a kemény szennyeződések eltávolításához)

Ezekkel a szerekkel a legtöbb folttól megszabadulhatsz!

Először itasd fel és kapard le!

Martha egyik legfontosabb tanácsa, hogy minél gyorsabban ess neki a szennyeződéseknek, így hatékonyabban tudsz megszabadulni tőlük. Először itasd fel a folyékony szennyeződéseket egy papírtörlővel vagy ronggyal, mielőtt mélyen beleivódna a szőnyegbe. De csak nagyon óvatosan nyomogasd a foltra az itatóst, ne dörzsöld mert csak rontasz a helyzeten.

Szilárd vagy zselés halmazállapotú anyagoknál, mint a sár, mogyoróvaj, fagylalt vagy szószok, használj kést! Először óvatosan kapard le őket a szőnyegről, csak ezután ess neki valamilyen vegyszerrel.

A szintetikus szőnyegeket máshogy tisztítsd, mint a gyapjút

A legtöbb szintetikus szőnyegen landolt anyagot egyszerűen meleg vízzel kell megtisztítani. Ha a folt makacs, a szőnyegtisztító készlet egyik hatékonyabb szerét használd, a szennyeződés típusának megfelelően.

Ugyanez igaz a gyapjú szőnyegekre is, kivéve, hogy soha ne használj ammóniát vagy más alkáli anyagokat, tudniillik ezek károsíthatják és elszínezhetik azt.

szőnyeg,folttisztítás,tippek,praktika,martha stewart
Forrás: pinterest
Minél gyorsabban ess neki a szennyeződéseknek, így hatékonyabban tudsz megszabadulni tőlük!

Azonosítsd be a foltot

A legtöbb szőnyegfolt három kategóriába sorolható. Minden kategória esetében vannak olyan folteltávolítási módszerek, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek.

Vízben oldódó szőnyegfoltok

A vízben oldódó folt, víz használatakor feloldódik és megszűnik. Ide tartozik a tej, a sár, a legtöbb étel, üdítő, fagylalt, mártás, bogyós gyümölcsök, ürülék, élelmiszerfesték, zselék és bizonyos tinták és latexfestékek is.

Ha sűrű az anyag, mint például a zselék esetében, először használj vajkést, majd itasd fel a maradék szennyeződést egy törlőronggyal, végül 1/4 teáskanál ecetet és 1 liter víz keverékével dörzsölt át a foltot egy rongy segítségével. (Ha nincs otthon ecet mosogatószert is használhatsz)

Kombinált vízben oldódó szőnyegfoltok

Vannak olyan foltok, amelyek részben vízben oldódnak. Ezek általában tisztítási technikák kombinációját igénylik az eltávolításukhoz. Ide tartozik a vér, az olvadt csokoládé, a hányás, a bor, a szójaszósz, a paradicsomszósz, a tea, a majonéz és a mustár. Ezek egy része pedig meglehetősen savas így gyorsan tönkre teheti a szőnyeget.

Az általános eltávolítási technika ezekre a foltokra:

Ha sűrű anyagról van szó, mint a csokoládé, kapard le a szőnyegről a nagyját egy vajkéssel.

Itasd fel a maradékot egy papírtörlővel.

Nem gyapjú szőnyegek esetében 1 evőkanál ammóniaoldatot keverj össze 1 csésze vízzel és dörzsöld át vele a foltot.

Gyapjú szőnyegek esetében használj mosószeres vizet. Öntsd egy spray palackba, majd fújd rá a foltra és töröld át egy ronggyal vagy papírtörlővel.

Feloldhatatlan szőnyegfoltok

Ezek olyan foltok, amelyek nem távolíthatók el vízzel. Ide közé tartoznak a festékek, a motorolaj, bizonyos termőtalajok, vaj, rúzs, margarin és a rágó is.

A rágógumit úgy távolíthatod el, hogy megfagyasztod, levágod, majd a maradékot sütőporral kiszeded.

Egyes olajos foltoknak, mint például a rúzs – amely viszonylag szilárd halmazállapotú – akár kézzel vagy késsel is eltávolíthatod a nagy részét. Ezután szórd be a foltot szódabikarbónával és hagyd rajta állni nagyjából 20 percig, majd porszívózd fel.

Olajos, zsíros foltokhoz alkoholt is használhatsz!

Légy óvatos a festett szőnyegekkel

Ha makacs szennyeződéssel állsz szemben, akkor lehet, hogy erős vegyszereket kell használnod, de légy óvatos, ugyanis ezek közül néhány képes elszínezni a szintetikus vagy festett szőnyegeket!

Ezek helyett próbáld meg hidrogén-peroxiddal eltüntetni többek között a bogyós gyümölcsök, édesség, csokoládé, mártás és fagylalt okozta foltokat. Vásároljon 3%-os oldatot és használd ezt! Csak permetezd a foltra, majd dörzsöld át kissé.

A galériára kattintva megtalálod, hogy mit és hogyan használj hétköznapi foltok ellen!