A fiúk védtelenebbek a videojáték-függőséggel szemben, mint a lányok

gyerek,szülő,játék,függőség,internet,számítógép,kütyük Forrás: Getty images
A fiúk agyi jutalmazó rendszerét a videojáték jobban stimulálja, mint a lányokét, bizonyították a Stanford tudósai.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

„A fiúk állandóan csak a Minecraftról beszélnek az oviban, már fogócskázni sem lehet velük” – panaszkodtak egész évben a lányaim. A Minecraft-mánia miatt külön szülői értekezletet hívtak össze nálunk az óvónők. Kiderült: a 6 éves fiúk, amikor a szülők nem engedik, hogy konzolon minecraftozzanak, akkor ők YouTube-on nézik más játékosok korábbi játékmeneteit. A lányos szülők csak kerekítették a szemüket a szülőin.

Miért szippantják be jobban a fiúkat ezek a játékok, mint a lányokat? 2008-ban az amerikai Stanford Egyetem egy kutatócsoportja választ talált erre a kérdésre. MRI-vel vizsgálták fiatal nők és férfiak agyát, miközben azok egy erre a célra kifejlesztett videojátékkal játszottak. Azt találták, hogy a férfi játékosok agyában az agyi jutalmazó központ (mezokortikolimbikus központ) sokkal nagyobb aktivitást mutat játék közben, mint a nőknél. Az agyi jutalmazó rendszer többi eleme (a nucleus accumbens, az amygdala, az orbitofrontális kéreg) közötti kapcsolatok is jóval intenzívebbé válnak a férfiaknál a játék hatására.

Azaz a férfiak agya kimutathatóan erőteljesebben reagál a videojáték jelentette ingerekre, mint a nőké. Leegyszerűsítve: a férfiak nagyobb izgalmat és intenzívebb örömöt élnek át, mint a nők – miközben pont ugyanazt a játékot, pont ugyanolyan (!) eredménnyel játsszák.

Miért jelent ez veszélyt a férfiakra – sőt, leginkább a fiúkra? Mert a jutalmazó rendszer, amit a videojátékok náluk különösen intenzíven stimulálnak, épp az a része az agynak, ami a függőség kialakulásáért felelős.

gyerek,szülő,játék,függőség
Forrás: Gyereklélek magazin
Grafikon

A háttérben: a sikerélmény-függés

Mi lehet az a videojátékokban, amire a férfiak érzékenyebben reagálnak, mint a nők? A Stanford-kísérletben szereplő játékban piros pöttyöket kellett egy kattintással eltüntetni, mielőtt azok elértek volna a vonalhoz. Ha sikerült, nőtt a játékos területe, ha nem sikerült, csökkent. A férfiak fokozott agyi aktivitása tehát a nyer/veszt típusú játékok esetében jelentkezik bizonyítottan, ahol a sikerélmény konkrét, objektíven megítélhető teljesítményhez kötött és azonnali. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak agya évmilliók alatt a vadászat, a harc sikerorientált tevékenységeihez szokott hozzá.

Egy másik 2008-ban végzett kutatás alapján felmerül, hogy ha a Stanford kutatói éppen Simset játszattak volna a résztvevőkkel, talán nem lesz ennyire kiugró a különbség. A lányok ez utóbbi kutatás szerint ugyanis kevésbé obszesszíven játszanak, mint a fiúk, de ha már játszanak, akkor is más típusú játékokat részesítenek előnyben: a kreatív típusúak vonzzák őket.

A videojátékok zöme azonban abba a típusba tartozik, amelyikért a fiúk lelkesednek: akció- vagy stratégiai játékok. Ezért lehet az, hogy míg a kamasz fiúk 10%-a videójáték-függő, a lányoknál ez a szám kevesebb mint 1%. (Ami viszont a lányok számára jelent csapdát, az a közösségi média, hívják fel a figyelmet a pszichológusok.)

A videojáték-függés áthuzalozza az agyat

Egy 2015-ös kutatás érdekes dologra hívta fel a figyelmet. Közel 200 videojáték-függő kamasz fiú agyát vizsgálták meg. Azt találták, hogy bizonyos agyi hálózataik sokkal jobban ki vannak épülve, mint az más hasonló korú gyereknél látható (hiperkonnektivitás). Ez az áthuzalozódás – ne felejtsük el, hogy az agy 25 éves korig fejlődik! – egyrészről gyorsabb reagálóképességet jelent. Ám a dorzolaterális prefrontális kéreg és a temporoparietális átmenetnek nevezett terület (a halánték- és a homloklebeny közötti rész) közötti megerősödött kapcsolatok komoly impulzuskontroll-problémákat hoznak magukkal.

A WHO 2018-ban hivatalosan is betegséggé nyilvánította a videojáték-függést.

Játék,gyerek,függőség,fiúgyerek
Agyi ábra

Megdöbbentő az az eredmény, amire egy másik kutatás jutott: videojáték-függő nők és férfiak agyát vizsgálva azt látták, az impulzuskontrollért felelős területek csupán a férfiaknál térnek el az átlagostól.

Mi a gyógymód?A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod.

Te is kütyüfüggő vagy? Akkor kattints a galériánkra, ahol találsz 10 megoldást a problémádra.