A fiúk védtelenebbek a videojáték-függőséggel szemben, mint a lányok

gyerek,szülő,játék,függőség,internet,számítógép,kütyük
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A fiúk agyi jutalmazó rendszerét a videojáték jobban stimulálja, mint a lányokét, bizonyították a Stanford tudósai.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

„A fiúk állandóan csak a Minecraftról beszélnek az oviban, már fogócskázni sem lehet velük” – panaszkodtak egész évben a lányaim. A Minecraft-mánia miatt külön szülői értekezletet hívtak össze nálunk az óvónők. Kiderült: a 6 éves fiúk, amikor a szülők nem engedik, hogy konzolon minecraftozzanak, akkor ők YouTube-on nézik más játékosok korábbi játékmeneteit. A lányos szülők csak kerekítették a szemüket a szülőin.

Miért szippantják be jobban a fiúkat ezek a játékok, mint a lányokat? 2008-ban az amerikai Stanford Egyetem egy kutatócsoportja választ talált erre a kérdésre. MRI-vel vizsgálták fiatal nők és férfiak agyát, miközben azok egy erre a célra kifejlesztett videojátékkal játszottak. Azt találták, hogy a férfi játékosok agyában az agyi jutalmazó központ (mezokortikolimbikus központ) sokkal nagyobb aktivitást mutat játék közben, mint a nőknél. Az agyi jutalmazó rendszer többi eleme (a nucleus accumbens, az amygdala, az orbitofrontális kéreg) közötti kapcsolatok is jóval intenzívebbé válnak a férfiaknál a játék hatására.

Azaz a férfiak agya kimutathatóan erőteljesebben reagál a videojáték jelentette ingerekre, mint a nőké. Leegyszerűsítve: a férfiak nagyobb izgalmat és intenzívebb örömöt élnek át, mint a nők – miközben pont ugyanazt a játékot, pont ugyanolyan (!) eredménnyel játsszák.

Miért jelent ez veszélyt a férfiakra – sőt, leginkább a fiúkra? Mert a jutalmazó rendszer, amit a videojátékok náluk különösen intenzíven stimulálnak, épp az a része az agynak, ami a függőség kialakulásáért felelős.

gyerek,szülő,játék,függőség
forrás: Gyereklélek magazin
Grafikon
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Facebook-függő szülő vagy?

A háttérben: a sikerélmény-függés

Mi lehet az a videojátékokban, amire a férfiak érzékenyebben reagálnak, mint a nők? A Stanford-kísérletben szereplő játékban piros pöttyöket kellett egy kattintással eltüntetni, mielőtt azok elértek volna a vonalhoz. Ha sikerült, nőtt a játékos területe, ha nem sikerült, csökkent. A férfiak fokozott agyi aktivitása tehát a nyer/veszt típusú játékok esetében jelentkezik bizonyítottan, ahol a sikerélmény konkrét, objektíven megítélhető teljesítményhez kötött és azonnali. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak agya évmilliók alatt a vadászat, a harc sikerorientált tevékenységeihez szokott hozzá.

Egy másik 2008-ban végzett kutatás alapján felmerül, hogy ha a Stanford kutatói éppen Simset játszattak volna a résztvevőkkel, talán nem lesz ennyire kiugró a különbség. A lányok ez utóbbi kutatás szerint ugyanis kevésbé obszesszíven játszanak, mint a fiúk, de ha már játszanak, akkor is más típusú játékokat részesítenek előnyben: a kreatív típusúak vonzzák őket.

A videojátékok zöme azonban abba a típusba tartozik, amelyikért a fiúk lelkesednek: akció- vagy stratégiai játékok. Ezért lehet az, hogy míg a kamasz fiúk 10%-a videójáték-függő, a lányoknál ez a szám kevesebb mint 1%. (Ami viszont a lányok számára jelent csapdát, az a közösségi média, hívják fel a figyelmet a pszichológusok.)

A videojáték-függés áthuzalozza az agyat

Egy 2015-ös kutatás érdekes dologra hívta fel a figyelmet. Közel 200 videojáték-függő kamasz fiú agyát vizsgálták meg. Azt találták, hogy bizonyos agyi hálózataik sokkal jobban ki vannak épülve, mint az más hasonló korú gyereknél látható (hiperkonnektivitás). Ez az áthuzalozódás – ne felejtsük el, hogy az agy 25 éves korig fejlődik! – egyrészről gyorsabb reagálóképességet jelent. Ám a dorzolaterális prefrontális kéreg és a temporoparietális átmenetnek nevezett terület (a halánték- és a homloklebeny közötti rész) közötti megerősödött kapcsolatok komoly impulzuskontroll-problémákat hoznak magukkal.

A WHO 2018-ban hivatalosan is betegséggé nyilvánította a videojáték-függést.

Játék,gyerek,függőség,fiúgyerek
Agyi ábra

Megdöbbentő az az eredmény, amire egy másik kutatás jutott: videojáték-függő nők és férfiak agyát vizsgálva azt látták, az impulzuskontrollért felelős területek csupán a férfiaknál térnek el az átlagostól.

Mi a gyógymód?A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod.


Te is kütyüfüggő vagy? Akkor kattints a galériánkra, ahol találsz 10 megoldást a problémádra.

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Kütyüfüggőség: 10 megoldás
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Te is telefonfüggő vagy?

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Elmondjuk, hol hallgass szarvasbőgést idén

Jó pár éve már jártam a gemenci erdőben szarvasbőgést hallgatni, ezért is örültem meg amikor megláttam, hogy most Budapest közelében is lesznek ilyen túrák…

Nem is olyan nehéz rendet tartani a gyerekszobában – mutatjuk, hogyan

Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amivel ha ideig-óráig is, de úrrá tudunk lenni azon az őskáoszon, ami a gyerekszoba.

13 híres ember, aki vitatható külsővel érkezett a reptérre

A hírességeknek nem csak a vörös szőnyegen kell tündökölniük. A papparazzik bármikor lencsevégre kaphatják őket és erre mindig készen kell állniuk – még utazás közben is.

Mennyire vagy felnőtt? Teszteld magad

Kőkeményen tartod a kezedben az életed vagy most is szalad a lakás? Válaszolj néhány egyszerű kérdésre és tudd meg, hogy milyen mélyen jársz már benne a felnőttkorban.

Milyen távolságra ideális lakni a rokonaidtól?

Nem jó, ha messze van a család, de úgy tűnik, az sem, ha túl közel...

Tejmentes, kalóriaspórolós csokis puding

Mesterséges adalékanyagok nélkül is isteni pudingot készíthetsz, ráadásul ez egy olyan desszert, ami egy fogyókúrába is nyugodtan beilleszthető.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, mert nélkülözhet egy létfontosságú tápanyagot

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Mi a különbség a faszenes és a gázgrill között?

Amikor mi még boldogan sütöttük a húst és a zöldséget a faszenes grillen, addig Amerikában és Kanadában már tombolt a grillforradalom. Noha nálunk egy ideig megrekedt a grillevolúció, manapság már egyre több gázüzemű grillsütő kígyózik be az országba és lopja be magát az emberek szívébe. Ez a fejlődés pedig nemcsak új grillsütőket, hanem új és kifinomult grillezési módszereket, technikákat és recepteket is magával hozott.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem