A férfiakat vagy a nőket érinti rosszabbul a COVID-19 járvány? Az ok meglepő!

férfiak,nők,családom,egészségem,kutatás,covid
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírusos betegek számának növekedésével együtt világszerte egyre jobban kirajzolódik a tendencia: több férfi hal meg a betegségben, mint nő. De vajon miért?

Kínában a halálozások 70 százaléka a férfiakat érintette. Az olaszországi arány hasonló. Egy több mint 4000 koronavírusos beteg bevonásával készülő New York-i tanulmány azt mutatta ki, hogy nők és férfiak nagyjából hasonló számban kapták el a vírust, de azoknak, akik végül kórházba kerültek, 62 százaléka férfi volt. Hasonló mintázat látszik többek között Franciaországban, Iránban, az Egyesült Királyságban, Dél-Koreában és Németországban is.

Úgy tűnik, hogy:

A nők nagyobb eséllyel betegszenek meg, de a férfiak rosszabbul lesznek, ha elkapják a koronavírust.

A Torontói Egyetem epidemiológusa, dr. David Fishman hasonló tendenciát erősített meg: a férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg koronavírus okozta megbetegedésben, mint a nők. A kanadai kormány adatai szerint például a regisztrált COVID-19 megbetegedések 55 százaléka nőket érint, de a betegséggel kórházba kerülők közül 56 százalékot, az intenzív osztályon ápoltak közül pedig 64 százalékot már a férfiak képviselnek. Fishman úgy találja, hogy 50 év alatt a női esetek vannak többségben, 50 év felett azonban a férfiak dominálnak.

(Azt is hozzáteszi ugyanakkor, hogy sok egészségügyi dolgozót és különösen nővért tesztelnek – ez is oka lehet annak, hogy a fiatalabb korosztályokban több nő bizonyul COVID-19-pozitívnak.)


Olvasd el ezt is:
Olvasd el ezt is: Mikor lesz kész a vakcina?

A fenti arányokat eleinte annak tudták be, hogy a férfiaknak jellemzően több társult betegségük van, mint a nőknek – például olyanok, amelyek a dohányzásból fakadnak. De egy kínai tanulmány például kimutatta, hogy a betegeknek csupán 12,5 százaléka dohányzott.A korábbi SARS és MERS járványok esetében is fogékonyabbak voltak a férfiak, de az esetszámaik nem voltak ennyire kiugróak. (Mint ez a kiváló WHO-összefoglaló elmagyarázza, a SARS és a MERS a jelenleg tomboló, hivatalosan SRAS-CoV-2 néven futó vírussal egy családba tartozó másik két koronavírus, amelyek évekkel ezelőtt söpörtek végig a világon, igaz, nem ilyen mértékben.)

Stanley Perlman, az Iowa-i Egyetem mikrobiológia és immunológiaprofesszora tanulmányozta, hogy hogyan reagálnak a hím és a nőstény egerek a SARS-ra és a MERS-re. Ezt találta:

„A kísérleteimből – ahol az egereink ugye nem dohányoztak és egyéb rizikófaktorral sem rendelkeztek – kiviláglott, hogy a hímek sokkal rosszabbul viselték a megpróbáltatásokat, mint a nőstények – mondta Perlman.

A hím egerek kisebb vírusdózistól is megbetegszenek, mint a nőstények, és gyorsabban elpusztulnak.

Tehát általában elmondható, hogy a hím egerek sokkal érzékenyebbek a koronavírusokra.”

Perlman ösztrogénnel és tesztoszteronnal, azaz női és férfi nemi hormonokkal is kísérletezett. Ha blokkolta a nőstény egerekben az ösztrogéntermelést, akkor azok éppen olyan érzékennyé váltak a koronavírus általi megbetegedésre, mint a hímek. Ez arra enged következtetni, hogy az ösztrogén megvédte az egereket a súlyos megbetegedéstől! A tesztoszteronnak ebben a tekintetben nem mutatkozott különösebb hatása.

Figyelem: Az egérkísérletek eredményeiből csak részben lehet következtetéseket levonni az emberre. Valamint: Perlman kísérlete a koronavírus-család más vírusaira vonatkozott. Kutatása egyébként a Journal of Immunology-ban jelent meg 2017-ben, itt.

Jelen cikk forrása: cbc.ca

Nézegess szép és egyben felkavaró képeket a koronavírus-járvány eddigi történetéből:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 kép a világból a koronavírus-járvány idején
Tovább olvasok
Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem