6 párkapcsolati probléma, ami a férfiak listáját vezeti

férfiak,terápia,pszichológus,nők,ti,párkapcsolat,galéria,youtube
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Igen, a férfiakat is foglalkoztatja a párkapcsolatuk. És igen, boldoggá akarnak tenni bennünket. Hat témát mutatunk, amit a legtöbbet emlegetnek a pszichológus kanapéján ülve.

Az otthon olykor háborús övezet. A legőszintébb és egyben legfájdalmasabb vallomások olykor a pszichológus kanapéján hangzanak el. A múltkor összegyűjtöttük azokat a párkapcsolati problémákat, amelyekkel a nők leggyakrabban fordulnak terapeutához. Most a leggyakoribb férfipanaszok jönnek – és ez számunkra is nagyon tanulságos.

1. Attól tartok, nem a megfelelő nőt vettem feleségül

Hasonló kételyek sok hosszú kapcsolatban felmerülhetnek. Mérgezővé vált a kapcsolat? Vagy csak a kezdeti pezsgés tűnt el? Ha az utóbbiról van szó: azon, hogy ez megmaradjon, dolgozni kell. Kurt Smith terapeuta – aki férfiakra specializálódott – tapasztalatai szerint túl sok ember hiszi naivan, hogy a kezdetben megélt szerelem és vonzalom mindig ott lesz. „Nem lesz ott, hacsak nem dolgozol rajta. A klienseimmel át szoktuk beszélni azokat a hiedelmeket és elvárásokat, amelyeket a partnerükkel kapcsolatban táplálnak, és igyekszünk a pontatlan, irreális és nem fair képzeteket egy kissé átformálni.”2. Nem értem, a partnerem mit vár tőlem

Ryan Howes klinikai pszichológus úgy látja, sok férfit összezavarnak a partner felől érkező vegyes elvárások. „A feleség azt mondja, egyenlőségen alapuló párkapcsolatot akar, de aztán amikor a vacsora vagy a családi nyaralás tervezésére kerül a sor, kijelenti, hogy az férfimentes övezet, és egyedül hozza meg a döntést” - hoz egy példát Howes. „Vagy: a nő azt kéri, hogy a férfi legyen érzelmesebb, majd amikor ez megtörténik, és a férfi felvállalja sérülékenységét, a nő kicikizi érte.”

Howes arra szokta biztatni férfipácienseit, hogy kérjék meg a párjukat: mondja el pontosan, mire vágyik, mit igényel. Ez a nőt is arra készteti, hogy átgondolja, rendszerre a saját vágyait. Elképzelhető, hogy rájön, eddig vegyes üzeneteket küldött a férjének. A cél a világos, konkrét információátadás.


Mit illik, mit szabad, mit kötelező?

3. Úgy érzem, a feleségem nem értékel eléggé

Kate Stoddard pár- és családterapeuta szerint a férfiaknak nehezükre esik visszajelzést kérni a partnerüktől. Ez persze abból a társadalmi beidegződésből is fakad, hogy a férfinak érzelmileg keménynek kell lennie. Miközben teljesen érthető az az elemi igényük, hogy láthatóak legyenek, hogy törődjenek velük.

Stoddard azt szokta tanácsolni ezeknek a férfiaknak, hogy járjanak elöl jó példával: váljon szokásukká a partnerük kedves gesztusainak tudatosítása és az, hogy visszajelzik, ezek milyen jól estek nekik. A férfiak gyakran rájönnek, hogy ők sem adják túl sok jelét a gyengédségnek. Ha elkezdenek maguk is adni, ezt jó esetben vissza is kapják a párjuktól.4. Nem tudom, hogyan reagáljak a párom érzelemkitöréseire

Jon-Paul Bird terapeuta pácienseinek többsége zavarban van, amikor a párja hevesen reagál egy helyzetre. Az első reakciójuk az lenne, hogy beleugranak a probléma megoldásába, miközben a párjuk esetleg csak arra vágyik, hogy meghallgassa őket. „Az »oldjuk meg a problémát!« mentalitás ismét csak társadalmi beidegződésekből fakad – mondja Anna Poss terapeuta. Sok férfi úgy nőtt fel, hogy egyáltalán nem tanulta meg az érzelmek kifejezésének »művészetét« és azt sem, hogyan lehet mások érzéseire reagálni. Olyan ez, mint egy új nyelv, amit meg kell tanulni. A terápia egyfajta érzelmi szótárazás.5. A párom folyamatosan piszkál!

Piszkál, cseszeget, sárkányként viselkedik: ezeket a kifejezéseket gyakran használják nőkkel kapcsolatban. A feleség, aki folyamatosan megjegyzéseket tesz a két hete ki nem pakolt bőröndre, a barátnő, aki folyton morog, ha a párja megiszik egy sört. A kimondott szavakon túli, zsörtölődő hangulat mindent átszínez. „A piszkálódás egészségtelen és destruktív dinamikát hoz a párkapcsolatba – mondja Kurt Smith terapeuta. A nők gyakran úgy érzik, ha nem morognak, soha nem érik el a céljukat, a férfiak pedig komolyan gondolják, hogy majd megcsinálják, amire a párjuk kéri őket, aztán mégsem tesznek semmit. A terápiában azon dolgozunk, hogy felismerjük ezeket a viselkedésmintákat és megpróbáljunk változtatni rajtuk.”6. Hogyan tehetném boldoggá a páromat?

Howes szerint a legtöbb férfinak elemi vágya, hogy boldoggá tegye a partnerét. Sokan felidézik, milyen boldogok voltak az elején, és aztán sajnálattal állapítják meg, hogy ez a boldogság már nem magától értetődő. Úgy érzik, rajtuk múlik a feleségük jólléte. Howes hangsúlyozza, hogy nem lehet valakinek a vállára helyezni azt a súlyt, hogy egymagában kell boldoggá tennie a másikat. „Igyekszem a tudtukra hozni, hogy a másikat boldoggá tenni nem lehetséges. Ami a feleség boldogságát illeti, ez az ő saját felelőssége. Persze jó, ha ki tudjuk fejezni a szeretetünket és a figyelmünket, de a boldogság nem olyasmi, amit mi »megcsinálhatunk« neki. Mindkét fél dolgozzon csak a saját boldogságán, és a két dolog jó esetben összeér.

Forrás: huffpost.com


Nézd meg a galériánkat> 5 kép
5 próbatétel, amit minden párkapcsolatban be kéne vetni

Tovább olvasok
Mi köze a strandnak a swinger klubhoz?

Akárhogy is: nyáron kirakatba kerülünk. És ha szabadságra megyünk, megkísért a szabadosság is.

Hizlal az alvás előtti képernyőzés. Itt a bizonyíték

Mindannyiunkkal előfordul, hogy elalszunk a tévé előtt vagy az ágyban nyomkodjuk a telefont, de aki fogyni szeretne, annak sajnos le kell szoknia róla.

Napi horoszkóp július 18.: a Bikák vitás kérdésben foglalnak állást, az Ikrek a függetlenségükért harcolnak

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Home made zabpelyhes kencék, a száraz bőr megmentői

Igen, csupa rost, a 21. század szuperélelmiszere, minden reggelibe vagy desszertbe mehet belőle egy kicsi, de most koncentráljunk arra, hogy a száraz, viszkető bőr ellen ez az egyik legjobb nyugtató csodafegyver.

A nő, aki minden szerelméhez kaméleonként kezdett hasonlítani

Judit első ránézésre átlagos huszonéves nő: a korának megfelelő divat szerint öltözködik, és kevés pénzből is sikerül a legtöbbet kihoznia a ruhatárából, amelyet három-négy turiból szokott negyedévente feltölteni. A saját maga értékrendje szerint nem gyakran váltogatja a partnereit, de átlagosan egy pasi mellett úgy fél évet képes kibírni.

Hét híres anyuka, aki jól visszaszólt a trolloknak

Tettek már megjegyzést az utcán, amiért állítólag rosszul kötötted be a gyereket az ülésébe vagy a padon szoptattál? Akkor most képzeld el mindezt a reflektorfényben.

A fürdőruhád fazonján könnyebb alakítanod, mint a tesalkatodon

Testalkattól függ, ki milyen adottságát szeretné takargatni vagy kiemelni a strandon. Következzen némi fürdőruha kisokos,a legkülönbözőbb testtípusoknak fazonokat ajánlva, az Instagramról szemezgetve.

Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem