A dízelüzemű Hyundai-okról

dízel,injetktor,hyundai,autó
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Hyundai jelenleg a világ ötödik legnagyobb autógyártója. Történetük egészen 1967-ig nyúlik vissza, a 90-es évek végén jelentek meg először az európai piacon. Dél-Korea első számú autógyártója ma is folyamatosan fejlődik. Az elektromos gépjárműprogramjuk még kormánytámogatást is kapott. Így a márka jövője továbbra is biztosított, nem fog elveszni a süllyesztőben.

A dízelüzemű Hyundai-ok injektorainak minőségét elektronmikroszkóppal ellenőrzik. Nem véletlenül. Ezeknek az elemeknek – élettartamuk során – több mint egymilliárd nyitást és zárást kell végrehajtaniuk, akár másodpercenként ezerszer is. Mindezt rendkívül nagy hőmérsékleten, közvetlenül az égéstér közelében.

Az injektor és az elektronika szerepe

A dízelmotor működésében az elektronikára és az injektorra kifejezetten nagy szerep hárul, legfőképpen a modern dízelmotorokban, a common rail rendszerekben. Ez azért van így, hogy a motor teljesítményét és hatékonyságát a legmagasabb szintre tudják emelni. Ezért van már elő-, fő- és utóbefecskendezés is a motoroknál.

A befecskendezett üzemanyag mennyisége mindeközben rendkívül széles tartományban változik. Az alapjárat és a csúcsteljesítmény között akár ötvenszeres eltérés is lehet. Mindez az emberi hajszálnál egy harmincszor vékonyabb furaton keresztül történik.

dízel,injektor
forrás: injektorfelujitas.hu
A dízelüzemű Hyundai-okról

A rendszer működése

Az üzemanyagot az elektronika kisebb dózisokban juttatja el a hengerekhez. Ez akár történhet a másodperc ezredrésze alatt is. Az üzemanyag adagolásáról a befecskendező szelepek, más néven injektorok gondoskodnak. Ezek az injektorok lehetnek elektromágnesesek vagy piezo kristályosak is. A szelepek precíziós kialakításúak, pont olyanok, mint amilyeneket az űrhajók esetében is használnak. Pont ez a technológia az, ami a meghibásodások legfőbb lehetséges forrása.

A rendszer javítása

A felsorolt okok miatt, az autó generálozása során szinte elkerülhetetlen az injektorok javítása, felújítása. A befecskendező rendszer szervizeléséhez gyári próbapadokra van szükség, emiatt a munkadíj összegén nem nagyon lehet spórolni. Jelentős összeg takarítható meg azonban az alkatrészek árán. A már meglévő alkatrészek felújítása a legtöbbször sokkal olcsóbb és gyorsabb megoldás is. Cseredarabok akkor kerülnek a képbe, ha az eredeti mechanikailag sérült, vagy nem rendelhető alkatrész annak a megjavításához. Jellemzően új alkatrész választására csak akkor kerül sor, ha az eredeti javíthatatlanul rossz, vagy eleve egy nem javítható típus.

A folyamat minden esetben a bevizsgálással indul, amely során láthatóvá válnak a problémák, és körvonalazódnak annak javítási lehetőségei és felmerülő költségei is. Biztosítsa Hyundai gépjárművének, hogy továbbra is felújított állapotban, tisztán és gyári alkatrészekkel szolgálhassa Önt tovább.

injektorfelujitas.hu

Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem