A dízelüzemű Hyundai-okról

dízel,injetktor,hyundai,autó
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Hyundai jelenleg a világ ötödik legnagyobb autógyártója. Történetük egészen 1967-ig nyúlik vissza, a 90-es évek végén jelentek meg először az európai piacon. Dél-Korea első számú autógyártója ma is folyamatosan fejlődik. Az elektromos gépjárműprogramjuk még kormánytámogatást is kapott. Így a márka jövője továbbra is biztosított, nem fog elveszni a süllyesztőben.

A dízelüzemű Hyundai-ok injektorainak minőségét elektronmikroszkóppal ellenőrzik. Nem véletlenül. Ezeknek az elemeknek – élettartamuk során – több mint egymilliárd nyitást és zárást kell végrehajtaniuk, akár másodpercenként ezerszer is. Mindezt rendkívül nagy hőmérsékleten, közvetlenül az égéstér közelében.

Az injektor és az elektronika szerepe

A dízelmotor működésében az elektronikára és az injektorra kifejezetten nagy szerep hárul, legfőképpen a modern dízelmotorokban, a common rail rendszerekben. Ez azért van így, hogy a motor teljesítményét és hatékonyságát a legmagasabb szintre tudják emelni. Ezért van már elő-, fő- és utóbefecskendezés is a motoroknál.

A befecskendezett üzemanyag mennyisége mindeközben rendkívül széles tartományban változik. Az alapjárat és a csúcsteljesítmény között akár ötvenszeres eltérés is lehet. Mindez az emberi hajszálnál egy harmincszor vékonyabb furaton keresztül történik.

dízel,injektor
forrás: injektorfelujitas.hu
A dízelüzemű Hyundai-okról

A rendszer működése

Az üzemanyagot az elektronika kisebb dózisokban juttatja el a hengerekhez. Ez akár történhet a másodperc ezredrésze alatt is. Az üzemanyag adagolásáról a befecskendező szelepek, más néven injektorok gondoskodnak. Ezek az injektorok lehetnek elektromágnesesek vagy piezo kristályosak is. A szelepek precíziós kialakításúak, pont olyanok, mint amilyeneket az űrhajók esetében is használnak. Pont ez a technológia az, ami a meghibásodások legfőbb lehetséges forrása.

A rendszer javítása

A felsorolt okok miatt, az autó generálozása során szinte elkerülhetetlen az injektorok javítása, felújítása. A befecskendező rendszer szervizeléséhez gyári próbapadokra van szükség, emiatt a munkadíj összegén nem nagyon lehet spórolni. Jelentős összeg takarítható meg azonban az alkatrészek árán. A már meglévő alkatrészek felújítása a legtöbbször sokkal olcsóbb és gyorsabb megoldás is. Cseredarabok akkor kerülnek a képbe, ha az eredeti mechanikailag sérült, vagy nem rendelhető alkatrész annak a megjavításához. Jellemzően új alkatrész választására csak akkor kerül sor, ha az eredeti javíthatatlanul rossz, vagy eleve egy nem javítható típus.

A folyamat minden esetben a bevizsgálással indul, amely során láthatóvá válnak a problémák, és körvonalazódnak annak javítási lehetőségei és felmerülő költségei is. Biztosítsa Hyundai gépjárművének, hogy továbbra is felújított állapotban, tisztán és gyári alkatrészekkel szolgálhassa Önt tovább.

injektorfelujitas.hu

Tovább olvasok
Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem