Epres-őszibarackos tepsi

Borítókép: Epres-őszibarackos tepsi
Pikáns, egyszerű, percek alatt elkészíthető édesség.

Előkészítési idő: 15 perc + pihentetés
Sütési idő: 50 perc
Hozzávalók:
10 deka (akár fagyasztott)eper
• 10 deka (akár fagyasztott)őszibarack
• 1 deci brandy (vagy konyakaromával ízesített százszázalékos narancslé)
• 10 szelet (kábé 35 deka) fonott kalács
• vaj
• 4 tojás
• 6 deka cukor
• fél liter tej
• 2 és fél deci tejszín
• 1 rúd vanília
• porcukor


1. Forrósítsd fel a sütőt 190 fokra. Kenj ki egy tűzálló tálat vajjal, a gyümölcsöket pedig áztasd be egy tálkában 10 percre brandybe. Gyerekeknek a brandy helyett konyakaromával ízesített százszázalékos narancslébe áztasd agyümölcsöket. Az őszibarackokat előzőleg negyedeld fel.

2.Közben a kalácsot vágd vagy tépkedd fel kisebb darabokra, és a fele mennyiséggel béleld ki a kikent tálat. Helyezd el rajta vegyesen a beáztatott gyümölcs kétharmadát, aztán amaradék kalácsot és a tetejére a többi gyümölcsöt.

3.Villával alaposan verd fel a tojásokat a cukorral. A tejet és a tejszínt keverd össze egy lábasban, kis lángon tedd tűzre, tedd bele a hosszában félbevágott vaníliarudat (a magokat ki is kapargathatod belőle, akkor rőteljesebben ízesítenek), és melegítsd majdnem forrásig. Szűrd át és apránként keverd hozzá a cukros tojáshoz, aztán az egészet öntsd rá a kalácsra, és tedd félre egy negyedórára, hogy a kalács jól megszívja magát.

4. A tálat állítsd bele egy nagyobb tepsibe, a tepsit pedig töltsd fel annyi vízzel, hogy kábé a tál feléig érjen. Tedd be a sütőbe, és 45 percig gőzöld. Akkor tégy próbát: atűnek vagy hurkapálcikának tisztán kell kijönnie belőle, ha aközepébe szúrod. Ha kész, porcukorral megszórva tálald.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Dean Wilmot/acpsyndication.com