Almaboros hagymaleves sajtos pirítóssal
Elkészítési idő:másfél óra
Hozzávalók (4 vagy több személyre):
6 közepes fej hagyma
5 deka vaj
3 gerezd fokhagyma
2 ágacska kakukkfű
8 deci húsalaplé vagy kockaleves
fél liter almabor (vagy 100 százalékos, szűrt almalé)
3 kávéskanál balzsamecet
A pirítóshoz:
8–10 szelet bagett
olívaolaj
fokhagyma
reszelt sajt (például gruyere vagy cheddar)
1. A vékony szeletekre vágott hagymát előbb pirítsd, aztán párold meg a vajon egy jó nagy serpenyőben. Sózd, és néha kavard meg.
2. Keverd hozzá a szétnyomott fokhagymát, morzsold bele a kakukkfűleveleket, aztán öntsd rá a levest, az almabort és az ecetet, forrald fel és főzd legalább 10percig. Ha habos volna a teteje, akkor a habot lapos kanállal szedd le róla.
3. Ha akarod, krémesítheted, de anélkül természetesebb. Tűzálló tálban, nagyon forrón tálald.
4. Amíg a leves fő, kend meg a bagettszeletek mindkét oldalát olívaolajjal, amelybe előzőleg belekeverted a szétnyomott fokhagymákat. Sózd meg, és dugd 5 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe. Aztán mindegyikre tégy egy jó adag reszelt sajtot.
5. Amikor a leves kész, a pirítóst tedd a leveses tálkák tetejére és dugd vissza a sütőbe vagy tedd grill alá, amíg a sajt szépen elolvad és kicsit megbarnul.
Szöveg: Simándi Júlia, FOTÓ: Alastair Hendy/Olive magazine