Már a középkori perzsák is, avagy a magas sarkú története 2 percben

Borítókép: Már a középkori perzsák is, avagy a magas sarkú története 2 percben Forrás: Getty Images
Mondanunk sem kell, hogy ezt a csodás divatkelléket is férfiak viselték először. És nem divatból.

Jópofa animációs videót tett közzé az attn.com a magas sarkú cipők történetéről. Bár egy-két fontos állomás kimaradt belőle – például történelmi források szerint először Egyiptomban viseltek ilyen lábbelit férfiak, többek közt hentesek, hogy a levágott állatok maradványai ne szüremkedjenek be a cipőjükbe –, sok minden kiderül arról, hogy miképp vált a magas sarkú praktikus férfieszközből a nőiesség szimbólumává.

Megtudjuk többek közt, hogy a 16. században a perzsa katonák magas sarkú csizmában ültek lóra, hogy a lábuk ki ne csússzon a kengyelből. A lapos sarkú csizmát viselők könnyen leestek a lóról.

A perzsa hadsereg korának egyik leghatalmasabb hadereje volt; az európai országok irigyelték is őket, amiért legyőzték a törököket. Ezért felfigyeltek a cipőviseletükre; XIV. Lajos, az úgynevezett Napkirály még törvénybe is foglalta, hogy senki sem járhat olyan magas sarkakon, mint ő.

A magas sarok hamar elterjedt a társadalom alsóbb rétegeiben is, márpedig amit a „köznép” fogyaszt, azt az arisztokrácia váratlanul cikinek kezdi tartani. A felvilágosodás korában a magas sarkút kikiáltották „kényelmetlen, nem praktikus” darabnak, így azután természetesen a nők kezdték el viselni. És ez így is maradt.

A 19. században feltalálták a fotográfiát, amellyel kart karba öltve megjelent az erotikus fotózás is. Nem létezhetett olyan szexi fotó nőkről, amelyen ne szerepelt volna a magas sarkú. Röpke néhány évtizeddel később a magas sarkú a szexi, nőies megjelenés feltétele volt minden hétköznapi helyzetben. Nézd meg a videót!

Nézz körül a mai cipőtrendek között: