Angelina Jolie önként jelentkezett csalinak: felajánlotta, hogy együtt vacsorázik egy vérengző háborús bűnössel

Borítókép: Angelina Jolie önként jelentkezett csalinak: felajánlotta, hogy együtt vacsorázik egy vérengző háborús bűnössel Forrás: Getty Images
...hogy azután így elfoghassák az évek óta bujkáló gerillavezért. Mindez egy halom kiszivárgott dokumentumból derül ki.

Na, ez aztán a hollywoodi kémfilmbe illő történet (lett volna, ha megvalósul): Angelina Jolie élő csalinak jelentkezett a Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC), hogy segítsen letartóztatni Joseph Kony ugandai gerillavezért, akinek a hadserege több tízezer gyereket rabolt el erőszakkal, hogy kiskorú katonaként, illetve szexrabszolgaként alkalmazzák őket, és tevékenysége következtében több mint 2 millió ugandai vált földönfutóvá.

Mindezt 40 ezer kiszivárgott ICC-dokumentumból tudta meg a Mediapart francia oknyomozó weboldal. „Az az ötlete, hogy meghívja Kony-t vacsorára és aztán ott letartóztassák” – áll az egyik emailben, amelyben az ICC korábbi főügyésze azt is hozzáteszi, hogy Brad Pitt is benne lett volna a buliban. (A levél 2012-ből való.)

Brad támogatja az ügyet. Beszéljünk a logisztikáról. Szeretettel, puszik
írta Jolie az ICC vezetőinek.

A tervek szerint Jolie és Pitt a Közép-Afrikai Köztársaságba utazott volna az amerikai speciális haderő egy csapatával megtámogatva. Nagyon hollywoodian hangzik, nem igaz?

Kony-ra azóta is 5 millió dolláros váltságdíj van kitűzve, miután emberiesség elleni bűncselekmények miatt üldözik. Jelen pillanatban úgy tartják, hogy valahol a Szudán és Dél-Szudán közti (egyébként vitatott) határvidéken rejtőzködik.

A terv azonban nem vált valóra – tudósít a The Sunday Times.

Angelina Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként 2001 óta dolgozik aktívan azon, hogy a világ különböző pontjain jobb és biztonságosabb legyen az élet.

Forrás: Getty Images
Az 56 éves Joseph Kony a világ egyik legveszélyesebb és legkegyetlenebb terroristája. Több mint tíz éve körözik.

Nézegesd meg ezeket a festményeket is: