A gender-semleges babaszoba az új divat? – Ennyire tudatos lenne a szülők választása?

Borítókép: A gender-semleges babaszoba az új divat?  – Ennyire tudatos lenne a szülők választása? Forrás: Getty Images
Tényleg nincs már olyan, hogy lányos vagy fiús szoba?

Nemrég a testvérem révén egy kisfiúval bővült a családunk, és a baráti körünkben is két kisbaba született egy hónap eltéréssel. Mielőtt megérkeztek volna az apróságok, a férjemmel tettünk még egy látogatást a családoknál, s beszélgettünk velük: próbáltunk segíteni a leendő szülőknek a felkészülésben, ha szükségük volt valamire – vagy épp csak belestünk a készülő babaszobába.

Mindhárom család esetében tudták a szülők, hogy kislány avagy kisfiú érkezik majd hozzájuk, így már előre készültek a szükséges holmikkal, ruhákkal, berendezési tárgyakkal. Mindhárom babaszoba álomszép volt már azelőtt is, hogy a jogos tulajdonosa birtokba vehette volna, és mindháromban volt valami közös: úgymond nem-semlegesre alakították.

Forrás: pinterest

Először azt hittem, hogy a szülők a mai trendeket szem előtt tartva választották a pasztelles, bézses színárnyalatokat, de amikor rákérdeztem náluk, hogy miként választottak színt, tapétát, bútorokat, jóval komolyabb választ kaptam, mint amire számítottam: „nem akartuk, hogy a szoba nagyon kisfiús vagy túlzottan kislányos legyen!”

Vajon a babarózsaszín és babakék már a múlté, vagy azért használják még az úgynevezett „lányos” és „fiús” színeket is a szülők? – kérdeztem rá, persze nem ilyen direkten.

Ez iszonyúan beskatulyázza a kicsiket! Mi úgy gondolkodunk, hogy a mai világban már nem szabad úgy nevelni egy gyereket, hogy ez "lányos" játék vagy ruha, esetleg éppen "fiús"
fakadt ki az egyik anyuka, amikor rákérdeztem a színválasztásra.

Egy másik barátnőm pedig ezt mondta:

Amúgy is szeretem a neutrális, letisztult színeket, és nem attól lesz fiúsabb vagy lányosabb a gyerekem, hogy milyen tapétát választok a falra. Felőlem lehetnének rajta legelő bocik vagy repülőgépek is. Később úgyis a gyerek ízlése szerint alakítjuk majd a szobát.

Nos, ez utóbbival nem tudok és persze nem is akarok vitatkozni, hiszen kinek ne lett volna már egész kiskölyök korában határozott elképzelése arról, hogy épp milyen mesefigurákat, játékokat szeret. Gondoljunk csak a sok hello Kitty-s, meg Verdák-os, no meg Jégvarázsos holmikra! (Igen, ezekből lehet fali matricát, meg tapétát is kapni, de el ne mondjátok a kicsiknek! Persze csak viccelek, hadd örüljenek a gyerekek! – a szerk.)

Mi még csak tervezzük a gyerekvállalást, de az új otthonunkban már megvan a gyerekszoba helye, s ha minden igaz, tejeskávé „fedőnéven” fut a festék színe, amivel kifestettük. Mondjuk az is igaz, hogy kicsit lilás a beütése, ha épp olyan szögből süt be az ablakon a Nap. Akkor lehet, hogy én is könnyedén tudok majd gender-semleges szobát kialakítani a kicsimnek? Nos, még az sincs kizárva!

Ti mit gondoltok erről? Vannak még lányos és fiús gyerekszobák? Jó, ha elmosódnak a határok, esetleg éppen meg kéne erősíteni azokat? Feltétlenül írjátok meg a véleményeteket!

De mindenekelőtt nézegessetek ízléses, gender-semlegesnek kikiáltott babaszobákat a Pinterestről!