Íme, az ok, amiért jó illatúnak találjuk a kisbabák fejét!

Borítókép: Íme, az ok, amiért jó illatúnak találjuk a kisbabák fejét! Forrás: Getty Images
A babák nem véletlenül kábítanak minket a finom kis illatukkal...

Úgy hisszük, hogy bátran kijelenthetjük: a kisbabák fejének elképesztően finom illata van. Tudja ezt szinte minden szülő, de azok is, akiknek nincs saját gyerkőcük, viszont életükben legalább egyszer már fogtak egészen pici babát a kezükben. Ez az a bizonyos "babaillat", ami semmihez sem fogható, és felülír minden más kellemetlen szagot, ami a csecsemőkorral együtt jár. Ugye tudjátok, mire gondolunk? Naná! Hiszitek vagy sem, vagy egy csapat kutató, aki azzal foglalkozik, hogy minek is köszönhető ez a kellemes illat, és hogy van-e bármilyen funkcionális feladata, amiért kialakul.

Forrás: GettyImages
Már közvetlenül a születés után vannak bizonyos szoros mechanizmusok, amelyek a gyermeket a szülőhöz kapcsolják, legfőképpen természetesen az anyához. Úgy gondoljuk, hogy ez az illat is része ezeknek a folyamatoknak
fogalmaz Johannes Frasnelli, a University of Quebec anatómiai professzora.

Még 2013-ban Frasnelli professzor kiadott egy tanulmányt arról, hogy miként viselkedtek a nők az illat hatására. Ő és a kollegái 30 nőn végeztek vizsgálatot: 15 olyan nőn, aki akkor adott életet a kisbabájának, míg 15 másik hölgy még nem szült. Egy számukra ismeretlen 2 napos újszülött testszagát inhaláltatták velük, miközben az agyi tevékenységüket figyelték. Az eredmény magáért beszél:

Forrás: GettyImages
Jutalmazással összefüggő agyi aktivitásokat mutattak ki a nőknél, mindegy, hogy édesanyák voltak vagy sem. Úgy hatott rájuk, mint egy kellemes kezelés vagy akár egy drog.

A kutatók azt továbbra sem tudják, hogy mi okozza az illat előállítódását, mindenesetre arról már megbizonyosodtak, hogy köze van a gyerek-szülő kapcsolat szorosabbra fűzéséhez. Ez utóbbit úgy magyaráztak, hogy a kisbaba ezzel a módszerrel édesgeti magához az anyukáját, hogy az cserében kielégítse minden fiziológiai szükségletét.

Nézegess cuki babafotókat Disney-témában!