9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

maraton,maratoni felkészülés, célba érkezés Forrás: Getty Images
Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

1. Ne fuss maratont pusztán azért, mert úgy érzed, egy „igazi” futónak illik maratont futnia. Ha futsz – bármilyen távot – futó vagy és kész. Ráadásul igazi, mert az „igaziság” nem sebesség vagy táv függő.

2. Ne fuss maratont, ha nem akarsz! Sok edzésmunka áll egy maraton mögött. Ha még nem élvezed igazán a félmaratoni távot sem, jó, ha tudod, hogy egy maraton nem két félmaraton, legalább is érzésre, hanem sokkal hosszabb. Arra van szükség, hogy teljesen elkötelezd magad az edzések során és azt élvezd is. Ha ezekre nem vagy kész, akkor ne fuss maratont.

3. Ne fuss maratont, ha túlságosan elkötelezett vagy az élet más területein. Ha maratonra készülsz, nem csak a heti 4-5 futást kell betervezned az életedbe: nyújtások, erősítések, netán egyéb keresztedzés, rendszeres masszázs és elegendő pihenés, hogy a megfelelő regenerációt követően újra folytathasd a felkészülést. Kb. így minimalizálhatod, hogy elkerüljön a sérülés. Tedd fel magadnak a kérdést, elegendő időt tudsz szánni ezekre a dolgokra?

4. Ne fuss maratont azért, mert konkrétan fogyni szeretnél. Nem ritka, hogy hobbifutók a maratoni felkészülés során felszednek néhány kilót, mert ugyan több kalóriát használnak fel a megnövekedett aktivitás miatt, de az étkezést nem igazítják ehhez és simán elszáll a szénhidrátbevitel. Az „olyan sokat futsz, hogy bármit megehetsz” kijelentés nagyon nem igaz, bár sokan ebben a tévhitben élnek. Tehát, ha a súlyodból szeretnél leadni, először alakítsd át a táplálkozási szokásaidat és persze sportolj, aztán, ha sikerült optimalizálni a testsúlyt, vágj bele a maratonba.

5. Ne fuss maratont, ha munkád során fontos, hogy szép és kulturált lábfejed legyen (mert például modell vagy). A futók többségénél, ha elkezd hosszabb távokat futni, a lábkörmök bevérezhetnek, deformálódhatnak, leeshetnek és gyakori a körmök alatti vízhólyagok kialakulása is. Van, aki azt mondja, hogy ez cipőméret függő, mi azt mondjuk, lábfej függő…talán. Azért abban megállapodhatunk, hogy a lábfej általában nem tartozik a futók legmutatósabb testrészei közé.

6. Ne fuss maratont, ha azért tennéd, mert például bírod Gordon Ramsay-t, aki szintén futott maratont, ám még magával a táv hosszával sem vagy tisztában. Sok híresség teljesített már maratont, ez való igaz, de azért nem árt, ha legalább elképzelésed van arról, hogy kb. mekkora távolságot kéne futva megtenned, ha maratonon indulnál. Segítünk: 42,195 km, ami kb. Budapest-Visegrád távolság…csak futva, vagy legalább is saját lábon. Nem leszel egy sztár eltökéltebb rajongója azáltal, ha benevezel egy maratonra.

maraton, célba érkezés,befutó érem,
Forrás: Getty Images

7. Ne fuss maratont, ha szociális kapcsolódásaid kulcsfontosságúak a boldogságodhoz, de nincs olyan ismerősöd, barátod, aki futó lenne és maximálisan értené a vállalásod következményeit. A saját életedet keseríted meg egy maratoni felkészüléssel, mert nem tudsz jól esően mulatni szombat éjszaka, ha másnap csak kora reggel tudsz edzeni (vagy az edzésedet vághatod sutba). Állandóan te leszel az első, aki feláll egy társasági eseményről, ami az éjszakába nyúlik, a baráti pizzázás sörözés során te mindig különc leszel a vizeddel és salátáddal. Vagy kellően toleráns a környezeted?

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!

Képtelen voltam lefogyni a futástól, míg be nem vezettem ezt az 5 szokást