9 dolog, amit már ma elkezdek azért, hogy a következő világjárvány ne érintsen ennyire rosszul

vészhelyzet,felkészülés,lelkem,psziché Forrás: Getty Images
Következő világjárvány? Nem, szerencsére nincs tudomásom ilyenről – de az ördög nem alszik. Végiggondoltam pár dolgot, amivel elkezdek felkészülni az esetleges jövőbeli vészterhes időkre.

Ha valami megváltozik most bennem a koronavírus-járvány hatására, akkor ez biztosan: ezentúl mindig bennem lesz egyfajta készültség. Készültség a váratlanra, a vészhelyzetre, a vis maiorra. Nem, szerintem ez nem pesszimizmus, inkább éberség, tudatosság, előrelátás. Persze az is lehet, hogy a legközelebbi váratlan esemény teljesen más típusú krach lesz, amire máshogyan kellett volna készülni. Nem tudom, csak azt, hogy életem következő területeire a jövőben másképp fogok odafigyelni. Már el is kezdtem.

Tulajdonképpen két kulcsgondolat köré csoportosíthatóak a törekvéseim: függetlenség és karbantartás. Azaz:

1. érd el, hogy minél kevesebb dolognak/személynek/körülménynek legyél kiszolgáltatva, és 2. ne hagyd tönkremenni a dolgaidat (telefonodat, fogaidat, párkapcsolatodat)

Nehogy olyankor üssön be a ménkű, amikor valamelyik területen épp lenulláztad magad, és nincs lehetőséged helyrehozni, hanem inkább folyamatosan tartsd őket jó állapotban.

Ez az én 9 tippem: