Ezt nem gondoltuk volna! A gyerekek könnyebben tanulnak egy meséből, ha emberek szerepelnek benne, mint ha állatok

Borítókép: Ezt nem gondoltuk volna! A gyerekek könnyebben tanulnak egy meséből, ha emberek szerepelnek benne, mint ha állatok
Kedves szülők, gondoljátok meg kétszer, mielőtt a Micimackót olvassátok fel a gyerekeiteknek esténként – ajánlja pimaszul a Daily Mail egy nemrég megjelent tanulmányt idézve.

A tanulmány, amelyet a Torontói Egyetem kutatói publikáltak a Developmental Science folyóiratban, azt mutatja, hogy a 4–6 éves gyerekek nem tudják hasznosítani egy állatos mese tanulságát olyan hatásosan, mint az olyan mesék üzenetét, amelyekben emberi alakok szerepelnek. Ezekkel ugyanis könnyebben tudnak azonosulni.

Sokan azt hiszik, hogy a gyerekek könnyen találnak kapcsolódási pontokat az emberként viselkedő állatszereplőkkel, de most úgy látjuk, hogy nem ez a helyzet
állítja dr. Patricia Ganea, a Torontói Egyetem korai fejlesztéssel foglalkozó oktatója.

A kutatás során kilencvenhat 4–6 éves gyerek hallgatott meg meséket, amelyekben hol emberek, hol (beszélő, ruhát viselő) nem emberi karakterek szerepeltek. Ezután egyenként leültek a jelenlevő kutatásvezetővel egy csendes szobában, aki megkérte őket, hogy 100 matricából válasszák ki a 10 kedvencüket.