A magyarok kevesebb mint fele fogadná el, ha a gyerekük egy fekete bőrű emberrel randizna

Borítókép: A magyarok kevesebb mint fele fogadná el, ha a gyerekük egy fekete bőrű emberrel randizna Forrás: Getty Images
Tegyük fel, hogy az átlag magyar úgy nagyjából tolerálja a feketék, ázsiaiak vagy másmilyen, nyilvánvalóan teljesen máshonnan érkező emberek jelenlétét. És a családjában szívesen látna-e egy más bőrszínű embert?

Erről készített felmérést az Európai Bizottság még 2015-ben: azt a kérdést tették fel a 28 EU-tagállam polgárainak, hogy miképp reagálnának, ha a gyerekük romantikus kapcsolatot kezdeményezne egy fekete, egy ázsiai, egy muszlim vagy egy zsidó emberrel.

A felmérés eredményét pár nappal ezelőtt publikálta egy Reddit-felhasználó informatív térképek segítségével. Rendkívül tanulságos: kiderül belőle például, hogy mi, magyarok nem vagyunk túl elfogadóak, de vannak nálunk elutasítóbb országok is.

Például negyvenegynéhány százalékunk látna szívesen egy fekete bőrű személyt a gyermekünk partnereként. Ebben a tekintetben Csehország, Szlovákia, Bulgária és Észtország marad alul hozzánk képest, míg Nagy-Britannia, Dánia, Hollandia és Svédország a legbefogadóbbak.

Az ázsiaiak iránt már jóval toleránsabbak vagyunk, őket a magyarok több mint fele fogadná el gyermeke szerelmeként. S az egyetlen ország, ahol 90 százalék fölötti az elfogadottságuk, az Svédország.

A muszlimokhoz sem állunk kevésbé lelkesen, mint a feketékhez, ami azért érdekes, mert az európai összátlag jóval alacsonyabb ebben a tekintetben. Míg a feketéknél 64, a muszlimoknál 50 százalékos az elfogadottság, és jól látni a térképen, hogy Németországban, Olaszországban, sőt Belgiumban is 50 százalék alatt van azoknak a száma, akik nem kifogásolnák, ha a gyerekük egy muszlim vallású férfival vagy nővel állítana haza.

A zsidók elfogadottsága európai átlagban 69 százalék, éppen annyi, mint az ázsiaiaké. A magyarok valamivel több mint felének nem lenne kifogása az ellen, hogy a gyereke zsidó vallású személlyel kavarjon.