Végre pontosan megmondja a személyi edző, hány percet kell kardióznod egy héten, ha fogyni szeretnél

Borítókép: Végre pontosan megmondja a személyi edző, hány percet kell kardióznod egy héten, ha fogyni szeretnél Forrás: Getty Images
Mi pedig továbbadjuk, hogy ne kelljen annyit számolgatni, amikor kialakítod az edzéstervedet!

A sikeres fogyás titkát mindenki ismeri: kardió, erősítő edzés, egészséges étkezés. Kész-passz. Bébikönnyű, nem igaz? ;) Persze a legfontosabb részek nyilván fejben dőlnek el, ha nem így lenne, nem léteznének túlsúlyos emberek. Éppen ezért az egyik legfontosabb, szabad szemmel alig észrevehető trükk az, hogy az ember egészen konkrét, egyszerűen és hosszú távon betartható tervekben gondolkodjon; például előre „megbeszélje magával”, hogy mennyit kell edzenie és táplálkoznia ezen a héten ahhoz, hogy hamarosan látható és érezhető legyen az eredmény.

Na de mennyi az annyi? Pontosan erre válaszolt a popsugar.com-nak egy személyi edző, Austin Lopez, aki elég konkrét sorvezetőt ad ahhoz, mire kell figyelniük a fogyni vágyóknak.

3500 kalória = 1 font (nem egészen fél kiló), tehát ha fél kilót szeretnél fogyni hetente, ami normális, fenntartható folyamat, akkor ennyit kell elégetned.

Most kiderül, hogy mennyi kardióedzésre lesz szükséged heti 3500 kalória elégetéséhez. Három opció közül választhatsz Lopez szerint:

– Heti 7x30 perces kardióedzés és clean diéta átlagos kalóriabevitellel.
– Heti 5x30 perces kardióedzés és mérsékelten kalóriaszegény étrend.
– Heti 0–3x30 perces kardióedzés és közepesen kalóriaszegény étrend.

(Az utolsó opcióról a személyi edző szerint nagyon gyorsan ki fog derülni, hogy nem fenntartható.)

Heti néhányszor fél óra (vagy akár napi fél óra) igazából nem is sok; nem csoda, hogy Lopezen kívül még számos más személyi edző ezt a mértéktartó tervet ajánlja, többnyire 30–45 percet heti 5–7 napon. Ennél intenzívebb edzésprogramot ugyanakkor nem javasolnak; egy másik személyi edző, Mahri Relin szerint a túl sok kardiózástól az ember éhes lesz és csak pótolni fogja (esetenként még tetézi is) a kiesett kalóriamennyiséget. „A túl sok kardió adrenalinfáradtságot okozhat, hovatovább még hízhatsz is tőle” – jegyzi meg Relin.

Ettől még a súlyzós vagy más erősítő edzés is elengedhetetlen a fogyáshoz; már csak ezért is érdemes mértéket tartani a kardiózásban, hiszen máskülönben a túl nagy időráfordítás tenné a „rendszert” fenntarthatatlanná.

Akárhogyan is, reméljük, segítettünk abban, hogy minél kevesebbet kelljen gondolkodni a heti edzésterv összeállításán! :)