A név kötelez? Avagy akarod-e, hogy a te keresztnevedet kapja a fiad?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A te választásod, vagy családi hagyomány? Hogy is van akkor ez?

Van egy jóbarátom, Oszkár, akiről mindig is azt gondoltam, hogy igazán jól csengő kis nevet adtak neki a szülei. Amikor egyszer rákérdeztem, hogy tudja-e honnan jött ez a ma már talán nem túl gyakori keresztnév, hamar rávágta, hogy náluk a családban ez bizony hagyomány. Állítólag már legalább 10 generációra visszamenőleg minden első szülött fiú ezt a nevet kapja náluk a családban, és eddig még mindenki szerette, s büszkén is viselte.

El sem tudtam volna képzelni, hogy épp én szakítsam meg ezt a számomra igazán sokat jelentő kört, így amikor 5 éve megszületett az első kisfiam, nem is volt kérdés, hogy milyen nevet kap.

- válaszolja barátom a kérdésemre, hogy volt-e szó másik névről a felesége és ő közte
Kép
forrás: getty

Oszkár azt mondja, hogy a felesége is kimondottan jóban van ezzel a névvel, és neki is tetszett az ötlet, hogy tovább vigyék a családi hagyományt. A második kisfiuk nevét már jobban mérlegelték, de esetében is egy felmenő nevét választották a szülők, ezúttal a feleség édesapjáét, méghozzá második keresztnévnek.

Kép
forrás: getty

Van egy másik barátom, Dezső, aki ennyire már nincs jóban a nevével, holott náluk nagyjából ugyanez a helyzet: az ükapjáig visszamenőleg minden első szülött férfi ezt a nevet kapta. Azt mondja, ha valaha is fia fog születni, hagyomány ide, vagy oda, ő valami modernebb keresztnevet szán a gyerekének. Végülis az ő álláspontját is meg lehet érteni. Vajon hányan esünk ehhez hasonló dilemmába a gyerekek érkezése előtt? Kíváncsi lennék, ti hogy vagytok ezzel! Ne tartsátok magatokban a véleményeteket, írjátok meg kommentben, beszélgessünk róla!

Tovább olvasok
Kép
Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Kép
Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek?

Tele a szekrény felső polca, a padláson egymást támasztja a kinőtt kismotor, futóbicikli, első bringa és a tárolóban sem jobb a helyzet, mert az egyik falat csakis a kinőtt ruhákat és játékokat tartalmazó dobozok állnak. Sztenderd dilemma kis és nagyobb gyerekeseknél a mi legyen a kinőtt cuccok sorsa? Szerzőnk, Seufert-Szántó Orsi, aki egy fiú és egy lány anyukája hoz nektek ötleteket arra, hogy hogyan adjatok túl a feleslegessé vált, ámde szép állapotú gyerekholmikon.

Kép
Csak egy dolog idegesít jobban annál, hogy nem eszik rendesen a gyerekem

Mégpedig az, hogy mindenki ezzel cseszteti őt is és engem is.

Kép
SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem