Vigyázat, abbahagyhatatlan! Cukkiniből készült csokoládétorta

Borítókép: Vigyázat, abbahagyhatatlan! Cukkiniből készült csokoládétorta Forrás: sallysbakingaddiction.com
Nem, a cukkini nem azért van benne, hogy diétás legyen, hanem azért, mert így még finomabb!

Kevesen gondolnák, hogy egy olyan zöldség, mint a cukkini hozzáadásával isteni finom csokoládés édesség is készülhet. Azt pedig még kevesebben vélnék, ha nem tudnánk, hogy mit tartalmaz, talán soha rá nem jönnénk a turpisságra. Ettől a finom, lédús zöldségtől azonban egy olyan omlós, krémes, ízes tortát kapunk, amit egész biztosan nem először és utoljára fogunk elkészíteni, ha egyszer már megkóstoltuk. Ugyan nem ez az édesség lesz a diétázók nagy kedvence, de hát miért is ne férne bele egyszer-egyszer egy nagyobb csokoládébomba az étrendünkbe? Ha igazán új megközelítéssel próbálnád feldobni a klasszikus csokitortát, akkor ne késlekedj tovább, ess neki ennek a szuper receptnek!

Elkészítési idő: 1,5-2 óra
4-6 személyre
Cukkinis csokoládétorta
Hozzávalók
  • 250 g búzafinomliszt
  • 63 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 240 ml növényi olaj
  • 200 g kristálycukor
  • 150 g barna cukor
  • 4 db tojás (szobahőmérsékletű)
  • 80 g zsíros tejföl vagy joghurt
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 3 db közepes méretű reszelt cukkini
  • 180 g csokidara
  • 285 g sózatlan vaj (krémhez)
  • 420 g porcukor (krémhez)
  • 65 g cukrozatlan kakaópor (krémhez)
  • 1/4 tk só (krémhez)
  • 1 tk vaníliakivonat (krémhez)
  • 60 ml zsíros tejszín vagy mascarpone (krémhez)
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vegyél elő egy közepes méretű kapcsos tortaformát! Amíg a sütő melegszik, készítsd el a masszát!
2. lépés
Tedd a száraz összetevőket (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, kakaópor, só) egy tálba, és jól keverd össze őket!
3. lépés
Egy másik tálba kézi habverő segítségével elegyítsd az olajat, a cukrokat, a tojást, a tejfölt, a cukkinit és a vaníliakivonatot! Addog csináld, amíg homogénné nem válik!
4. lépés
Öntsd rá fokozatosan a száraz összetevőkre, és közepes sebességgel dolgozd össze! Ha kész, egy fakanállal keverd bele a csokiforgácsokat, vagy csokicseppeket!
5. lépés
A kapcsos tortaformát béleld ki egy sütőpapírral, majd szépen öntsd bele a masszát, egyengesd el a tetejét!
6. lépés
Süsd a megadott hőfokon 25-35 percig, de 25 percnél végezz tűpróbát! Egy fogvájóval szúrj a piskóta közepébe: akkor van, kész, ha nem marad rajta semmi!
7. lépés
Vedd ki a sütőből, és hagyd egy rácson kihűlni! Ahhoz, hogy vágható legyen, teljesen ki kell hűlnie, ne légy türelmetlen, addig készítsd el hozzá a krémet!
8. lépés
Így készítsd a krémet: a szobahőmérsékletű vajat tedd egy keverőtálba és a kézi habverővel kezdd el óvatosan keverni! Add hozzá fokozatosan a cukrot, a kevéske sót, a kakóport és a vaníliakivonatot! Alaposan dolgozd össze!
9. lépés
Itt már kezd eléggé összeállni, úgyhogy most jöhet bele szintén fokozatosan a zsíros tejszín, vagy a mascarpone. (Utóbbi azért jó választás, mert állagánál fogva sokkal hamarabb válik jól kenhetővé tőle a krémed.)
10. lépés
Verd a krémet még 2-3 percig, amíg elég keménnyé nem válik! Ha kihűlt a piskóta, egy éles késsel szeld két lapra!
11. lépés
Az alsó lapot tedd egy tortaállványra, vagy kerek tálra, ahol körbe tudod majd kenni rajta a krémet! A krémből oszlass el egy réteget az első lapon, majd jöhet a második lap, és a felső szint a krémből! Ha nincs tortakenő késed, használj egy nagy méretű lapos vajkenő kést!
12. lépés
Fedd be a tortát a krémmel a tetején, és körbe, ne maradjon egy rész se üresen! A tetejére halmozhatsz több krémet, akár úgy is, hogy csak az egyik felére teszel többet, némi csokiforgács dísszel pedig kitöltöd a másik oldalát! Dekorálj kedvedre, majd tedd a tortát hűvös helyre, mielőtt tálalnád!