Desszert rovarfeltéttel: megkóstolnád?

Desszert rovarfeltéttel: megkóstolnád?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hamarosan több lehetőséged lesz rá: 2018 januárjától könnyebb lesz rovarokat importálni Európába – étkezési célzattal persze.

Jövőre lép életbe egy új uniós norma, amit még 2015-ben fogadtak el: ennek értelmében többek közt új, szokatlan ételfajták is könnyebben importálhatók majd az EU országaiba. Ide tartoznak az algaalapú ételek, a molekulárisan módosított szerkezetek és a rovarok – a jövő évtől a rovarok mint élelmiszeripari hozzávalók szabadon szállíthatók az EU államaiban, így a tücskök, hangyák, molylepkék és sáskák importja előtt is megnyílt az út.

Egy Milánóban végzett felmérés szerint egyre nagyobb a kereslet a rovarokra; a megkérdezettek 47 százaléka helyeselte a gasztromómiai célú rovarkereskedelem liberalizációját, 28 százalék pedig azt állította, hogy meg is kóstolna egy ilyen specialitást.

Ezek az adatok nagyobb hajlandóságra utalnak, mint amire számítottunk; gondoljunk csak arra, hogy Olaszországban a 70-es években nyílt először szusiétterem. Ez Rómában történt, és harminc év kellett ahhoz, hogy a szusi a mainstream vendéglátás részévé váljon

- jegyzi meg a tanulmányt készítő, fenntarthatóságra szakosodott szervezet elnöke.

Az előrejelzések szerint a rovaroknak nem kell majd ennyi idő.

Az elmúlt években egyre több vészjósló tanulmány és híradás látott napvilágot arról, hogy a megszokott fehérjeforrásaink ijesztő tempóban apadnak, miközben a Föld a túlnépesedés küszöbén áll. 2050-re, azaz harmincegynéhány év múlva már 9 milliárd ember él majd a Földön, és a jelenlegi állattenyésztés nem tud ennyi embert ellátni. A rovarok jó megoldásnak látszanak a problémára: már most kétmilliárdan fogyasztják őket, nagy mennyiségben koncentrálódik bennük a fehérje, és a tartásuk is kevésbé környezetszennyező. Ne felejtsük el, hogy egy kiló marhahús előllításához hét kiló takarmányt kell termeszteni.

Ezért ilyen jó hír, hogy a rovarfogyasztásra a vártnál sokkal nagyobb a hajlandóság, Olaszországban legalábbis. A kutatás során azt is vizsgálták, hogy milyen típusú rovarokat ennének a legszívesebben, és egyértelműen a hangyák nyertek; a megkérdezettek 44,5 százaléka igent mondott erre a lehetőségre. A tücskök, sáskák, molyok, kabócák és más rovarok fogyasztását a válaszolók többsége legfeljebb akkor tudná elképzelni, ha előzőleg elrejtették vagy feldolgozták ezeket a hozzávalókat az ételben.

A rovarok élelmiszeripari tényezőként fontos szerepet játszhatnak majd a takarmányozásban, a lárvákat pedig a gyógyszer- és szépségiparban is alkalmazhatják.

wired.it

Tovább olvasok
Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem