Most szültél, méghozzá császárral? 7 dolog, ami segít, hogy mihamarabb felépülj!

Borítókép: Most szültél, méghozzá császárral? 7 dolog, ami segít, hogy mihamarabb felépülj! Forrás: Getty Images
A következő tanácsok nemcsak akkor hasznosak, ha épp túl vagy a szülésen, hanem akkor is érdemes tudni róluk, ha babavárás előtt állsz.

Ha úgy indulsz neki, hogy valamilyen okból császármetészéssel kell vagy szeretnél szülni, akkor biztos, hogy már utánajártál, mivel is jár ez a műtét, és mik azok a dolgok, amelyek segítenek a mihamarabbi felépülésben.

De az is lehet, hogy nem tervezel császármetszéssel szülni, ám az élet úgy hozza, hogy amellett kell döntened.

Minden szülés más és más, abban azonban az orvosok is egyetértenek, hogy a császármetszés után sokkal tovább tart a regeneráció, mint a hüvelyi szülésnél. A Huffington Post nemrég összeszedte, mi az a 7 dolog, ami biztosan segít abban, hogy hamar felépülj a császármetszés után. Hidd el, érdemes megfontolni őket! Az elismert brit szakértő, Janet Fyle például arról számolt be, hogy Angliában egy időben a császármetszésen átesett nőket arra ösztökélték, hogy napi háromszor rágózzanak, mert az állítólag segíti a felépülést, manapság azonban vannak más dolgok is, amelyekkel elősegíthető a mielőbbi regenerálódás.

1. Kelj fel és sétálj!

Valószínűleg ez az, amire egy nő legkevésbé vágyik a császár után, pedig fontosabb, mint hinnéd! Minél hamarabb aktivizálod magad, a véráramlás annál előbb áll helyre a testedben, így az emésztési folyamatok is megkezdődnek, mint ha csak feküdnél. Szóval 6 órával a műtét után szedd össze magad, és próbálkozz egy kis sétával!

2. Fontos a kényelem és a fájdalomcsillapítás

Még ha nem is szeretsz gyógyszert szedni, ez az az alkalom, amikor kivételt kell tenned: ha ugyanis gyötrődsz a fájdalomtól, arra is képtelen leszel, hogy felállj. Ha máskor nem is, a műtét után pár napig fogadd el a fájdalomcsillapítókat, mert amennyiben nem érzed annyira, hogy fáj, és aktív vagy, a test is hamarabb gyógyul és sokkal könnyebben regenerálódik.

Persze fontos, hogy a fájdalomcsillapító szedését az orvodossal beszéld meg: ő írja fel azt, amit bátran szedhetsz szoptatás alatt is.

3. Fokozatosan kezdj el többet enni és inni

A szakértő szerint ez az egyik leglényegesebb dolog: ahogyan a kismama éhséget vagy szomjúságot érez, rögtön egyen és kortyoljon pár korty vizet, hiszen ezek felgyorsítják az emésztőrendszer megfelelő működési folyamatait. De fő a fokozatosság!

Forrás: GettyImages

4. Legyen segítséged a kisbaba mellé

Igen, örökké nem lesz ott valaki melletted, de az elején, pláne, ha császárral szültél, szükséged lesz olyasvalakire, aki leveszi a válladról a terhet, hogy pihenni tudj. Mert bár aktívnak kell maradni a műtét után is, ez mégiscsak egy műtét, így nem várható el egyetlen nőtől sem, hogy épp olyan erős legyen, mint a császármetszés előtt. Szóval ott van az apuka, s ott vannak a nagymamák, a testvérek: bátran oszd meg a feladatokat!

5. Tartsd tisztán és szárazon a sebet!

Az amerikai NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) szerint nagyon fontos, hogy a sebet minden nap tisztísd meg, és figyelj arra, hogy száraz maradjon. Viselj kényelmes, bő holmikat, pamut alsóneműt, és ügyelj minden kis apró jelre, ami fertőzésre utalhat.

6. Legyél magaddal türelmes!

Változó, hogy a műtét után meddig kell a kórházban maradnod, de ez Magyarországon általában 3-5 éjszaka. Ha viszont otthon vagy már, próbálj aktív maradni, de ne erőltesd túl magad. A séta ne maradjon el, ez azért is kell, hogy csökkentsd a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. A babát sem könnyű emelgetni műtét után, de mégis fogod – ám vannak bizonyos tevékenységek, amiket eleinte nem is ajánlott végezni. Ilyen a vezetés, a kifejezetten nehéz dolgok cipelése és a szex. Adj magadnak időt, ne keseredj el, ha valami nem megy: simán lehet, hogy pár héten belül csúcsformában leszel!

7. Kérj orvosi segítséget, ha aggasztó dolgokat tapasztalsz magadon!

Lehet, hogy a baba mellett nem akarsz minden kis apróságért orvoshoz menni, de ha a szokottnál is erősebb fájdalmat érzel, szivárgó vizeletet vagy hüvelyi vérzést tapasztalsz, és a sebed is megduzzad, akkor nincs mese: segítséget kell kérned!

Mozogni, mozogni, mozogni - a szerző tippjei