Megosztó lépés: az Airbnb megnyitotta szállásait a menekültek előtt Milánóban

Borítókép: Megosztó lépés: az Airbnb megnyitotta szállásait a menekültek előtt Milánóban Forrás: Getty Images
A közösségi szállásadó app az egész világon jelen van; mostantól az önjelölt vendéglátók életeket is menthetnek.

Csütörtökön Milánóban is megnyílt az Open Homes szolgáltatás, amelynek keretében a szállásadók önkéntes alapon ingyen befogadhatnak menekülteket. Eddig több mint 100 Airbnb-bérbeadó jelentkezett alig egy nap alatt.

Az Airbnb korábban már az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Görögországban is meghirdette ezt a lehetőséget, célként tűzve ki, hogy 100 ezer otthonát vesztett embernek adjanak szállást öt év alatt – derül ki az egyik társalapító, Joe Gebbia blogbejegyzéséből.

A migrációs válság évek óta húsba vágó téma Olaszországban is; csak 2016-ban közel 200 ezer menekült érkezett az országba, és 2017 első felében több mint 2000 ember fulladt a tengerbe, amikor Afrikából Európába próbált hajóval eljutni.

Te befogadnál egy bármilyen okból otthonát vesztett embert? Szavazz!
Igen
Nem
Nem tudom

Az Airbnb már 2012 óta folytat programokat menekültek elszállásolására; Gebbia beszámolója szerint először az Egyesült Államokban, ekkor egy vendéglátó részéről merült fel az ötlet, hogy felajánlaná az Airbnb-n meghirdetett szobáját a Sandy hurrikán során otthonukat vesztett családok egyikének. Eddig világszerte 6000 szállásadó vállalta, hogy befogad menekülteket az Airbnb-n keresztül.

A jelentkezők megbízható szervezeteken keresztül fogadhatják be a menekülteket, és maguk határozhatják meg, hogy milyen gyakran és mennyi időre nyitják meg az otthonukat ingyenesen a rászorulók előtt (erre létezik egy beállítás az adatlapjukon).

Rájöttünk, hogy szintet léphetünk: elébe is mehetünk a krízisnek – ahelyett, hogy pusztán reagálnánk rá

– írja Gebbia, hozzátéve, hogy eddig sokkal többen ajánlották fel a nagylelkű segítségüket, mint amennyire számítottak.