Íme a világ első kisbabája, akinek a tb-kártyájára nem írták rá a nemét

Borítókép: Íme a világ első kisbabája, akinek a tb-kártyájára nem írták rá a nemét
Miért olyan nagy hír ez? Azért, mert egy fontos lépés a nemsemleges ügyért küzdők számára. Olvasd el a sztorit és szavazz, hogy egyetértesz-e! (Mi bizonytalanok vagyunk.)

Nemsemleges társadalombiztosítási kártyát állítottak ki a kis Searyl Ali Doty számára, aki a kanadai British Columbia tartományban jött világra tavaly novemberben. A hírt a napokban a kanadai CBC News közölte. Na de miért fontos ez – és mi ez az egész egyáltalán?

A kisbabát nevelő szülő, Kori Doty transz személy, aki elutasítja, hogy a híradások a "he" vagy "she" névmással hivatkozzanak rá (ezért az általános "they"-t használják. Milyen szerencse, hogy a magyar nyelvben a névmásoknak nincs neme). Ő, a világ összes többi emberi lényéhez hasonlóan, a saját bőrén tapasztalta, milyen, amikor valakit a születésétől fogva "elkönyvelnek" egy bizonyos nemű személyként.

Amikor megszülettem, az orvosok ránéztek a nemi szerveimre és ebből levontak egy következtetést a nememre vonatkozóan. Az ő véleményük a nememről, amely egész életemet végigkísérte, tévedésnek bizonyult, és ezért számos esetben kiigazításra kényszerültem.

Doty a nemsemleges mozgalom tagjaként úgy látja, hogy egy csecsemő esetében a társadalmi nem még nem állapítható meg. Searyl otthon született, orvos nem volt jelen, ezért a nemét még senki nem állapította meg hivatalosan.

Amíg Searyl öntudatára nem ébred és el nem sajátítja a megfelelő szókészletet ahhoz, hogy elmondhassa nekem, micsoda, addig egyszerűen babaként tekintek rá, és minden szeretetet, támogatást megadok neki, anélkül, hogy belehelyezném a "fiú" vagy "lány" skatulyába
olvasható még a közleményében.

Ebben a videóban rövid riportot is láthattok Koriról és Searylről. "Mindenki azt kérdezi először: fiú vagy lány? A válasz az, hogy még nem tudom" – mondja benne Kori.

Doty a Gender-Free ID Coalition (Gendersemleges Igazolványért Koalíció) tagja, amelynek az a célja, hogy kiharcolja: ne kelljen feltüntetni a nemet a hivatalos személyi iratokon. A nemi identitás a koalíció tagjai szerint nem olyan fix dolog, amilyennek a társadalom beállítja, ezért papíron is lehetővé kell tenni, hogy a társadalmi nemét az egyén szabadon, megszorítások nélkül kezelhesse. A provincia – Slocan Valley –, ahol Doty él, egyelőre nem volt hajlandó nemsemleges születési anyakönyvi kivonatot kiadni Searyl számára, de az egészségbiztosítási kártya esetében már engedékenyebbnek bizonyultak: a nem rubrikában az "U" (undetermined, vagyis meghatározatlan) rövidítés szerepel. Searyl tehát anélkül részesülhet egészségügyi szolgáltatásokban, hogy meg kellene mondania a nemét.

A világ talán legismertebb non-binary (nemsemleges) személyisége, Amandla Sendberg, még 2012-ben, az Éhezők viadalában

Az Egyesült Államok bizonyos területein és a világ még néhány országában (Ausztráliában, Nepálban, Pakisztánban) folyamatban van annak jogi elismerése, hogy a hivatalos dokumentumokon fel lehessen tüntetni a nem helyén a "nem meghatározott" kategóriát. Doty szerint ez is valami, bár diszkriminatív és gyűlölet-bűncselekményt válthat ki; a koalíció azért küzd, hogy egyáltalán ne legyen ilyen rubrika. Olyan jogi eljárásokról is tudunk, amelyeknek eredményeképpen bizonyos emberek a nemüket "nem meghatározhatóvá" változtatták. Néhány híresség is kifejezte már óhaját (egyelőre nem hivatalos, jogi úton), hogy nemsemlegesnek tekintsék őket és a "they" névmást használják, amikor rájuk hivatkoznak. A legismertebb Amandla Stenberg esete, aki az Éhezők viadala első részében a 11 éves versenyző, Rue szerepét játszotta. A most 18 éves Amandla nemrégi film- és filmsláger-bemutatója kapcsán már kérte a sajtót, hogy ne hivatkozzon rá nőként vagy férfiként (amúgy pánszexuálisnak tartja magát, vagyis a partnereit sem a nemük alapján választja ki). Miley Cyrus pedig többször nyilatkozta, hogy ő gender fluid, vagyis változó, ahogyan épp milyen neműnek érzi magát.

Te helyeselnéd, hogy ne tüntessék fel a nemet a hivatalos iratokon?
igen
nem
legyen inkább egy harmadik megoldás
nem tudom