Veled is megtörtént már? Így érd el, hogy ne szakítsanak folyton fé...

Borítókép: Veled is megtörtént már? Így érd el, hogy ne szakítsanak folyton fé...
Beszélgetés vagy tárgyalás közben gyakran félbeszakítjuk egymást. Ez a szokás sokszor bosszantó, s az egész életünket hátrányosan befolyásolhatja. Kutatások bizonyítják, hogy a nők gyakrabban kerülnek olyan helyzetbe, amikor nem tudják végigmondani, amit szeretnének.

Egy 2014-es tanulmány szerint a nők és a férfiak is könnyebben félbeszakítanak nőket, ugyanakkor a férfiak akár kétszer olyan gyakran szólnak közbe, mint a nők. Az Egyesült Államokban már külön kifejezés is létezik arra, amikor egy férfi közbevág. Külön mobilalkalmazás is készült a “Manterruption” felmérésére, amelyhez olyan események adták az inspirációt, mint például Hillary Clinton és Donald Trump egyik elnökjelölti tévévitája 2016 szeptemberében, amikor Trump 51-szer vágott Clinton szavába. Az appról ebben a videóban találtok ismertetőt:

„A közbevágás a hatalomgyakorlás eszköze is lehet” – magyarázza a New York Magazine-nak egy kaliforniai klinikai pszichológus, Dr. Joel Minden (igen, szerintünk is vicces neve van). Persze félbeszakítás és félbeszakítás közt is nagy különbség van – előfordul, hogy mi fejezzük be a barátnőnk mondatát, ahogyan az is gyakran megtörténik, hogy a tanár egyszerűen belefojtja a diákjába a szót. Akárhogyan is, egy introvertált, magát nehezen kifejezni tudó ember szinte leküzdhetetlennek látszó akadályokba is ütközhet ilyen helyzetben.

A gyakori, agresszív közbevágás nélkülözi a másik véleménye iránti tiszteletet, s jó eséllyel romboló hatással bír
jelenti ki dr. Minden.

Szóval akár a karrierünkre is hatással lehet, ha rendszeresen félbeszakítanak meetingeken vagy más munkakörnyezetben – de hogyan vegyük elejét ennek a rossz szokásnak? Először is a legtöbb notórius közbevágó nem tudja magáról, hogy notórius közbevágó. Ezért az első és leghatékonyabb megoldás az, ha (kedvesen, békés eszközökkel) felhívjuk erre a beszélgetőpartnerünk figyelmét.

„Lehetőség szerint négyszemközt, nyugodt környezetben beszéljünk a félbeszakítóval – tanácsolja egy másik pszichológus, Carla Marie Manly (ez is viccesen stílszerű név, azt jelenti, férfias). – Legyünk konstruktívak, adjunk gondolatébresztő tippeket.”

Forrás: Getty Images

Ilyen tipp lehet például, hogy gyakorolja a „reflektív hallgatás” készségét.

A reflektív hallgatás az, amikor a hallgató újrafogalmazva megismétli, amit a beszélő mond és arra reagál, amit hallott. Ez lehetőséget ad arra, hogy a felek tisztázzák, miről beszélnek egész pontosan, és megelőzheti a félbeszakításokat
magyarázza Manly.

Néha az is működhet, hogy az ember nem hallgat el, amikor félbeszakítják, hanem tovább beszél, amíg a közbevágó észre nem veszi magát, de ez a szakértők szerint ez valójában nem mindig hatékony. „Ha még hangosabban beszélsz és vissza-közbevágsz, akkor könnyen előfordulhat, hogy egy hatalmi játszma közepén találod magad, ráadásul az érdemi beszélgetés érvényét veszti” – érvel a pszichológus.

Apropó – te melyik híres, inspiráló nővel szorulnál be a liftbe (ha már muszáj)? Mi őket választottuk: