Berlint idén nyáron egyszerűen nem lehet kihagyni!

Borítókép: Berlint idén nyáron egyszerűen nem lehet kihagyni! Forrás: Holger Koppatsch
Az egyértelmű, hogy Berlin most a legmenőbb nagyváros Európában. Akárhányszor térsz vissza, mindig tud valami újat mutatni. Meglepő módon nemcsak akkor érdemes ideutazni, ha pörgésre vágysz, hanem akkor is, ha teljes kikapcsolódásra és nyugalomra. Ezeken a helyeken biztosan megtalálod:

Az IGA Berlin 2017 egy hatalmas kertészeti kiállítás egy 104 hektáros területen (az akkora, mint 140 focipálya) a város keleti részén. Olyan, mintha beiktatnál egy vidéki kirándulást a programodba, miközben ki sem kell tenned a lábad a városból (a bejárathoz a Kienberg – Gärten der Welt nevű metrómegállónál kell leszállni). Ekkora területet persze nem kell gyalog bejárnod: libegővel is eljuthatsz egyik végéből a másikba, de mielőtt felszállnál rá, sétálj fel a bejárathoz közeli kilátóba, ahonnan nemcsak a kiállítási területet, hanem az egész várost beláthatod. Utána nekivághatsz a felfedezőútnak: a különböző országokat a legnevesebb nemzetközi tájépítészek modern alkotásai és hagyományos kertek is bemutatják, barangolhatsz például angol, kínai, japán, brazil, dél-afrikai, ausztrál vagy chilei kertekben. Találsz a saját kertben hasznosítható inspiráló ötleteket (nagyon jól néz ki például a fűszernövényfal vagy a raklapból készült mozgó ágyás), a gyerekeket pedig órákon át leköti az óriási vizes játszótér. (A kiállítás október 17-ig látogatható.)

Forrás: Dominik Butzmann
IGA Berlin 2017

Ennél jóval kisebb területen bújik meg a Natur-Park Südgelände, Berlin Tempelhof kerületében. Egy egykori rendezőpályaudvar területét adták vissza a természetnek: az ipari területet azóta birtokba vette a vegetáció, olyan, mintha egy elvarázsolt erdőben sétálgatnál, ahol itt-ott mozdonyokra, sínekre vagy éppen fordítókorongra bukkanhatsz. De ritka és veszélyeztetett növények és állatok is otthonra leltek a parkban, ami a művészetnek és a kreativitásnak is helyet ad: egy művészeti csoport acélszobrait például mindig láthatod itt, de kiállításokat és koncerteket is rendeznek a területen.

Forrás: Holger Koppatsch
Natur-Park Südgelände

Nem messze innen található a Tempelhofer Feld, az egykori repülőtér, ami sok berlininek a szabadságot jelképezi. Utazni ugyan már nem lehet innen, hiszen a repülőtér nem üzemel, ám területét 2010-ben megnyitották a nyilvánosság számára, és azóta ez a berliniek kedvenc helye biciklizésre, futásra, gördeszkázásra, görkorocsolyázásra, hétvégi piknikezésre, nagy sétákra vagy éppen hobbikertészkedésre. Évi 30 euróért lehet bérelni a fából készült magaságyásokat, amit mindenki kedve szerint díszít fel és telepít be – ki focicipőkben nevelgeti a növényeit, ki egy kádban termeszt az epret, a berliniek kreativitásnak itt sincs határa. Mint ahogy szinte a helynek sem, hiszen olyan hatalmas, hogy akármennyien is legyenek ott egyszerre, mindenkinek jut van elég hely arra, hogy jól érezze magát és ne zavarja a többieket.

Forrás: Holger Koppatsch
Tempelhofer Feld