Elkerülhető lett volna? Egy fiatalember a 13 Reasons Why című tévésorozatban látottak mintájára végzett magával

Borítókép: Elkerülhető lett volna? Egy fiatalember a 13 Reasons Why című tévésorozatban látottak mintájára végzett magával Forrás: A képen a 13 Reasons Why sorozat főszereplője látható.
A Netflix tévésorozata a serdülőkori öngyilkosságról és depresszióról szól, s emiatt korábban is érték aggódó támadások.

Öngyilkos lett és magnófelvételeket hagyott maga után egy 23 éves perui férfi – aki pont úgy végzett magával, mint ahogyan az a Netflix nagy vihart kavart tévésorozatában is látható volt.

A Franco Alonzo Lazo Medrano nevet viselő mérnök a negyedik emeleti lakásuk erkélyéről ugrott le egy veszekedés közben, miközben azt kiabálta, "nem tudom elviselni, hogy összetörték a szívem". Édesanyja jelen volt ezalatt. A lány később – a kórházba szállítás után – halt meg.

Egy helyi hírportál, a Diario Clarín arról tudósít, hogy Franco két búcsúlevelet is hagyott maga után. Az egyiket egy Claudia nevű nőnek címezte, a másikban egy listát írt emberekből, akik számára hangfelvételeket készített, azt állítva: ők az okai annak, hogy meg kell halnia.

A búcsúlevelekben nem esik említés a 13 Reasons Why című tévésorozatról, de a hasonlóság feltűnő; ez is egy fiatal (középiskolás) lány, Hannah Baker (Katherine Langford) öngyilkosságáról és a magnófelvételekről szól, amelyeket ő készített a környezetében élők számára, hogy így tudassa velük: felelősek a haláláért.

A tévésorozat, amely nagyon sok pozitív kritikát is kapott (szerintünk joggal), heves vitákat váltott ki éppen amiatt, mert egyes vélemények szerint legitimálja az öngyilkosságot. A refinery29.com oldal arról is hírt ad, hogy egy kanadai iskolában kifejezetten tiltani próbálják, hogy bárki beszéljen az intézmény falai között a sorozatról.

A Netflix korábbi aggódó megkeresésekre válaszul arra hivatkozott, hogy a 13 Reasons Why korhatáros sorozat, és a nyugalom megzavarására alkalmas képi hatásokat tartalmazó epizódok elején külön figyelmeztetik erre a nézőket. "Sok nézőnk arról számolt be, hogy a sorozat fontos beszélgetéseket váltott ki a családban" – hangsúlyozza ugyanakkor az online tévécsatorna közleménye.