Mit gondolsz, hány éve létezik Technic Lego?

Borítókép: Mit gondolsz, hány éve létezik Technic Lego?
Az igen kerek évforduló alkalmából a LEGO Csoport néhány különleges meglepetéssel készül. Nézd!

Nem csigázunk, eláruljuk, pont ma 40 éve létezik Lego Technic. Persze induláskor itthon még csak keveseknek adatott meg, hogy hozzájussanak, de azért van pár szett, ami annyira ikonikus, hogy tuti te is emlékszel rá.

A LEGO Technic termékcsaládot az teszi igazán egyedivé, hogy szinte végtelen számú lehetőséget kínál az összetett és számos funkcióval rendelkező modellek létrehozására, és nem szab határt az építő kreativitásának. Kettő vagy négy motorja legyen a repülőgépnek? Legyenek-e reflektorok a hajón? A LEGO Technic több ezer lehetőséget kínál, de a végső döntést szó szerint az építő kezébe helyezi. Minden egyes szett és minden egyes építőkocka a lehető legjobb, tartós és nagy teherbírású alapanyagokból, a lehető legnagyobb gondossággal készül, és sosem hagyja cserben a LEGO rajongókat. Minden darab tökéletesen illeszkedik egymáshoz, hogy a legnagyszerűbb gépek és találmányok megalkotásának csak a képzelet szabhasson határt.

A LEGO Technic 40. évfordulója alkalmából a LEGO Csoport néhány különleges meglepetéssel készül a termékcsalád négy évtizedes sikerének ünneplésére.

Ezek egyike, hogy a 2017-ben megjelenő összes LEGO Technic doboz rejt egy különleges 1x3-as méretű jubileumi építőelemet, amelyen a Technic védjegyének számító fogaskerék mellett a „40 1977–2017” felirat olvasható – a jubileumi építőelem képe egyébként a dobozok oldalán is megjelenik.

További születésnapi meglepetésként a LEGO Csoport különleges jubileumi modellel jelentkezik, amelyet a 2017-ben megjelenő három új szettből – a LEGO Technic Ultrakönnyű helikopter (42057), a LEGO Technic Teleszkópos markológép (42061) és a LEGO Technic BMW R 1200 GS Adventure (42063) készletekből – lehet összeállítani. A jubileumi modell összeszerelési kézikönyve már most letölthető a LEGO.hu oldalról. A modellben természetesen a 40 éves jubileumi építőkocka is helyet kapott. Ha a jubileumi modell egyesek számára ismerős, az nem véletlen: a LEGO tervezői az új modellt a legelső Technic modell, a LEGO Technic Car Chassis (853) alapján alkották meg.

A kezdetek

1977-ben a LEGO két fiatal tervezője Jan Ryaa és Erik Bach a hagyományos LEGO építőelemek felhasználásával megpróbáltak olyan komplexebb, mozgó alkatrészekkel rendelkező modelleket kialakítani, amelyeken az eredeti műszaki funkciók reprodukálhatók – és ezzel megszületett a későbbi nagy sikerű LEGO Technic termékcsalád.

A LEGO Technic első időszaka igazi felfedezőmunka volt a tervezők számára. Jan és Erik egymással szoros együttműködésben, lépésről lépésre építették fel a legelső Technic modelleket, amelyek 1977-ben mini-modellekként gyártásra és forgalmazásra kerültek. Az első két modell egy autó és egy traktor volt, ezeket követte egy évvel később egy helikopter.

Főbb mérföldkövek

1977 – A LEGO-csoport megkezdi a LEGO® Technic Car Chassis (853) modell forgalmazását. Ez volt az első LEGO Technic autó (lényegében egy alváz), amelyből mindenki saját fantáziája szerint szinte bármilyen autót kialakíthatott. Ugyanebben az évben jelent meg a Technic és System elemeket is tartalmazó első LEGO Technic Helikopter (852).

1979 – Megjelenik a LEGO Technic Oldalkocsis motorkerékpár (857). Meglehetősen modern kialakításúnak számított, sima Technic elemeket és bütykös System elemeket is tartalmazott. A nagy sikerre való tekintettel az USA-ban 1980-ban újra kiadták (8857 modellszámon).

1988 – A LEGO Technic Test Car (8865) volt az addig kiadott legnagyobb LEGO Technic modell, 900 darabból állt. Az első LEGO Technic repülőgép LEGO Technic Prop Plane (8855) néven ugyanebben az évben jelent meg. A megjelenésekor nagy népszerűségnek örvendő szett még ma is keresett a gyűjtők körében.

1996 – A LEGO-csoport kiadja a LEGO Technic Space Shuttle (8480) élethű űrsiklót.

2005 – Megjelenik az élethű sportautók első darabja, a LEGO Technic Enzo Ferrari 1:10 (8653). A valósághű V-12-es dugattyús motor és a levegős csillapítást használó ajtónyitó szerkezet igazi ínyencség a rajongók számára.

2016 – Ebben az évben jelent meg az addigi legnagyobb LEGO Technic repülőgépmodell, a LEGO® Technic Teherszállító repülőgép (42025).

2017 – A közelmúltban jelent meg az egyik leggyorsabb LEGO Technic autó, a motorizált és távirányítású LEGO Technic Távirányítós, hernyótalpas versenyjármű (42065).