Pulykaszaft, áfonyaszósz és kenyérszósz

Borítókép: Pulykaszaft, áfonyaszósz és kenyérszósz
A pulykasült szaftját soha ne hagyd veszni!

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (8 személyre):
A pulykaszafthoz:
1 fej hagyma
3 deci fehérbor
a pulyka-sütéskor keletkezett szaft (Receptjéért klikkelj ide!)
3 evőkanál sherry
3-3 deka vaj és liszt
pár csepp barnamártás
1 evőkanál méz
frissen őrölt fekete bors, só


Az áfonya-szószhoz:
20 deka cukor
2 deci víz
30–40 deka friss vagy fagyasztott áfonya

A kenyérszószhoz:
szikkadt kenyér
fél liter tej
1 fej hagyma
10–15 szem szegfűszeg
1 babérlevél
kávéskanál szemes fehér bors
1 kávéskanál só
2 evő-kanál tejszín
2 kávéskanál vaj

1. Amíg sül a pulyka, a bort és a húsról leöntött pecsenyelevet a brandyvel forrald fel és főzd vagy 3 percig. Keverd hozzá a lisztet és a vajat, verd, amíg homogén nem lesz. Csöpögtess bele szóját meg egy kis mézet. Sózd, borsozd.
2. Az áfonyamártáshoz egy lábosban készíts szirupot vízből és cukorból, tedd bele az áfonyát, forrald fel, majd vedd kis lángra és főzd, amíg az áfonyaszemek kipukkadnak, aztán hagyd szobahőmérsékleten lehűlni, mielőtt hűtőbe teszed.
3. A kenyérszószhoz felezd el a hagymát és a 10–15 szegfűszeget, és a babérlevéllel és 8–10 szem fehér borssal tedd lábosba, önts rá fél liter tejet, sózd meg. Forrald fel, vedd le a tűzről, és legalább két óra hosszat hagyd lefedve állni. Vedd elő a szikkadt kenyeret, vágd le a héját, és tördeld durva darabokra, tedd egy tálba, szűrd rá a hagymás tejet, főzögesd egy negyedóráig, kevergetve, amíg a kenyér szét nem olvad, és a mártás nem lesz sűrű és sima. Csak tálalás előtt add hozzá a vajat, a tejszínt, meg még egy kicsi sót, ha szükségesnek látod.

Szöveg:Simándi Júlia, fotó: ideal home/ipc+syndication.