Töltött pulykamell

Borítókép: Töltött pulykamell
Az ünnepi menü elmaradhatatlan része a pulykasült

Előkészítési idő: 15 perc, sütési idő: 2 és fél óra

Hozzávalók (8 személyre):
A pulykához:
Egy 2-3 kilós pulykamell
1 liter húsleves
1 narancs leve
1 fej hagyma
6–8 gerezd fokhagyma
só, bors
A töltelékhez:
fél kiló főtt gesztenye
1 evőkanál olaj
1 kis fej hagyma
2 szár-zeller
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyem
5 deka fenyőmag
15 deka zsemle-morzsa
2 tojás
2 evőkanál brandy
só, frissen őrölt bors

1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
2. Forró olajban pirítsd meg a finomra vágott hagymát, fokhagymát és zellert. Vedd le a tűzről, és add hozzá a felaprított paprikahúst, a finomra vágott petrezselymet, és keverj bele minden hozzávalót.
3. Töltsd meg a pulykát úgy, hogy az ujjaiddal finoman nyúlj be a hús és a bőr közé, és óvatosan teremts helyet a tölteléknek.
4. Tedd a töltelékes felével felfelé a tepsibe (belecsavarhatod alufóliába is, úgy könnyebb szép formát adni neki, és a töltelék sem folyik ki olyan könnyen, de körbe is kötözheted, mint a sonkát szokás), a hagymát és a fokhagymát rakd mellé, öntsd le a húsleves felével, a narancslével, és párold egy óra hosszat. Akkor óvatosan fordítsd meg, távolítsd el a fóliát, önts rá egy kis húslevest, és hagyd tovább párolódni.
5. Az utolsó 40 percben már inkább süsd, hogy a bőre szép barna és ropogós legyen. A szaftot öntsd le róla, és tedd félre a mártáshoz.
6. Ha a pulyka kész, tedd tálra, takard le folpackkal és tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni negyed órát. Így könnyebb lesz szeletelni.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: ideal home/ipc+syndication