6 mondat, amit soha ne mondj egy egyedülálló anyának! Tényleg soha!

Borítókép: 6 mondat, amit soha ne mondj egy egyedülálló anyának! Tényleg soha! Forrás: gettyimages
Szingli anyuka barátnőnk elmesélte, mik a legkellemetlenebb kérdések, amelyekbe gyakran belefut...

Akár tudod, hogy mi a háttere annak, ha egy nőismerősöd egyedül neveli a gyerekét, akár nem, vannak bizonyos gondolatok, amelyekkel egész biztosan nem érdemes előhozakodni. Könnyen előfordulhat, hogy téged furdall a kíváncsiság, az asszony vajon miért maradt egyedül, miért választotta a szingli anyaságot, és az is megeshet, hogy pusztán segítő szándékkal közelednél felé, viszont egyáltalán nem biztos, hogy neki erre szüksége van. Gyermekét egyedül nevelő szingli barátnőnk mesélt egy-két kínos szituációról, s ennek alapján összeírtunk néhány kérdést vagy megjegyzést, amit véleményünk szerint tartsunk magunkban, ha csak nem vagy a nővel nagyon szoros viszonyban.

1)) "Kitől van a gyerek?"

Még ha tudod is, hogy az anyuka egyedül neveli a porontyát, ez nem biztos, hogy rád tartozik. Legtöbbször legalábbis egyáltalán nem. Egyre több nő gondolkozik úgy manapság, hogy egyedülálló létére is gyereket szül vagy örökbe fogad. Ez maximálisan az ő döntése, nyilván nyomós okokat tudna felsorolni, hogy miért határozott így.

2)) "A férjem elutazott munkaügyben a hétvégére, állati nehéz nélküle!"

Ha egy ehhez hasonló, igen rosszul időzített mondat csúszna ki véletlenül a szádon, akkor bizony számíthatsz némi rosszallásra. Szingli anyukaként könnyen lehet, hogy mi valami ilyesmit gondolnánk: "tényleg, na ne mondd! mintha két nap a világvége lenne!". Persze a legtöbben tudják, hogy nem úgy értetted, de azért biztosan nem fognak örömujjongva körbeugrálni ezért a kis beszólásért.

Forrás: getty

3)) "Nem érzed magad rosszul, ha egyedül kell hagynod a bébiszitterrel?"

Hát, hogy a fenébe ne érezné? Attól, mert egyedül nevel egy gyereket, még ugyanolyan anya, mint te, ugyanolyan mély érzésekkel és kötődéssel a gyermeke iránt. De sajnos van úgy, hogy a kötelező programok, a munka néha nem a gyereknevelésnek kedvezően alakul, ezért nála is szükség van vészmegoldásra. Arról nem is beszélve, hogy ő is vágyhat néha egy kis egyedüllétre, kikapcsolódásra!

4)) "Nincs ennek a gyereknek apja?"

Bármilyen szövegkörnyezetben kerüljön is elő ez a kérdés, az egészen biztos, hogy kirázza a hideg azt, akinek nekiszegezték. Elgondolkodtató, hogy vajon milyen választ is várhat ilyenkor a kérdező: "sajnos már nincs, özvegy vagyok...", "ketyegett a biológiai órám és kerestem egy spermadonort...", "elváltunk, mert a férjem lelépett egy másik nővel", vagy nemes egyszerűséggel "becsúszott egy egy éjszakás kaland...". Bármilyen szaftosnak hitt is legyen a valóság, senkinek semmi köze hozzá. Ha akarja, a nő úgyis megosztja másokkal ezeket az információkat.

Forrás: getty

5)) "Nehéz egyedüli szülőnek lenni?"

Micsoda kérdés! Mert nem egyedülinek sosem az? Az, hogy valaki igyekszik kihozni magából szülőként a maximumot, az semmilyen élethelyzetben sem változik. Szerintünk.

6)) "Egyedül jössz?"

Ha barátok, ismerősök meghívják egy buliba vagy összejövetelre, rendszerint felteszik neki ezt a kérdést. Szívük szerint azt kérdeznék: "megint hozod a gyereket is?", vagy hogy "nem fogadnál addig egy dadát?", de legtöbben szerencsére ezt túl erősnek érzik. Ezért inkább óvatosan puhatolódznak, illetve így terelik a témát. Ez persze az anyának roppant kellemetlen lehet, hiszen nem szívesen mond le a minőségi időről, amit a gyerekével tölthet. Ha nem akarjuk, hogy jöjjön a gyerek, akkor érdemes felnőtt partyként meghirdetni az eseményt, vagy kerek perec megkérdezni, hogy mik a lehetőségek. Ez még mindig jobb egy fokkal a bántó kérdések helyett.

Egyedülálló anya vagy? Vagy a másik tábort erősíted? Kíváncsiak vagyunk a témával kapcsolatos élményeidre, véleményedre!
Fájl kiválasztása