Tényleg érvényes az 5 másodperces szabály? Ha az étel csak 5 másodpercet tölt a földön, még megeheted?

Borítókép: Tényleg érvényes az 5 másodperces szabály? Ha az étel csak 5 másodpercet tölt a földön, még megeheted? Forrás: Getty Images
Lássuk, mit mond a kérdésben a tudomány.

Ha leejted a sütidet a földre, még felveszed és megeszed utána? Engeded a gyerekednek ugyanezt, hivatkozva a jól ismert ötmásodperces szabályra, miszerint ha csak ennyi időt tölt az étel a földön, még nem fertőződhetett meg annyira baktériumokkal és más kártevőkkel, hogy ne legyen érdemes elfogyasztani? Nos, attól függ, nem igaz? Ha az örökké tisztaságtól csillogó konyhádban történik a baleset, akkor az ember azért megfontolja, hogy kidobja-e a drága ételt, csak mert véletlenül a padlóra esett. És ha a parkban kínál sütivel egy idegen, de menet közben hogy, hogy nem, kicsúszik a kezéből?

Pontosan ezt a helyzetet választotta kísérleti terepének a NASA mérnöke, Mike Meacham, aki a Discovery Science Channel videójában sütivel kínált vadidegeneket a parkban, de amikor azok elfogadták, mintegy véletlenül leejtette őket.

A legtöbben természetesen nem akarták megenni a földre esett sütit, pedig tényleg csak 1-2 másodpercet töltött a talajon. Íme a videó:

Na de ér-e megenni az éppenhogy földre esett kaját? A videóból az derül ki, hogy igen, az 5 másodperces szabálynak van tudományos alapja. Sőt, a videó 30 másodperces nedvesség- és érintkezésifelület-szabálynak nevezi. Merthogy az egész, tehát hogy biztonságos-e megenni az ételt, ha már a földre esett, attól függ, hogy a táplálékunk, illetve a talaj mennyire nedves.

A nagyobb nedvességtartalmú étel, amely 30 másodpercnél tovább tartózkodik a talajon, 10-szer annyi baktériumot gyűjt be, mint amit 3 másodperc után felvettek a földről
magyarázza a videó narrátora, és még azt is hozzáteszi, hogy:
Az e. coli, a szalmonella és a listeria baktériumok imádják a nedves környezetet. Ha vizet szívnak magukba, könnyebben befogadják a növekedéshez és szaporodáshoz szükséges táplálékot.

A videóból azt is megtudhatjuk, hogy a szőnyegre ejtett étel kevésbé van kitéve a baktériumfertőzésnek, mint amit mondjuk a (feltételezhetően hasonló tisztaságú) linóleumra ejtettünk, mert az előbbi esetben jó eséllyel kisebb felületen érintkezik a talajjal. Vagyis ha kekszet ejtesz le a szőnyegre, akkor nagyobb biztonsággal eheted meg mégis, mint ha fagylaltot a betonjárdára.