A világhírű gyerekszínész saját példáján illusztrálja, miért nem tesznek feljelentést a nemi erőszak áldozatai

Borítókép: A világhírű gyerekszínész saját példáján illusztrálja, miért nem tesznek feljelentést a nemi erőszak áldozatai
Most először mondta el a történetét és adott választ arra, miért nem tett lépéseket, hogy az elkövető megkapja az őt megillető büntetést. Mindezt egy Instagram-kommentre reagálva tette.

A hétvégén felfedte erőszaktörténetét Abigail Breslin. A most 21 éves színésznő, akit a legtöbben A család kicsi kincse és a Mindenképpen talán című vígjátékokból ismernek (de azóta tini-, illetve felnőtt színészként is bizonyított például az Augusztus Oklahomában című drámában)

..., most az Instagram-oldalán számol be arról, hogy miért nem tett bejelentést:

„Re: csak a bejelentett nemi erőszak számít (egy komment a legutóbbi Instagram-posztomnál)

Én nem jelentettem be, amikor megerőszakoltak. Számos okom volt rá, hogy ne tegyek feljelentést.

Először is sokkos állapotban voltam és állandó tagadásban éltem. Nem voltam hajlandó 'áldozatként' látni magam, ezért elnyomtam magamban az egészet és úgy csináltam, mintha meg sem történt volna.

Másodszor: kapcsolatban éltem az elkövetővel, és féltem, hogy senki nem fog hinni nekem. Attól is féltem, hogy ha a feljelentésből nem lesz semmi, megtudja és még jobban bántani fog.

Másodszor: kapcsolatban éltem az elkövetővel, és féltem, hogy senki nem fog hinni nekem. Attól is féltem, hogy ha a feljelentésből nem lesz semmi, megtudja és még jobban bántani fog.

Harmadszor: tudtam, milyen fájdalmat okoznék a családomnak és a barátaimnak, ha megtudják, és nem akartam, hogy keresztülmenjenek ezen.

Másfél évvel ezelőtt PTSD-vel [poszttraumatikus stressz-szindrómával] diagnosztizáltak. Azóta sokat javult az állapotom, de most már nem teszek úgy, mintha nem kéne küzdenem ezzel. Még mindig bevillannak az emlékek, rémálmaim vannak, nagyot ugrom, valahányszor valaki váratlanul hozzám ér, akkor is, ha a legjobb barátom érinti meg a vállam.

Aki azt mondja, hogy csak a bejelentett erőszakos esetek számítanak, ezzel azt állítja, hogy azok az áldozatok, akik nem tesznek feljelentést, nem számítanak.

Ez nem fair, nem igaz és nem segít. Olyan, mint ha annak, akinek behúztak egyet, és ettől monokli keletkezett a szemén, azt mondanánk, hogy nincs is monoklija, mert nem nem tett feljelentést.

A bejelentett nemi erőszakos esetek számítanak. A be nem jelentettek is számítanak. Ennyi.”

Forrás: Getty Images

Abigail egy infografikát is közzétett egy másik Instagram-posztban arról, hogy 1000 nemi erőszak-elkövetőből 994 szabadlábon marad, csak 6 kerül börtönbe:

Ezek persze amerikai adatok; Magyarországon egyes statisztikák szerint a nemi erőszakos eseteknek mindössze 10%-át követi egyáltalán feljelentés. Magyarországon a nők 20%-a esik nemi erőszak áldozatául élete során, és az elkövető 70%-ban családtag vagy ismerős.