Ceremóniamester: az álomesküvők karmestere - interjú Hunyi Péterrel

Borítókép: Ceremóniamester: az álomesküvők karmestere - interjú Hunyi Péterrel
Az esküvőkön sem megy minden magától, ezért jó ha, van egy "karmester", aki vezényel!

Az eredeti cikk a joy.hu-n jelent meg.

Fejben már össze is raktátok az esküvőt, megvan a vendégek listája, temérdek elképzelésetek van, és legszívesebben azonnal bele is csapnátok a nagy napba. De ekkor eszetekbe jut: mégis honnan tudják majd a vendégek, hogy mikor mi következik, és vajon hány felé kell majd szakadnotok, amikor csak egymásra akartok figyelni? A válasz az, hogy felfogadtok egy profi ceremóniamestert. Hunyi Péterrel, a Ceremóniamester Szövetség oszlopos tagjával, a tavalyi Hungarian Wedding Award „Együttműködés díját” elnyerő ceremóniamesterrel beszélgettünk ennek menetéről, és még sok hasznos esküvői tudnivalóról.

Ki is az a ceremóniamester, és miért van rá szükség egy esküvőn?

Az esküvői ceremóniamester mondhatni a modern esküvők karmestere. A pár első számú bizalmasa és támogatója a felkészülés során és az esküvő napján is. Az esküvő előkészítése és lebonyolítása során tanácsadóként és vezetőként dolgozik együtt a párral: a forgatókönyv elkészítésében támpontokat ad, hogy tartalmas, de ne túlszervezett legyen a nap. Az esketési szertartásokkal, a hagyományokkal, a protokollal kapcsolatban megfelelő információval látja el őket, hogy szabadon dönthessenek, mely elemeket, hogyan szeretnék alkalmazni

Miben más a szerepe, mint a régről már jól ismert vőfélynek?

A szerepe a két karakternek tulajdonképpen megegyezik. Az 1600-as években kialakult Kárpát-medencei vőfélyhagyomány nagyon hasonlóan írja le a vőfély feladatait. Az eszközkészlet és a kommunikációs technika jelenti a nagy különbséget.

Mik a feladatai, mit lehet rábízni?

Az első ismerkedős beszélgetéstől, az utolsó, forgatókönyvet záró beszélgetésig a ceremóniamester arra törekszik, hogy a párok saját esküvőjükről tett elképzelése egy jó ritmusú, logikusan felépített eseménysorrá álljon össze. Olyan kérdéseket tesz fel, amelyek nem feltétlenül jutnak a pár eszébe, hiszen nincsen rutinjuk. Az esküvő napján pedig "projekt-gazdaként" viselkedik, a pár nevében és kockázatára irányítja a kollégák munkáját, valamint a vendégek szórakoztatását. Az igazi varázslat az, ha ezt az irányítást soha senki nem veszi észre.

Forrás: getty

Hogyan érdemes ceremóniamestert választanunk?

Az első beszélgetés során három fontos információból csak egyet tudhatsz meg, ez pedig a szimpátia. Minden esküvői szolgáltatónál a belépő szint, hogy a szakmai tudása a maximumon van, hogy jól tudja elvégezni a rábízott feladatot. Ez azonban nem derül ki, amíg nem vagytok az esküvő végén. A következő szint a rutin, amit legfeljebb sejteni tud a pár az első beszélgetéseken, abból, hogy hogyan reagál egy-egy kérdésre, nehezen megoldható helyzetre a ceremóniamester. A harmadik szint a személyiség, ami viszont egyből kirajzolódik előttetek, és így jó szűrő lehet. Bízzatok az ösztöneitekben! Ha az első beszélgetésen úgy érzitek, hogy akár barátok is lehetnétek a ceremóniamesterrel, akkor nagy eséllyel a barátaitokkal és a családotokkal is ki fog jönni, tehát jó helyen jártok.

Nálad hogy zajlik egy esküvőre való felkészülés, és mennyi idővel korábban érdemes elkezdeni?

A felkészülés egy-egy esküvőre az első, ismerkedő beszélgetéssel indul. Ekkor már a pár életéről, hátteréről, családi viszonyairól, baráti társaságáról, ízléséről beszélgetünk. Érezzük, hogy közel járnak-e a nézeteink, hogyan lehet a sok apró darabból felépíteni egy jó ritmusú esküvőt. Ezt a sok-sok információt jegyzetelni is szoktuk, így ha végül együttműködünk, akkor nem kell elölről kezdeni az ismerkedést. Ha van rá idő és nyitottság, akkor az előzetes forgatókönyv is elkészülhet (sok-sok nyitott kérdéssel) ezen a beszélgetésen. Van olyan pár, akik egy évvel az esküvő előtt keresnek meg, és olyan is, aki egy hónappal előtte. Véleményem szerint majdnem mindegy, hiszen a végeredmény mindkét esetben lehet tökéletes.

Forrás: getty

Hogyan találtad ki, hogy ezzel szeretnél foglalkozni? Hogy indult ez az egész, mióta csinálod?

Egy alkalommal elkísértem egy barátomat sofőrként egy esküvőre, ahol ő ceremóniamesterként dolgozott. Azonnal magával ragadott az az élmény, ahogy láttam, hogy a forgatókönyvből miként lesz a háttérben zajló egyeztetések és nagyon komoly felkészültség mentén élvezetes esküvő. Azt látni, hogy valaki milyen módon tudja láthatatlanul irányítani az eseményeket, igazán lenyűgözött. Már négy éve kísértem a Ceremóniamester Szövetség tagjait esküvőkre, az árnyékból figyelve, ahogyan a szertartást készítik elő, vagy az egyre ittasabb barátokat kezelik bravúrosan, mire eljutottam oda, hogy meg mertem kérdezni, felvehetném-e én is a szmoking egyenruhát. A kérdésemet a Szövetség kötelező egy évados képzése követte, amely keretében 30 esküvőn kellett hospitálnom, majd a vizsgaesküvő után belebújhattam a Ceremóniamester Szövetség egyenruhájába, a fekete angol szmokingba.

Forrás: getty

Melyik a kedvenc részed az esküvőkön?

Az esküvőn van egy titkos pillanat, amit az esetek többségében csak mi, ceremóniamesterek láthatunk. A szertartás előtt járunk, a vendégek már bent ülnek, a zene szól, az eskető türelmetlenül áll egyik lábáról a másikra. A bevonuláshoz beálltunk, elől a vőlegény az anyukájával, akinek az a dolga, hogy a fia ne forduljon hátra, mert csak az esketés első percében láthatja meg az arát. A bevonuló zene elindul, a menyasszony apukájába karolva izgatottan várja, hogy indulhasson, amikor a sor elején a vőlegény nem bírja tovább, és rémült tekintettel hátrasandít, egyenesen a leendő feleségére. A két pillantás hosszan gabalyodik össze, az idő megáll, a tömeg neszelése sem hallatszik. És ekkor szinte hallani lehet, ahogy a vőlegény gondolata a tekintetén keresztül átsiklik az ara felé: "úristen, mit csinálunk?" Mire a lány szeméből meleg, biztonságot sugárzó pillantás a válasz: "Minden jó lesz, menj, jövök mögötted." És ekkor a pillanat-buborék kipukkan, nagy robajjal engedve be a bevonuló zene harsogását, ismét megmozdul a világ, és a menetoszlop elindul a nagy kérdések felé.

Nagyságrendileg hány esküvő pörög le egy nyár alatt? Ezeken kívül mikor szeretnek még megesküdni a párok?

Az esküvők június-július-augusztusban hétvégenként, immár pénteki napokon is mennek, így a Ceremóniamester Szövetségben kb. 200-210 alkalmon veszünk részt összesen heten. A nyári esküvők mellett a tavasziak és ősziek is nagyon kedveltek, talán épp azért, mert a rekkenő hőség helyett ilyenkor sokkal elviselhetőbb az a 12-16 óra, amit együtt eltöltünk. A téli esküvők is egyre divatosabbak, igaz sajnos csak elvétve találkozunk havas esküvővel az időjárás miatt.

Forrás: getty

Nem titok, hogy 2016-ban neked ítélték a Hungarian Wedding Award „Együttműködés díját” ceremóniamester kategóriában. Mit jelent számodra ez az elismerés?

Visszajelzést, hogy a hétköznapi küzdelmeknek van értelme. Hogy van helye a folyamatos önfejlesztésnek, hogy van igény az egymásra figyelésre. Mert egy esküvőt nem tud egy szál ceremóniamester egyedül megcsinálni. Ahhoz kell az a csapat, akikkel együttműködünk az adott eseményen. Ebből a szempontból nagyon izgalmas az esküvők világa: minden egyes alkalomra más-más csapat áll össze. Akár ismerik egymást, akár nem, az a néhány szakember arra a napra a legkiválóbb kollegiális kapcsolatba kell kerüljön, hogy együtt sikerre vihesse valakiknek az álmát.

Mik a leggyakoribb bakik egy esküvőn? És hogyan lehet őket megelőzni?

A leggyakoribb baki az arányérzék és a humorérzék elvesztése. Meg kell tanulni elengedni bizonyos dolgokat és tudni kell nevetni az akadályokon.

Forrás: getty

Nemrég volt a saját esküvőd. Őszintén: egyszer sem gondoltad azt közben, hogy „hú már megint a munka!”?

Igen kényes kérdés, de szerencsére az egyik kollégám a nyakába vette ezt az embert próbáló feladatot! Ugyanakkor küzdöttem magammal, hogy ne a „munkahelyemen” érezzem magamat. A gondos előkészületeknek és rengeteg baráti segítségnek köszönhetően, én is boldogan adhattam át magamat az események forgatagának. A szó legszorosabb értelmében is egy álomszép esküvőnk volt, és amellett, hogy mérföldkővé vált ez a nap az életemben, még egy nagy adag tapasztalatot is zsebre tehettem. Egészen más perspektíva így látni, és jelen lenni!

Ennyi esküvő után nem lehet megunni, amit csinálsz? Hogyan találsz még benne élvezetet?

Be kell vallanom, néha nehéz otthagyni a családot hétvégenként, hogy egy „idegen” család ünnepét segítsem. Ez valóban nagy áldozat néhány év után is. Azonban az a hatalom, amivel a tudásunk és a párok akarata felruház minket, olyan erő, ami miatt lendülettel indulunk el újra és újra. Mások örömét előidézni, segíteni, védeni - ettől egy kicsit szuperhősnek érezzük magunkat. És egy szuperhős, az mindig szuperhős marad, még ha éppen nem hordja az egyenruháját, akkor is.

Ha további kérdésed lenne Hunyi Péter ceremóniamesterhez, itt és itt találod az elérhetőségét.