Egy pohárral belefér a kamaszok szerint: meglepő eredmények születtek egy magyar közlekedésbiztonsági kutatásban

Borítókép: Egy pohárral belefér a kamaszok szerint: meglepő eredmények születtek egy magyar közlekedésbiztonsági kutatásban Forrás: gettyimages
Nem túl biztató eredmények születtek egy magyar fiatalok körében végzett kutatásban.

Közel 5000 magyar kamasz megkérdezésével végzett országos reprezentatív kutatást tavaly a Mercedes-Benz Hungária Kft., az ORFK és a Közlekedéstudományi Intézet. A felmérést a 12-18 év közötti fiatalok közlekedési ismereteinek feltérképezése végett indították, és bizony meglepő, néhol pedig elszomorító eredményeket kaptak. A hét folyamán tartott sajtótájékoztatón avattak be bennünket a statisztikákba, amelyek közül most a legfontosabbakra szeretnénk felhívni a figyelmeteket.

A megkérdezett fiatalok közel fele gondolja úgy, hogy egy sör után vezetni biztonságos.

A kutatásban nem csak az alkoholfogyasztással, és a biztonsági öv használatával kapcsolatos kérdések kaptak helyet, hanem igyekeztek felmérni a kamaszok KRESZ tudását is, mely az előbbieknél jóval biztatóbb eredményt hozott.

Az elsőbbségadási kötelezettség megadásával foglalkozó kérdésekre átlagosan a válaszadók közel 60 százaléka tudta a helyes választ, a jogosítvánnyal rendelkezők körében ez az arány pedig 80-90 százalék közötti volt.

Az eredmények ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy nagyonis időszerű lenne a közlekedésre való felkészítés alap- és középfokú oktatásba történő integrálása, méginkább biztosítva ezzel a gyermekek biztonságos közlekedését, mind a gyalogos, mind pedig a járművel történő közlekedés esetében.

Forrás: media.daimler.hu
Győrfi Pál ismertette a kutatás eredményeit.
Győrfi Pál, az Országos Mentő Szolgálat szóvivője, valamint a Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági nagykövete a következőkre hívta fel a figyelmet:

A Mercedes-Benz egyébként eddig is jelentős erőforrásokat fordított a közlekedési ismeretekkel kapcsolatos edukációra: a vállalat hazai képviselete évek óta saját, MobileKids programjával igyekszik felkészíteni a legkisebbeket, a 4-12 év közötti gyermekeket a közlekedésre, míg vezetéstechnikai tréningjei a jogosítvánnyal rendelkezőknek szólnak.

(Forrás: Mercedes-Benz Hungária Kft., 2017.)