Egy diéta, ami életet menthet - ne csak a fogyás miatt próbáld ki!

Borítókép: Egy diéta, ami életet menthet - ne csak a fogyás miatt próbáld ki!
Az étrendedre nem csak akkor lenne érdemes odafigyelned, ha fogyni akarsz!

Te tudod, melyek a legsúlyosabb betegségek, amik nőként értinthetnek bennünket? A rák is ott van az élen, ám lehet, hogy meglepődsz azon, hogy a szívbetegségek számítanak az elsődleges haláloknak, és több nő hal meg ennek következtében, mint az összes rákbetegségben együttvéve.

A jó hír azonban az, hogy a szívbetegségek megelőzhetőek, vallja Holly Andersen kardiológus. És hogy hogyan teheted ezt a leghatékonyabban? Hagyd abba a dohányzást, iktasd be az életedbe a rendszeres mozgást, és egyél olyan ételeket, amik jót tesznek a szívnek és az érrendszernek. A helyes táplálkozás ugyanis csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és a cukorbetegség kockázatát - ezek azok, amik a szívbetegség kialakulásáért felelősek.

Egyél több...

  • Olajos halat: a lazac, a hering és a pisztráng Omega 3-ban nagyon gazdagok, hetente legalább kétszer érdemes lenne őket beiktatni az étrendedbe!
  • Magvat: egy 2010-es tanulmány bebizonyította, hogy napi egy kis marék dió, mandula, mogyoró, pekándió, makadámiadió vagy pisztácia látványosan csökkenti a koleszterinszintet.
  • Hüvelyes zöldséget: ha napi egyszer eszel babot, borsót, lencsét vagy csicseriborsót, ez lejjebb viszi a koleszterinszintet. Fogyaszthatod ezeket főzelékként, de salátákba is kiválóak!
  • Paradicsomot: ez a finomság sok likopint tartalmaz, ami csökkenti a testben a gyulladásokat, és a stroke kialakulásának kockázatát is. Napi ötször kellene valamilyen friss zöldséget enned, aminek egy jelentős része legyen paradicsom.
  • Zabot: kutatók szerint a zabban van egy különleges vegyület, ami antioxidánsban és gyulladáscsökkentő anyagokban gazdag, ezért is érdemes fogyasztanod!

Fogyassz minél kevesebb...

  • Feldolgozott élelmiszert, és lehetőleg tartsd távol magad a kenyértől, a péksüteményektől és a többi, magas cukor és liszttartalmú szénhidráttól.
  • Vörös húst: a tudósok szerint ugyanis azok, akik egy héten legalább háromszor esznek marhát, sertést vagy bárányt, sokkal inkább ki vannak téve a különféle szívbetegségeknek. Heti egy alkalommal vörös húst enni bőven elég!
  • Tojássárgáját: erről megoszlanak a vélemények, a tojás koleszterintszintje ugyanis gyakran téma a kutatók között. Itt is a mértéktartás a lényeg, ha nem is minden nap, de hetente párszor azért nyugodtan eheted a tojást!
  • Sót: ha magas vérnyomással küzdesz, a sófogyasztás csökkentése különösen fontos lenne. Először talán ízetlennek érzed majd az ételeket, de hamar megszokod, ha kicsit kevesebb sóval főzöl!
Figyelj a jelekre!