Indul az Éva magazin és Ooops! receptverseny!

Borítókép: Indul az Éva magazin és Ooops! receptverseny!
Ki lesz a legjobb? Indul az Éva magazin és Ooops! receptverseny! Legyetek Ti a legjobbak!

Szeret főzni az egész család? Kedvencetek a magyaros konyha – akár újragondolva, egészségesebben? Akkor induljatok az Éva magazin és az Ooops! közös családi versenyén!

Íme a recept hozzá:
1. Végy egy kedvenc családi receptet!
2. Készítsétek el együtt, és mielőtt az ételt befalnátok, fotózzátok le magatokat vele!
3. Fogyasszátok el közösen a végeredményt. Jó étvágyat kívánunk!
4. Még nincs vége: töltsd fel a receptet és a fotót a ezen cikk alján 2017. 04. 12. és 05. 08. között!

Az 5 legtöbb szavazatot elérő család izgalmas főzőversenyen vehet részt. A szavazók között ajándékcsomagokat sorsolunk ki! A főzőverseny a Chefparade főzőiskolában kerül megrendezésre ismert séf, Fördős Zé vezetésével.

A nyereményjáték lezárult!
Íme az 5 nyertes:

Votisky András

Citromos csicseriborsó krémleves

Hozzávalók:
- 1 üveg csicseriborsó
- 1,5 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- himalája só, bors
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- 1 kiskanál pirospaprika
- 2 evőkanál olívaolaj, vagy kókuszzsír

Elkészítés: A zsiradékon megpirítjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a csicseriborsót is. Felöntjük egy liter vízzel, és hozzáadjuk a fűszereket. Felforraljuk, körülbelül tíz percig főzzük, aztán leturmixoljuk. Tálaláskor rácsavarjuk a citromot, és megszórjuk petrezselyemmel.

Zöldségropogós:

Hozzávalók:
- fél csésze lilakáposzta lereszelve
- fél csésze sárgarépa lereszelve
- 1 csésze cirokliszt
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 kiskanál Himalája só
- 1 kiskanál füstölt paprika
- csipetnyi bors
- egy marék szezámmag

Elkészítés: Összekeverjük az összetevőket és annyi vizet adunk hozzá apránként, hogy nem ragadós fasírtokat tudjunk formázni belőle. Forró palacsintasütőben, olaj nélkül süssük ki.

Kovács Szilvia

89. éves dédi és a 11. éves dédunoka közös, régi, családi, kelt almás kalácsa

Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- 15 dkg zsír / vagy vaj 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor kevés só tej - igény szerint

Töltelék:
- 1 kg alma cukor
- őrölt fahéj

Töltelék alá:
- zsemlemorzsa

Kenéshez:
- 1 tojás

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk egy kávéskanálnyi cukorral megédesített, langyos tejben. A sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, és annyi tejet, hogy lágyabb kalácstésztát kapjunk. Letakarva megkelesztjük, majd lisztezett felületen közepes méretű tepsinek megfelelő (kb. 37x22) lapot nyújtunk ki belőle. Morzsával megszórjuk, és az ízesített, megpárolt almát rátesszük. Villával megszurkáljuk a tepsi aljáig, és előmelegített, közepes hőfokú, kb. 180 C°- os sütőben sütjük 35-40 perc alatt. A maradék tésztából pedig fonott kalácsot készítünk!

Horváth Rita

Szidor család kedvence

Hozzávalók:
- csirkemell
- baconszalonna
- füstölt sonka
- kolbász
- lilahagyma, újhagyma, vöröshagyma
- TV- paprika
- paradicsom
- petrezselyemzöld
- só, őrölt bors, piros paprika
- olaj,
- túró
- tojás
- búzadara
- tejföl
- kifli
- tej
- cukor
- vaníliás cukor
- citromhéj
- vanília puding
- mák
- áfonya lekvár

Elkészítés: Csirkemellet kifilézzük, kinyitjuk, megtöltjük: kolbász, füstölt sonka, TV-paprika, újhagyma. Sózzuk, borsozzuk, baconba tekerjük, elősütjük. Kivesszük, zsírjában pörköltalapot készítünk, ebben készre pároljuk. Kivesszük, szaftját tejfölös habarással sűrítjük. Leszűrjük, a töltött húst felszeleteljük, a mártással beborítjuk.

Köret: A túrót áttörjük. Tojást, búzadarát, sót adunk hozzá, ebből masszát készítünk. Keveset a tenyerünkbe veszünk, megtöltjük: apróra vágott lilahagyma, bacon, petrezselyem. Gombócot formázunk belőle, kifőzzük. A hús mellé téve tálaljuk.

Desszert: Kiflit karikára vágjuk, vaníliás tejjel leforrázzuk és mákot keverünk hozzá. Vanília pudingot készítünk, üvegpohárba téve rétegezük: mákosguba, vaníliapuding és áfonya lekvár. Hidegen tálaljuk.

Szöllősi-Kohári Anett

Fűszeres csirkecomb, zöldséges bulgurral és sülthagymával

A csirkecombokat megtisztítás után bepácoljuk. (Pác: só, bors, fokhagyma, mustár, méz, rozmaring). Legalább egy órát állni hagyjuk, de akkor a legfinomabb, ha a sütés előtti nap megcsináljuk.

Tepsibe tesszük, lefedjük alufóliával, 180 fokon addig sütjük, amíg félig megpuhul. Ezután levesszük a fóliát, és ropogósra sütjük.

Eközben elkészítjük a zöldséges bulgurt. 1 bögre bulgurt, dupla mennyiségű vízzel felteszünk főni, sóval és ételízesítővel ízesítjük ízlés szerint. Amikor elfőtt a víz, lekapcsoljuk és lefedve hagyjuk pihenni. A cukkinit megmossuk, karikára vágjuk, sózzuk mindkét oldalát. 1 evőkanálnyi olajon a karikákat megsütjük. A karikákat negyedeljük, majd borsóval és kukoricával a bulgurhoz keverjük.

Két fej vöröshagymát megtisztítunk és karikára vágunk, megsózzuk, cikkekre szedjük, megforgatjuk lisztben és olajban megsütjük.

A ropogósra sült csirkét a zöldséges bulgurral és a sült hagymakarikákkal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Mukli Zsófia

Édesburgonya gnocchi paradicsomszósszal

Hozzávalók:
- egy közepes édesburgonya
- kb. 140 g zabliszt
- só
- bors
- szárított bazsalikom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 2-3 darab friss paradicsom
- padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- tálaláshoz oregánó, sajt

Elkészítés: Az édesburgonyát félbevágom, sütőben 180 fokon puhára sütöm, majd kikaparom a héjából. A burgonyát összetöröm, liszttel összedolgozom, sózom, majd kis rudakat nyújtok és tetszés szerinti apró gombóckákat formázok belőle, majd egy villa hátoldalával kissé ellapítom. Ezek után egy villával mintát vájok a gombóckák tetejébe, mert itt jobban meg is marad majd a szósz.

A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzöm. A mártáshoz a hagymát apróra vágom és egy kevés olajon megfuttatom, majd hozzáadom az áttört fokhagymát. Ezután csak alacsony fokozaton, kb. fél percig hagyom, utána felöntöm a hámozott paradicsommal. Felkockázom a friss paradicsomot és a padlizsánt, majd ezt is hozzáadom. Sózom, borsozom, majd rakok bele bazsalikomot, oregánót. Összefőzöm, végül hozzákeverem a gnocchit. Tálaláskor frissen reszelt sajtot teszek rá és még egy kis oregánót.

Gratulálunk a nyerteseknek!