Ezt ne csináld többet: biztos, hogy te is rosszul készíted el a zöldségeket!

Borítókép: Ezt ne csináld többet: biztos, hogy te is rosszul készíted el a zöldségeket!
Sok zöldséget, gyümölcsöt eszel? Akkor lehet, hogy te is rosszul állsz neki a finomságok elkészítésének!

Biztos nem egyszer hallottad már, hogy a zöldségeknek és a gyümölcsöknek a héjában van a vitamintartalom nagy része. Ne gondold, hogy ez csak egy városi legenda: ez tényleg így is van, sőt, ezerszer jobban jársz, ha pucolás nélkül főzöl, a héjak pedig nem a kukában végzik!

Az ismert táplálkozási szakember és dietetikus Mary Jane Detroyer szerint nagy hiba leszedni a zöldségek héját: a krumplinak, az uborkának, a répának ugyanis a külső részében van a vitaminok egy nagyon jelentős része. Az uborka sötétzöld héja tele van antioxidánsokkal és K-vitaminnal, a burgonyáéban pedig nagyon sok vas, kalcium, magnézium, B6 és C-vitamin található. A szakértő szerint az egyszerű krumplipüréhez is simán hozzá lehetne keverni a krumpli héját: azt is meg lehet főzni, majd összetörni és hozzáadni a püréhez.

A dietetikus szerint azért sem kellene a héjuktól megfosztva enni a zöldségeket, mert itt található a legtöbb antioxidáns. Sőt, a paprika héjában pedig gyulladáscsökkentő és máj-regeneráló anyagok is vannak.

Sokan persze tartanak attól, hogy a zöldségek héja nemcsak piszkos, de mindenféle baktériumok találhatóak rajtuk, ám ezt ki lehet küszöbölni! Sokan mosószeres szivaccsal állnak neki lemosni a zöldségek héját, a dietetikus szerint erre semmi szükség, elég csak nagyon alaposan, tiszta vízben átmosni az ételeket. Ha azonban valaki még így is tart a kemikáliáktól, annak érdemes bio zöldséget vásárolnia.

Na, sikerült meggyőznünk arról, hogy mostantól kicsit másként láss neki a főzésnek?

A cikk eredetileg a joy.hu-n jelent meg.