A feminizmus a mindennapi apróságoknál kezdődik – írja nyílt levelében a Daeneryst játszó színésznő

Borítókép: A feminizmus a mindennapi apróságoknál kezdődik – írja nyílt levelében a Daeneryst játszó színésznő Forrás: Getty Images
Emilia Clarke a nőnap alkalmából írt nyílt levelet, amelyből kiderül, hogy forradalmi hőstettek nélkül is sokat el lehet érni a nők érvényesülése terén.

Emilia Clake a Trónok harca egyik főszereplőjeként vált világhírűvé; karakterét, Daenerys Targaryent sokan feminista kulturális ikonként emlegetik. Most egy nyílt levelében, amely a brit Huffington Post site-on jelent meg, részletesen ír arról, hogyan lett feminista és mit jelent ez számára a hétköznapokban. Ilyeneket ír például:

„Olyan családban nőttem fel, ahol ténykérdés volt, hogy semmiben sem vagyok más helyzetben, mint az öcsém. Anyukám is ugyanúgy dolgozott, ugyanúgy eltartotta a családot, mint az apukám, a háztartást közösen vezették, ezért természetesnek számított nálunk, hogy egy nő bármit megtehet és meg is kell tennie, amit egy férfi.

Amikor tehát felnőttem, határozott hangom lett, ez azonban nem volt általánosan jellemző a generációmban. Csak sokkal később ismertem fel, milyen szerencsés vagyok, hogy ilyen útravalót kaptam otthonról.”

„Olyan területen dolgozom, ahol lehetőségem van kiállni a nők jogaiért, és kis szerencsével meg is hallgatnak. A szerepek, amelyeket eljátszottam, megmutatták nekem, milyen, amikor egy nő felemeli a szavát, miközben nem egyenlő esélyekkel száll ringbe és sokan gyűlölik; milyen, amikor feministaként teszi ezt.”

Ha látták a Trónok harcát – nos, vannak benne meztelen jeleneteim. Számtalan módon akartak már tőlem emberek magyarázatok erre. És számtalan oka van annak, hogy nem érzem szükségét a magyarázkodásnak.

„Hiszek abban, hogy minden nap adott a lehetőség, hogy kiálljunk magunkért nőként. Hiszek abban, hogy a gyűlöletet fel tudjuk váltani igazságossággal, nyitottsággal és kedvességgel. (...)

Kezdjük a kedvességgel.

Kedvesség. Tudom, nem túl menő szó. De nagyon is menő, amit kivált. Az eredmények azonnal láthatók, érezhetők, mert valódiak. Ha kedves vagy valakihez, az addig elviselhető napod egy szempillantás alatt élvezhetővé változik. Kedvesnek lenni azt jelenti, hogy megmutatjuk valakinek: látjuk és halljuk őt, és ez igenis számít. Mi több, szexi.”

Képzeljétek el, csak egy pillanatra, mi történne, ha mindannyian törekednénk rá, hogy kedvesebbek legyünk, nap mint nap, őszintén – nem lenne hihetetlen érzés?

„A mostani nőnap alkalmából nem valami egetrengető gondolatot vetek fel, azt meghagyom a vezetőinknek és a politikusoknak; inkább azt ajánlom, hogy mindannyian élesszük újra magunkban a kedvesség-génünket, hozzuk mozgásba és osszuk meg egymással, nővéreinkkel és fivéreinkkel.”