Ha elmondhatta volna... Ezzel a megrendítő köszönőbeszéddel készült az Oscarra a Holdfény rendezője

Borítókép: Ha elmondhatta volna... Ezzel a megrendítő köszönőbeszéddel készült az Oscarra a Holdfény rendezője Forrás: Getty Images
A díjátadó színpadán kialakult káoszban ez a beszéd nem hangozhatott el.

A vasárnap esti Oscar-díjátadó utolsó 10 perce a már jól ismert #envelopegate-ről szólt: véletlenül kicserélődtek a borítékok és a legjobb film kihirdetésekor Faye Dunaway és Warren Beatty a Kaliforniai álom című filmet hirdették ki a valódi győztes, a Holdfény helyett.

A film rendezői és producerei a színpadon kialakult káosz közepén néhány sietős szóval köszönték meg a díjat, de az eredeti tervek szerint egész más beszédet mondott volna a forgatókönyvíró–rendező, Barry Jenkins. Most közzétették a beszédet a Twitteren; íme:

„Tarell [Tarell Alvin McCraney az eredeti könyv szerzője, amelyből a film készült] és én, mi ketten vagyunk Chiron. Mi vagyunk az a fiú. Amikor megnézitek a Holdfényt, nem gondolnátok, hogy egy fiúról, aki úgy és ott nőtt fel, ahogy és ahol mi, olyan műalkotás születik, amely Oscar-díjas lesz.

Forrás: Getty Images
Tarell Alvin McCraney író és Barry Jenkins rendező
Sokszor elmondtam már, amit most be kell ismernem: én sem gondoltam volna ezt, így hát korlátokat szabtam magamnak, megtagadtam magamtól ezt az álmot. Nem tőletek vagy bárki mástól – magamtól.

Így aztán bárki nézi is ezt, bárki is látja meg saját magát bennünk: legyen ez egy szimbólum, egy tükörkép, amely elvezet minket odáig, hogy szeressétek magatokat. Mert egy ilyen döntés meghozhatja a változást a puszta ábrándozás és aközött, hogy az Akadémia különös kegye folytán rájöhetsz, hogy korábban nem engedted meg magadnak ezeket az álmokat.