A tudósok szerint ez a 4 személyiségtípus dolgozik minden munkahelyen - Te melyik vagy?

Borítókép: A tudósok szerint ez a 4 személyiségtípus dolgozik minden munkahelyen - Te melyik vagy? Forrás: Getty Images
Izgalmas kutatás hasznos eredményekkel.

A Rutgers Egyetemen végzett kutatásban 190 ezer ember vett részt, és az adatok alapján megállapítottak négy fő típust, közülük kerülnek ki a dolgozók. Az emberek tartozhatnak az életük különböző pontján különböző típusba, de egyszerre általában csak egy vagy kettő leírása illik rájuk. Számold össze a tulajdonságokat, hogy megtudd, te melyik vagy és olvasd el a tanácsokat alatta!

Úttörő: barátságos, spontán, kockázatkedvelő, alkalmazkodó, hosszútávban gondolkozik, leleményes

Ez a típus a vezetők között a leggyakoribb. Az úttörő szeret új ötleteket kipróbálni és kockáztatni, nem szeret a részleteknél leragadni. Találékony és mer nagyot álmodni. Az a hátránya, hogy elbizakodott és impulzív, ezért fontos, hogy mások nézőpontját is meghallgassa.

Pilóta: kvantitatív beállítottságú, logikus, képes összpontosítani, dúl benne a versenyszellem, kísérletező, mélységesen kíváncsi

A pilóta a döntéshozó, szereti látni az eredményeket és nagyra értékeli az adatokat. Hajlamos türelmetlenségre, ezért néha anélkül vág bele az ötletek megvalósításába, hogy végiggondolná, hogyan fogja kivitelezni őket. A pilótának emlékeztetnie kell magát, hogy semmibe ne ugorjon bele megfelelő átgondolás nélkül.

Integrátor: diplomatikus, empatikus, hagyománytisztelő, kapcsolat-orientált, belső eredendően motivált, konfliktuskerülő

Az integrátor a "nép embere". Hisz abban, hogy a morális alapok fontosak a munkahelyen is, szeret beszélgetésbe elegyedni ahelyett, hogy rögtön a tárgyra térne. Nem szereti a vitát, mert az megzavarja a békét és közvetítőként jár el, amikor a kollégái vitatkoznak. Nem akar hullámot kavarni, ezért a pilóta és az úttörő sokszor főnökösködik felette, de nem szabad hagynia, hogy mások háttérbe szorítsák, mert a kapcsolatteremtő és -kezelő képessége rendívül értékes.

Gondviselő: módszeres, óvatos, részlet-orientált, praktikus, jó szervező, lojális

A gondviselő maximalista, talán ezért is vele a legstresszesebb együtt dolgozni. Tudni akarja, pontosan hogyan kell csinálni mindent, mielőtt kipróbálja, és addig nem is szólal meg, amíg nem tudja, pontosan mit akar mondani. Emiatt kimaradhat a megbeszélésekből, ezért emlékeztetnie kell magát arra, hogy a véleményét érdemes hallatnia, akkor is, ha nem gondolt még végig minden részletet. A gondviselőnek arra is figyelnie kell, hogy esélyt adjon magának más lehetőségek elképzelésére, mielőtt elvetné őket logikus indokok miatt.

Bármelyik típus legyél is, azt javasolják a kutatók: próbálj olyan emberekkel dolgozni, akik pont ellentétes csoportba tartoznak, hogy kiegyenlítődjön a csapat Ez azt jelenti, hogy a pilótáknak integrátorokkal kéne együtt dolgozniuk, az úttörőknek pedig gondviselőkkel. Ezek persze pontosan azok a párok, akik általában nehéznek találják, hogy együtt dolgozzanak. A lehető legjobb munka végzéséhez szükség lehet a különbözőségek átértékelésére és annak elfogadására, hogy a te személyes megközelítésed nem mindig a legjobb megközelítés.