Életem könyvei: Boggie életének 4 meghatározó olvasmánya

Életem könyvei: Boggie életének 4 meghatározó olvasmánya

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Az a fajta olvasó vagyok, aki teljesen lelki szempontból közelíti meg a szereplőket. Próbálom megérteni a motivációjukat, és mindig nagyon megértő vagyok velük.”

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

Néha persze bosszantanak is a könyvek hősei, de alapvetően külső barátként megyek velük végig az útjukon. Még a gonosz karakterekkel is, akiknek sokszor nehezen értem meg a célját, és gyakran napokig fejtörést okoz, hogy miért viselkednek úgy, ahogy, miért éreznek úgy, ahogy, és hogyan jutottak el odáig, hogy ennyire gonoszak legyenek.

Már kiskoromban is minden létező könyvet elolvastam a lakásban, és a kötelezőkkel sem tettem kivételt. Abszolút kötelezőolvasmány-párti vagyok: a maga nemében remekmű mindegyik.

Szeretek cím alapján választani, így volt három olyan érdekes olvasmányom, amelyek egymás után következtek, merő véletlenségből: Kertész Imre: Sorstalanság, Robert Merle: Mesterségem a halál, Jorge Semprun: A nagy utazás.

A Sorstalanságot el akartam olvasni, mert 2005-ben, amikor kijött a film, sokat beszéltünk róla a gimnáziumban, és kíváncsi lettem. Nagyon deprimáló, megrázó élmény volt, és ezután valami jópofát szerettem volna olvasni. Nézegettem a könyvespolcot, és megtetszett a Mesterségem a halál cím. (Merle-től olvastam már az Állati elméket, amit nagyon szerettem.) A cím alapján bűvészmutatványos-varázslós történetre számítottam – ehelyett egy hasonlóan depresszív második világháborús lágertörténettel találtam magam szemben...

Kép

Viszont kifejezetten érdekes volt a Sorstalanság után egy német katonatiszt szemszögéből belecsöppenni a náci Németországba. A Sorstalanságtól mély szomorúságot és értetlenséget éreztem a német társadalom iránt, és azon tűnődtem: hogyan tudott egy teljes nemzet követni egy ilyen őrült eszmét? A Mesterségem a halál tökéletesen megválaszolta ezt a kérdést.

Egy gazdasági világválság közepén álló ország polgárai felelősöket kerestek. Célokat, javakat, munkát akartak. És erre jött valaki, aki rábökött a „bűnösökre”, és közben agyondicsérte a kishitű, önbizalom-hiányos népet. Főhősünk egy becsületes német családapa, aki csak „jól” akarja végezni a munkáját, s azt minél nagyobb „haszonnal” és gyakorlatilag nulla lelkiismerettel, agymosottan végzi.

Miután befejeztem ezt a művet, A nagy utazáson akadt meg a tekintetem. Ismét a cím alapján választottam, és kalandregényre számítottam. Egy négynapos kalandot mesél el a főhős, útban a buchenwaldi koncentrációs tábor felé… Szóval alaposan beleválasztottam ezekbe a művekbe. Bár így legalább lehetőségem nyílt több szemszögből is végigjárni ezt a történelmi korszakot.

Gabriel García Márquez Száz év magánya nagyon friss, üde olvasmányként hatott rám, és megint csak a címével húzott be. Szerettem a keszekusza, szövevényes, már-már szappanopera-szerű családi históriákat a Buendía család közel 100 évéről. Tele mesébe illő kalandokkal, szerelemmel, szenvedéllyel, titokzatossággal.

Újszerű élmény volt, hogy sokszor felülnézeti szemszögből mesélt el egy szituációt az író. A mai napig is tisztán él bennem az a kép, amikor felülnézetből látjuk Macondo falut, és végigkövetjük a vér útját, ahogy végigfolyik rajta. A regény arra hívja fel a figyelmet, hogy szeressük egymást jobban, és figyeljünk oda jobban egymásra, mert hiába élünk társas közösségben, ha nem törődünk a másik lelki változásaival és nem beszélgetünk sokat, akkor társasan is lehetünk magányosak.

Éva magazin archív

Tovább olvasok
Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kép
Demotivációs tréning – azaz hogyan veszítheti el egy kamasz egy füst alatt a tanulást, a szüleit és az önbecsülését

Zoltán tanár, bár néha alig érti, hogyan lett azzá. A csendes külvárosi iskolában megbecsülő közegre és sok-sok gyerekre talált, akikkel próbál jobb kapcsolatot tartani, mint tették azt vele a saját tanárai. Elmesélte nekünk azt a történetet, amiben személyesen tapasztalta meg, hogyan lehet visszaélni csekélyke hatalommal is, és micsoda sorsrontást jelent a megalázás egy gyerek számára.

Kép
Napi horoszkóp október 29.: a Skorpióknak a meggyőző képességükre lesz szükségük, a Nyilasok nem szeretik a váratlan helyzeteket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, merthogy ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
A legfurcsább pszichológiai kísérletek

Kegyetlenek vagyunk, mi emberek? Tényleg az előítéleteink, a hárításaink, a megfelelni vágyásunk, az ösztöneink vezetnek bennünket? A szociálpszichológia kísérletekkel igyekezett feltérképezni, hogyan viselkedünk társas helyzetekben olyankor, ha kizökkenünk a megszokottból és valami szokatlannal szembesülünk. A vizsgálatok eredményein a mai napig olvasók milliói borzonganak vagy esnek egyik ámulatba a másikba.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem