Biztonságban a forgalmas utak fölött: egyre nagyobb trend az erdei állatoknak tervezett átkelőhíd

Borítókép: Biztonságban a forgalmas utak fölött: egyre nagyobb trend az erdei állatoknak tervezett átkelőhíd Forrás: Joel Sartore
Van, ahol több mint 80%-kal csökkent az állatgázolások száma.

Minél gyorsabban és minél jobban kiépített járművel közlekedünk a sztrádákon, annál nagyobb veszélyben vannak a vadon élő állatok, akik időnként át szeretnének kelni az utakon. Útjelző táblák persze a világon mindenütt figyelmeztetnek a veszélyre, de így is nagyon sok az így keletkező baleset, a sérülés és az anyagi kár. Pedig már jó néhány évtizede létezik egy még biztonságosabb megoldás: az állatoknak kiépített átkelőhíd, amelyet rövid idő alatt felfedeznek és használatba vesznek az érintettek. További előny, hogy a legtöbb ilyen átkelőhely fűvel és egyéb növényzettel van beültetve, ezért az őzeknek, szarvasoknak, medvéknek és más állatoknak az útját nem szakítja meg aszfalt.

Az 50-es évek óta egyre több helyen épülnek ilyen átkelők. Csak Hollandiában 66 "állathíd" és "ökodukt" létezik. De az Egyesült Államokban és Kanadában is egyre több hasonló létesítmény épült. Nézzétek meg a galériánkat:

A kanadai Banff Nemzeti Park évek óta kutatja és többek közt térfigyelő kamerákkal figyeli, hogy sikeres-e a zöldhíd-program. Ebből a videóból több érdekesség is kiderül, például hogy a hídjuk 25 éves fennállása óta több mint 80%-kal csökkent az állatgázolások száma a környéken, illetve hogy a pumák és a fekete medvék jobban kedvelik a viaduktok alatt kiépített, rejtett átkelőutakat: