8 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát

8 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát
Forrás: Andrey Atuchin/ טל שמע (Wikimedia Commons)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az evolúció témaköre rengeteg izgalmat tartogat. Cikkünkben azokat a kérdéseket járjuk körül, hogy mi is az a konvergens evolúció, és miért lehetséges, hogy többször is létrejönnek szinte ugyanolyan fajok.

Azt a jelenséget nevezzük konvergens evolúciónak, amikor egymástól független fajok ugyanazon a fejlődési (rész)folyamaton mennek keresztül. Egyszerűbben mondva: a darwini természetes kiválasztódás többször is létre tud hozni ugyanolyan élőlényeket vagy testi jellegzetességeket.

Az evolúcióban a mutáció véletlenszerű, de a kiválasztódás szinte biztosan nem. Ahhoz, hogy egy új adaptív jellegzetesség létrejöjjön, számtalan meghiúsult kísérletre is szükség van. A túlélésért folytatott harc az egyetlen döntőbírója annak, hogy melyik mutáció bizonyul hasznosnak és melyik nem.

Az élőlények számára csak véges számú hasznos mutáció lehetséges. Ezt a csoportot fizikai és biológiai korlátok, illetve a környezet gyakorolta nyomás alakítja ki. Néha megtörténik, hogy két olyan faj, amik nem állnak egymással rokoni kapcsolatban, sőt akár más korban és térben élnek, ugyanabban az ökológiai helyzetben találják magukat, vagy ugyanolyan evolúciós kihívásokkal kell megküzdeniük. Ilyenkor az evolúció a már bizonyítottan hasznos mutációk közül fog választani egyet, és így nagy eséllyel egy olyan új fajt hoz létre, ami egyszer már létezett.

A németeknek van egy remek szavuk az eltérő fajok közötti hasonló testi jellegzetességek összegzésére, ez a Bauplan. Ezt magyarul „testterv”-nek vagy „építésterv”-nek fordíthatnánk. Ez szépen megragadja a konvergens evolúció egyik kulcsfontosságú elemét: az alaktani egyezést idegen fajok között. Egyszerűbben mondva, hogy két különböző állat szinte teljesen ugyanúgy néz ki.

Íme a nyolc kedvenc példánk erre a jelenségre!

A delfin és az Ichthyosaurus

Kép
forrás: Andrey Atuchin

A modern kori delfin és a kora jura földtörténeti időszakban élő Ichthyosaurus Bauplan-ja azonos vagy legalábbis nagyon hasonló. Pedig a két élőlény teljesen eltér egymástól, az előbbi emlős, az utóbbi hüllő. Ez egy remek példa a konvergens evolúcióra, hiszen jól láthatjuk, hogy az azonos ökológiai körülmények és evolúciós kihívások olyan hasonlóságokat eredményeztek, mint az elevenszülés, a melegvérűség és az alapvető kinézet.

Kép
forrás: Getty Images

A modern kori cápák és a delfinek hasonló tulajdonságai, például az áramvonalas test és a háromszögletes hátuszony is a konvergens evolúció eredményei, azonban közöttük számos jelentős eltérés is van.

A kazuár és a Corythoraptor

Kép
forrás: Zhao Chuang

2017-ben paleontológusok egy szokatlan küllemű dinoszauruszt fedeztek fel Dél-Kínában, amely a Corythoraptor Jacobsi nevet kapta. A kései kréta időszakból származó kétlábú oviraptorid megdöbbentően hasonlít napjaink kazuárjaira, akik Ausztráliában, Queenslandben őshonosak.

Kép
forrás: Google

A testalkatuk mellett szembetűnő hasonlóság a két faj fejtetőn lévő taraja, amit sisaknak nevezünk, és ami feltehetőleg a párválasztásban játszik fontos szerepet.

A denevér és az ambopteryx

Kép
forrás: Gizmodo

A denevérek, a repülő mókusok és más kihalt pterosaurus-ok hártyás szárnyait egy speciális csont, a styliform tartja össze. Már ez is konvergens evolúciónak számít, azonban új kutatások szerint már egyes dinoszauruszok is alkalmazták ezt a technikát. A szuperhosszú ujjaikat bőrhártya fedte be, így hozva létre a szárnyakat.

Kép
forrás: Chung-Tat Cheung

Tavaly fedezték fel az Ambopteryx Longibrachium-ot, egy apró jura kori dinoszauruszt. Az Ambopteryx szárnyszerkezete megdöbbentően közel áll a modern denevérekéhez, ezzel egy újabb példát hozva a több százmillió éves távolság ellenére működő konvergens evolúcióra.

Az erszényes és a méhlepényes vakondok

Kép
forrás: Richard Lydekker

Az evolúció hihetetlenül diverz, és közben elképesztően határolt is. Minden fajnak figyelembe kell vennie alapvető fizikai és vitathatatlan biológiai korlátokat (például sosem fogunk látni olyan állatot, aminek kerekei vannak... bár ki tudja?). Ugyanakkor az evolúció gyakran azonos megjelenés felé sodor eltérő fajokat. És ez néha annyira jól sikerül, hogy a két faj teljesen ugyanúgy fog kinézni.

Kép
forrás: Didier Descouens

Ha kíváncsi vagy további négy meglepő hasonlóságra az állatvilágból, kattints a galériánkra!

Nézd meg a galériánkat>4 kép
4 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát

Gizmodo

Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem