8 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát

8 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát
Forrás: Andrey Atuchin/ טל שמע (Wikimedia Commons)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az evolúció témaköre rengeteg izgalmat tartogat. Cikkünkben azokat a kérdéseket járjuk körül, hogy mi is az a konvergens evolúció, és miért lehetséges, hogy többször is létrejönnek szinte ugyanolyan fajok.

Azt a jelenséget nevezzük konvergens evolúciónak, amikor egymástól független fajok ugyanazon a fejlődési (rész)folyamaton mennek keresztül. Egyszerűbben mondva: a darwini természetes kiválasztódás többször is létre tud hozni ugyanolyan élőlényeket vagy testi jellegzetességeket.

Az evolúcióban a mutáció véletlenszerű, de a kiválasztódás szinte biztosan nem. Ahhoz, hogy egy új adaptív jellegzetesség létrejöjjön, számtalan meghiúsult kísérletre is szükség van. A túlélésért folytatott harc az egyetlen döntőbírója annak, hogy melyik mutáció bizonyul hasznosnak és melyik nem.

Az élőlények számára csak véges számú hasznos mutáció lehetséges. Ezt a csoportot fizikai és biológiai korlátok, illetve a környezet gyakorolta nyomás alakítja ki. Néha megtörténik, hogy két olyan faj, amik nem állnak egymással rokoni kapcsolatban, sőt akár más korban és térben élnek, ugyanabban az ökológiai helyzetben találják magukat, vagy ugyanolyan evolúciós kihívásokkal kell megküzdeniük. Ilyenkor az evolúció a már bizonyítottan hasznos mutációk közül fog választani egyet, és így nagy eséllyel egy olyan új fajt hoz létre, ami egyszer már létezett.

A németeknek van egy remek szavuk az eltérő fajok közötti hasonló testi jellegzetességek összegzésére, ez a Bauplan. Ezt magyarul „testterv”-nek vagy „építésterv”-nek fordíthatnánk. Ez szépen megragadja a konvergens evolúció egyik kulcsfontosságú elemét: az alaktani egyezést idegen fajok között. Egyszerűbben mondva, hogy két különböző állat szinte teljesen ugyanúgy néz ki.

Íme a nyolc kedvenc példánk erre a jelenségre!

A delfin és az Ichthyosaurus

Kép
forrás: Andrey Atuchin

A modern kori delfin és a kora jura földtörténeti időszakban élő Ichthyosaurus Bauplan-ja azonos vagy legalábbis nagyon hasonló. Pedig a két élőlény teljesen eltér egymástól, az előbbi emlős, az utóbbi hüllő. Ez egy remek példa a konvergens evolúcióra, hiszen jól láthatjuk, hogy az azonos ökológiai körülmények és evolúciós kihívások olyan hasonlóságokat eredményeztek, mint az elevenszülés, a melegvérűség és az alapvető kinézet.

Kép
forrás: Getty Images

A modern kori cápák és a delfinek hasonló tulajdonságai, például az áramvonalas test és a háromszögletes hátuszony is a konvergens evolúció eredményei, azonban közöttük számos jelentős eltérés is van.

A kazuár és a Corythoraptor

Kép
forrás: Zhao Chuang

2017-ben paleontológusok egy szokatlan küllemű dinoszauruszt fedeztek fel Dél-Kínában, amely a Corythoraptor Jacobsi nevet kapta. A kései kréta időszakból származó kétlábú oviraptorid megdöbbentően hasonlít napjaink kazuárjaira, akik Ausztráliában, Queenslandben őshonosak.

Kép
forrás: Google

A testalkatuk mellett szembetűnő hasonlóság a két faj fejtetőn lévő taraja, amit sisaknak nevezünk, és ami feltehetőleg a párválasztásban játszik fontos szerepet.

A denevér és az ambopteryx

Kép
forrás: Gizmodo

A denevérek, a repülő mókusok és más kihalt pterosaurus-ok hártyás szárnyait egy speciális csont, a styliform tartja össze. Már ez is konvergens evolúciónak számít, azonban új kutatások szerint már egyes dinoszauruszok is alkalmazták ezt a technikát. A szuperhosszú ujjaikat bőrhártya fedte be, így hozva létre a szárnyakat.

Kép
forrás: Chung-Tat Cheung

Tavaly fedezték fel az Ambopteryx Longibrachium-ot, egy apró jura kori dinoszauruszt. Az Ambopteryx szárnyszerkezete megdöbbentően közel áll a modern denevérekéhez, ezzel egy újabb példát hozva a több százmillió éves távolság ellenére működő konvergens evolúcióra.

Az erszényes és a méhlepényes vakondok

Kép
forrás: Richard Lydekker

Az evolúció hihetetlenül diverz, és közben elképesztően határolt is. Minden fajnak figyelembe kell vennie alapvető fizikai és vitathatatlan biológiai korlátokat (például sosem fogunk látni olyan állatot, aminek kerekei vannak... bár ki tudja?). Ugyanakkor az evolúció gyakran azonos megjelenés felé sodor eltérő fajokat. És ez néha annyira jól sikerül, hogy a két faj teljesen ugyanúgy fog kinézni.

Kép
forrás: Didier Descouens

Ha kíváncsi vagy további négy meglepő hasonlóságra az állatvilágból, kattints a galériánkra!

Nézd meg a galériánkat>4 kép
4 meglepő eset, amikor az evolúció megismételte önmagát

Gizmodo

Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem