A legnagyobb szarvashiba a diéta alatt: ez az, amit soha ne kövess el!

Borítókép: A legnagyobb szarvashiba a diéta alatt: ez az, amit soha ne kövess el!
A sikeres diétáhpz jópár dolog kell, és vannak persze olyan hibák, amiket nem szabad elkövetni.Te tudod, mi a legnagyobb baki a diéta alatt?

Úgy gondolod, a diéta egyenlő azzal, hogy egész nap csak zöldségeket majszolsz és nyúlkaján élsz? Tisztában vagy vele, mi is kell egy sikeres diétához? Ha igen, akkor biztosan tudod, mi az a hiba, amit mindenképp kerülni kell, ha fogyni szeretnél.

A dietetikusok zöme szerint a legtöbb ember azt rontja el, hogy túl sok mindent megvon magától a diéta miatt. Azt hiszik, azzal, hogy kiveszik a "hízlaló" dolgokat: a kenyeret, az édességeket, a húst, a tejtermékeket és sokszor még a gyümölcsöt is, jó eredményeket érnek el. Pedig sajnos nem így van: azok, akik szigorú diétára váltanak, diétás italokon élnek, és megvonják maguktól az összes szénhidrátot, hosszú távon bizony sikertelenek lesznek.

Az természetesen nem igaz, hogy nem fogynak majd, mert bizony fogynak, de csak eleinte. Egy ízeket és rendes ételeket mellőző életmódot ugyanis hosszú távon lehetetlen fenntartani, ha viszont valaki ezek után visszaáll a normál étkezésre, akkor szinte mindig több pluszkiló szalad fel, mint amennyi lement: ennek oka a test raktározó effektusa.

Sajnos az sem jó trükk, hogy a fogyni vágyók hétköznap alig esznek, hét végén azonban nincs megállás: a test ugyanis ilyenkor is "raktározó üzemmódra" kapcsol, az pedig, hogy hétfőn mit mutat a mérleg, bizony legtöbbször igen elkeserítő.

Hogy mi a megoldás? A világhírű dietetikus, Leslie Langevin szerint a 80-20 szabály elég jól tartható. Ez azt jelenti, hogy a magadhoz vett ételek 80 százaléka legyen egészséges, tiszta élelmiszer, a maradék 20 százalékban pedig egyél, amit megkívánsz. Akik naponta háromszor tudnak csak étkezni, azoknak heti 3 csalókaja szerepelhet az étrendjében.

Jessica Alba trénere, Yumi Lee szerint ez egy nagyszerű megoldás: "Képtelenség minden percben 100 százalékosan teljesíteni, de egy életen át lehet 80 százalékosan jól enni".

Jól hangzik, ugye?

Mindent összevetve, ne fosszd meg magad kedvenc ételeidtől, italaidtól, de csak mértékkel fogyaszd őket!

Ez a cikk eredetileg a joy.hu-n jelent meg.