Ezért nagyon fontos, hogy 6 éves korában (is) megerősítd a lányod abban, hogy okos

Borítókép: Ezért nagyon fontos, hogy 6 éves korában (is) megerősítd a lányod abban, hogy okos Forrás: Europress
Egy új kutatás elgondolkodtató eredményeket hozott.

Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a nemi sztereotípiák már korán jelentkeznek és befolyásolják a gyerekek érdeklődését. A kutatók megfigyelték, hogy 6 éves kor előtt a fiúk és a lányok egyforma valószínűséggel társították az intelligenciát a saját nemükhöz.

A kutatás részeként történetet meséltek a gyerekeknek egy okos karakterről, akinek nem árulták el a nemét, az 5 éves fiúk legtöbbje arra tippelt, hogy fiúról szól a történet, míg az 5 éves lányok legtöbbje lányra. De az eredmények eltolódtak, amikor ugyanezt 6 évesekkel végezték el. A 6 éves kislányok már kisebb valószínűséggel tippelték lánynak a titokzatos karaktert, a fiúk azonban továbbra is fiúnak gondolták.

De milyen hatásai lehetnek ezeknek a korai asszociációknak?

Egy 2015-ös felmérés szerint a nők alulreprezentáltak olyan területeken, melyek éleseszűséget követelnek, köztük a legtekintélyesebb pályákkal a tudomány és a technológia területén. Lehetséges, hogy ennek hátterében – többek között – a gyermek korai látásmódja áll.

Ebben a cikkben felsorolnak néhány kutatási eredménnyel alátámasztott megoldást a sztereotípiák leküzdésére. Ilyen például a próbálkozás magasabbra becsülése a képességeknél, illetve a női példaképek előtérbe helyezése. De az egyik tanulmány szerint az is segíthet, ha a lányok és fiúk azt látják, hogy a házimunka egyenlő mértékben oszlik el otthon.

Mit gondolsz?