Igaz vagy hamis? A hideg időjárással kapcsolatos legártalmasabb hiedelmek

Borítókép: Igaz vagy hamis? A hideg időjárással kapcsolatos legártalmasabb hiedelmek Forrás: Europress
Összegyűjtöttük a hideg időjárással és megfázással kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat, és kiderítettük, mi is az igazság!

Már napok óta rémisztgetnek a meteorológusok a mínuszokkal és esténként, éjszakánként érezni lehet, miről is beszélnek. Kivételesen hideg az idei tél, azokat a ruháinkat is elő kellett vennünk, amik már évek óta a szekrény tetején lapultak egy papírdoboz mélyén (vastag kötöttek, termónacik). De még ezekkel a ruhákkal is tanácstalanok vagyunk, hogyan öltözzünk fel, hogy kellőképp védve legyünk a hideg ellen, de közben ne csorogjon az izzadság a fenekünkön a négyeshatoson. Gondoltunk hát egyet, és összegyűjtöttük a leggyakoribb hiedelmeket a hideggel szembeni védekezésről, és jó alaposan megvizsgáltuk valóságtartalmukat. Íme!

1. A nők gyorsabban átfáznak, mint a férfiak

Igaz! Méghozzá azért, mert a férfiaknak nagyobb az izomtömegük, és onnan több meleget nyernek. Ráadásul a bőrük is más, "vastagabb" (kissé leegyszersítve a dolgot), így jobban bírják a hideget is. Tanulság? Izmot kell építeni, csajok!

2. A forró fürdő segít, ha teljesen átfagytál

Hamis! Sőt, kifagyva egyáltalán nem szabad forró fürdőt venni, mert az vérkeringési problémákat, hirtelen vérnyomásesést okozhat. Ilyen esetekben a 38 fokos fürdővíz ajánlott, de előtte érdemes kicsit szobahőmérsékleten felmelegedni.

3. A fülbevaló és az arcpiercing odafagyhat a bőrhöz

Igaz! A fémek remekül vezetik és tartják is a hideget, ezért síeléskor például ajánlatos kivenni a piercinget, fülbevalót, vagy ráhúzni sapkát, sálat.

4. A hangulatod is befolyásolja, mennyire fázol

Igaz! Egyszerűen így működik az agyunk. Ha jó kedved van, nem bosszankodsz rajta, kevésbé zavar a hideg, így kevésbé is fogsz fázni. Ez színtiszta pszichológia és tapasztalatból mondjuk, működik.

5. Kihűlni csak hosszas kint tartózkodás alatt lehet

Hamis! Azokban a helyiségekben is bekövetkezhet a veszélyes kihűlés, ahol tartósan 14 fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet van. Épp ezért nagyon fontos odafigyelni az idősebbekre, rossz anyagi körülmények között élő szomszédra, ismerősre.

6. Hidegben nem terjednek a vírusok és a baktériumok

Csak részben igaz, de a mi esetünkben inkább nem! Igaz, hogy a kinti fagyos levegőn kevésbé, a BKV járművein, munkahelyeken, fűtött helyiségekben viszont ugyanolyan vígan terjednek és szaporodnak a bacik, a száraz levegő miatt pedig sokkal könnyebben megtelepszenek a kiszáradt nyálkahártyánkon. Ráadásul a szervezet lehűlése is elősegíti azt, hogy összeszedjünk egy jó kis fertőzést.

7. A legtöbb hőt a fejünkön keresztül veszítjük

Igaz! Épp ezért mindig vegyünk sapkát, ha kimegyünk a házból, és a gyerekeket, időseket se engedjük az utcára jó meleg sapka nélkül.

8. A réteges öltözködés megvéd a hidegtől

Igaz, de csak ha megfelelőek a rétegek! Legalulra olyan ruhát kell húzni, ami nem szívja magába, hanem átereszti az izzadságot - így az nem tud benedvesedni. Középre vegyünk a meleget jól tartó gyapjúruházatot, a legkülső réteg pedig legyen szél- és vízálló.

9. Minél vastagabb a kabát, annál jobban véd a hidegtől

Csak részben igaz! A kabát vastagságánál sokkal fontosabb az anyag, amiből készült, vagy amivel töltve van. A toll- és a gyapjúkabát tartják a legjobban a meleget.

10. Ha puszta kézzel hideg fémtárgyhoz nyúlunk, az fagyási sérülést is okozhat.

Igaz! -8,-10 fok körüli hőmérsékleten mindenképpen viseljünk kesztyűt, és csak kesztyűben nyúljunk kinti korlátokhoz, kilincsekhez.