De igen, te is segíthetsz az Aleppóban rekedteknek

Borítókép: De igen, te is segíthetsz az Aleppóban rekedteknek Forrás: twitter
Vannak, akik a legsötétebb órákban sem adják fel. Így segíthetsz nekik...

Néhány hónapja Aleppót tartják „a legveszélyesebb helynek a világon”. Több mint négy éve folyik itt a szíriai polgárháború egyik legvéresebb, legtöbb (civil és katonai) áldozatot követelő ostroma, ahol az elmúlt egy évben az orosz hadsereg által is támogatott szíriai kormányerők harcolnak azért, hogy visszafoglalják a várost a lázadó szervezetekkel szemben. Az ENSZ jelentései szerint a kormányerők civilek tucatjait végzik ki az utcán ezekben a napokban, és ezzel háborús bűnöket követnek el. A lakosság helyzete gyakorlatilag a katasztrófához közelít és gyülekeznek a búcsúüzenetek a közösségi oldalakon.

Last messages from Aleppo

Residents of East Aleppo are giving their final messages to the world.

Posted by Al Jazeera English on Tuesday, December 13, 2016

Ezekben a sötét napokban egyre többen vállalnak szolidaritást az aleppóiakkal. Még a párizsi Eiffel-torony is elsötétült szerdán néhány órára.

Suivez en direct à 20h l’extinction symbolique de la Tour Eiffel pour manifester le soutien de Paris aux habitants assiégés de la ville d’Alep en Syrie. Follow live at 8 pm: the Eiffel Tower’s lights being turned off to demonstrate the support of Paris to the besieged inhabitants of the city of Aleppo in Syria.

Posted by Tour Eiffel on Wednesday, December 14, 2016

A helyzet kilátástalannak tűnik, de vannak szervezetek, amelyek továbbra sem adják fel és mindent megtesznek azért, hogy az Aleppóban élők mielőbb biztonságba kerüljenek. Te is segíthetsz nekik – ők azok:

whitehelmets.org – a fehér sisakosok egy helyi civil önkéntes mentőszervezet, amely hangsúlyozottan semlegesnek mondja magát és amelynek tagjai fegyvertelenül mentik a lakosokat még a vegyifegyver-támadások alatt is, valamint orvosi ellátásban részesítik őket. A dán és a német kormány is támogatja őket. Itt adhatsz adományt nekik.

Orvosok Határok Nélkül – nemzetközi segélyszervezet, amelynek tagjai háború sújtotta övezetekben tevékenykednek. Van köztük, aki a legnagyobb vészhelyzetben is a városban marad és a helyi kórházak épületeiben próbálja menteni, ami menthető. Itt adhatsz adományt nekik.

Amnesty International – aláírásokat gyűjtenek, hogy a szíriai kormány biztonságban menekítse ki az aleppóiakat a városból. Aláírásod mellett adománnyal is segíthetsz.

Az ENSz Menekültügyi Szervezete decemberben az Aleppóból kimenekítettek között osztott szét gyógyszereket és élelmiszert. Az UNHCR-nek itt küldhetsz adományt.