Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

Borítókép: Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?
Te sem tudsz eligazodni a különböző stílusok között? Bemutatunk néhány jellegzetes darabot, amivel nemcsak feldobhatod az ünnepi asztalt, de ajándéknak is megállják a helyüket.

Neorokokó: A barokkal ellentétben mindig asszimetrikus rokokó eredetileg a 18. században jött divatba, de később is készítettek ilyen stílusú ún. neorokokó tárgyakat. A nevét egy tarajokkal díszített kagylómotívumról kapta, amivel ezeket a tálakat is díszítették. Egy teljes készlet már túlzásnak hatna, ezért jobb, ha inkább egy-egy ilyen darabbal dobod fel az ünnepi terítéket.

Balról: német ezüst kínálótál, 20. sz. eleje, kikiáltási ára: 80.000 Ft; német ezüst gyümölcskínáló, 19. sz. vége, kikiáltási ára: 140.000 Ft; német ezüst kínálótál, 20. sz. eleje, kikiáltási ára: 85.000 Ft.

Klasszicista: A 19. század első felében a komolyságot és tisztaságot próbálta megjeleníteni úgy, hogy visszanyúlt az ókor klasszikus motívumkincséhez. Díszítményeire jellemzők a levelek, a füzérek. Bár a karácsony és a tömjénfüst nagyszerű párosítás, az ünnepi asztalon akár fűszertartónak is használhatod ezt a kecses darabot.

Pesti klasszicista ezüst tömjéntartó, Pest, 1807. Kikiáltási ára: 120.000 Ft

Empire: A Napóleon császársága alatt Franciaországban kibontakozó stílusirányzat az egyiptomi és antik formákat utánozta. Egy-egy ilyen 19. századi tárgy maga az elegancia, a jó borok kedvelőinek nem csak karácsonykor lehet hasznos.

Pozsonyi empire ezüst boroskanna, 1800 körül. Kikiáltási ára: 150.000 Ft

Biedermeier: ez a kispolgárinak is csúfolt stílus főleg Közép-Európában terjedt el. Az ívelt formák és díszítések a nyugalmat, a békét, az otthonosságot hivatottak sugározni. A jómód és elegancia szimbólumai ma is, de nagyszerű ajándékok is lehetnek ezek a kisméretű ezüsttárgyak.

Balról: bécsi ezüst csemegéstálka, 1860, kikiáltási ára: 35.000 Ft; bécsi ezüst cukorszóró, 1840, kikiáltási ára: 70.000 Ft; bécsi ezüst cukordoboz, 1845, kikiáltási ára: 100.000 Ft; ezüst csemegéstál, 19. sz. közepe, kikiáltási ára: 88.000 Ft.

Szecesszió: A természet harmóniáját megjelenítő stílus a 19. és 20. század fordulóján jelent meg, de a mai napig az egyik legnépszerűbb. Ezek a romantikus virágokkal, indákkal és más növényi ornamentikákkal díszített tárgyak becsempészik a természetet az otthonodba. Egy ilyen mokkás készletből tényleg ünnepi kávét szolgálhatsz fel a karácsonyi ebéd után.

Bécsi ezüst mokkáskészlet, 1900 körül. Kikiáltási ára: 320.000 Ft

Art deco: Ez a sokak által kedvelt irányzat az 1920-as években indult útjára. Erősen hatott rá az egyiptomi stílus, egyszerű vonalvezetés és kísérletező kedv jellemzi. Ezek a közel 100 éves tárgyak még ma is igazán modernek. Egy ilyen Zsolnay darab maga is dekoratív az ünnepi asztalon, de gyümölcsöket vagy virágokat is tehetsz bele.

Zsolnay art deco dísztál, porcelánfajansz, Pécs, 1920. Kikiáltási ára: 250.000 Ft

A BÁV Karácsonyi ékszer- és műtárgyaukciójának kínálatát online vagy a BÁV Aukciósházban rendezett kiállításon tekintheted meg december 3-11. között. A kiszemelt tárgyakra december 13-14-én licitálhatsz a MOM Kulturális Központban. További információ: www.bav.hu/aukcio